Οικονομία

Χάθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας σε πρωτογενή, δευτερογενή τομέα

Απώλεια  300 χιλιάδων θέσεων εργασίας και πλέον, σε σχέση με την προ μνημονιακή περίοδο, καταγράφει η ελληνική αγορά εργασίας, με τα στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ να δείχνουν ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονται περισσότερο, μόνο οι θέσεις στον τομέα των υπηρεσιών.

Στην πρόσφατη, ενδιάμεση έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας, περιγράφεται ένα δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, η έλλειψη ενός αναπτυξιακού μοντέλου με υγιείς επενδύσεις και εξωστρέφεια, τόσο στον πρωτογενή, όσο και τον δευτερογενή τομέα, κυρίως δε, στον μεταποιητικό τομέα, και ιδιαίτερα στις νέες τεχνολογίες.

Η μεγάλη πτώση στη μεταποίηση

Αναλυτικά, στην έκθεση του ΙΝΕ επισημαίνεται ότι κατά το γ΄ τρίμηνο του 2024, ο συνολικός όγκος της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία εμφανίζεται μειωμένος κατά 305,2 χιλ. άτομα σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2009.

Το μερίδιο των θέσεων εργασίας στον δευτερογενή τομέα παραγωγής, ως προς τον συνολικό όγκο της απασχόλησης, περιορίστηκε το διάστημα αυτό κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα από 21,4% το γ’ τρίμηνο του 2009 σε 16,7% το γ’ τρίμηνο του 2024, ενώ στον πρωτογενή τομέα κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από 11,2% σε 10,2%). Αντίθετα, το μερίδιο των θέσεων απασχόλησης στους κλάδους του τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκε από 67,4%, που ήταν το γ’ τρίμηνο του 2009, στο 73,1% το γ’ τρίμηνο του 2024.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία καταγράφει ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις και όσον αφορά το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται σε δυναμικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας.

Το ποσοστό αυτό το 2023 διαμορφώθηκε στο 3,4%, τιμή που, αν και αυξημένη σε σχέση με το 2009 και το 2019, είναι σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ η δεύτερη χαμηλότερη στο σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ατόμων που απασχολούνταν το 2023 στην Ελλάδα σε μεταποιητικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας ανήλθε μόλις στο 0,8% του συνόλου των απασχολουμένων, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας, μαζί με τη Ρουμανία και την Κροατία, στην πέμπτη θέση από το τέλος μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ

Η άνοδος στον τριτογενή τομέα

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της ΓΣΕΕ, το διάστημα γ’ τρίμηνο 2019-γ’ τρίμηνο 2024, τα άτομα που απασχολούνταν σε κλάδους του τριτογενούς τομέα αυξήθηκαν κατά 205,6 χιλ., έναντι αύξησης της συνολικής απασχόλησης κατά 312,3 χιλ. άτομα.

Αντίθετα, και παρά την ανοδική τάση που εμφανίζει μεσοσταθμικά από το β’ τρίμηνο του 2021 και ύστερα ο συνολικός αριθμός των θέσεων απασχόλησης στον δευτερογενή τομέα, το γ’ τρίμηνο του 2024 ανερχόταν μόλις στο 72,6% του αντίστοιχου αριθμού το γ’ τρίμηνο του 2009.

Η μεταβολή αυτή ισοδυναμεί με απώλεια 264,3 χιλ. θέσεων εργασίας. Υποχώρηση του αριθμού των θέσεων εργασίας κατά 75,1 χιλ. (ή 14,9%) καταγράφηκε το ίδιο διάστημα και στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Αντίθετα, οι θέσεις απασχόλησης σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που ανήκουν στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 33 χιλ. (ή 1,1%).

Αποτέλεσμα των παραπάνω μεταβολών ήταν το γ’ τρίμηνο του 2024 ο συνολικός όγκος της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία να είναι μειωμένος κατά 305,2 χιλ. άτομα σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2009, με το μερίδιο των θέσεων εργασίας στον δευτερογενή τομέα παραγωγής στον συνολικό όγκο της απασχόλησης να περιορίζεται το εν λόγω διάστημα κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες (από 21,4% το γ’ τρίμηνο του 2009 σε 16,7% το γ΄ τρίμηνο του 2024), ενώ στον πρωτογενή τομέα κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από 11,2% σε 10,2%).

Παρά το γεγονός ότι αντίστοιχη δυναμική παρατηρείται και στο σύνολο της ΕΕ, με το μερίδιο των θέσεων απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών στη συνολική απασχόληση να έχει αυξηθεί σε βάρος των άλλων δύο τομέων παραγωγής, το ιδιαίτερο στοιχείο αναφορικά με τη χώρα μας είναι ότι η μεταβολή αυτή ήταν εντονότερη παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει διαχρονικά αρκετά χαμηλότερα ποσοστά απασχολουμένων στον δευτερογενή τομέα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Παρά το υψηλό ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών, το ποσοστό εκείνων που είχαν μια θέση εργασίας σε κλάδους του συγκεκριμένου τομέα οι οποίοι ήταν υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης ήταν επίσης ιδιαίτερα χαμηλό.

Ειδικότερα, το ποσοστό αυτό το 2023 διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 2,6%, φέρνοντας τη χώρα μας στην προτελευταία θέση στην ΕΕ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά την αύξηση της απασχόλησης σε τεχνολογικά αναβαθμισμένους κλάδους στη χώρα μας, η δυναμική αυτή είναι εξαιρετικά αργή και δεν στοιχειοθετεί μια διαδικασία σύγκλισής της με τα αντίστοιχα επίπεδα της πλειονότητας των κρατών-μελών της ΕΕ, φανερώνοντας έτσι το ισχνό τεχνολογικό αποτύπωμα της απασχόλησης και της παραγωγικής διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-25 08:05:00

Back to top button