Κόσμος

Φόβοι εξάπλωσης του πολέμου στον Λίβανο – Αρκετές χώρες καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα

Την  προειδοποίηση ότι εάν ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός είναι ικανός να προκαλέσει στον Λίβανο τέτοια καταστροφή που θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα πίσω «στη λίθινη εποχή» απηύθυνε ο  υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Την ίδια ώρα οι επιθέσεις στον νότιο Λίβανο συνεχίζονται, με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ολλανδία να καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα, ενώ και η Ρωσία εξέδωσε οδηγία για αποφυγή των ταξιδιών στον Λίβανο.

Ταξιδιωτική οδηγία με την οποία ζητά από τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Λίβανο εξέδωσε η πρεσβεία στη Βηρυτό.

Παράλληλα δίνονται συμβουλές προς τους πολίτες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν.

«Υπενθυμίζουμε στους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν έντονα το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στο Λίβανο. Το περιβάλλον ασφαλείας παραμένει πολύπλοκο και μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Εφιστούμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι η λιβανέζικη κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των Αμερικανών πολιτών από ξαφνικά ξεσπάσματα βίας και ένοπλων συγκρούσεων.

Οι Αμερικανοί πολίτες στο Λίβανο δεν πρέπει να ταξιδεύουν στο νότιο Λίβανο, στη συνοριακή περιοχή Λιβάνου-Συρίας ή σε προσφυγικούς οικισμούς.»

Σε παρόμοια κίνηση, η Γερμανία εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση και ζήτησε από τους πολίτες της που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Ζητείται επειγόντως από τους Γερμανούς στο Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου είναι πολύ τεταμένη».

Η Ολλανδική κυβέρνηση εξέδωσε την Τετάρτη οδηγία με την οποία ζητά από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο λόγω του κινδύνου περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Ολλανδούς πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στον Λίβανο και όσοι μένουν εκεί να φύγουν καθώς εξακολουθούν να λειτουργούν εμπορικές πτήσεις.

Αναφέροντας πως η τρέχουσα ταξιδιωτική προειδοποίηση προς τη χώρα της Μέσης Ανατολής είναι «κόκκινη», τόνισε ότι η κατάσταση εκεί παραμένει πολύ «απρόβλεπτη».

«Η Ολλανδική Πρεσβεία ενδέχεται να μην είναι σε θέση να βοηθήσει τους πολίτες της εάν βρεθούν σε μπελάδες», προειδοποίησε.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-27 23:30:00

Back to top button