Auto

Φωτιά στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς!

Το Dacia Sandero επιστρέφει δυναμικά στην κορυφή και η μονομαχία με το περσινό best-seller της γηραιάς ηπείρου, το Tesla Model Y, εξελίσσεται συναρπαστική.

Οι πωλήσεις του δημοφιλούς μοντέλου της ρουμανικής μάρκας, αυξήθηκαν κατά 9,7% τον περασμένο μήνα στις 15.050 μονάδες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ερευνήτριας αγοράς Dataforce.

Το Sandero ήταν μπροστά από το Tesla Model Y, με σχεδόν 1.800 πωλήσεις, βάσει των στοιχείων που αντιπροσωπεύουν το 96% των ταξινομήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες της ΕΖΕΣ και το Ηνωμένο Βασίλειο.



Το Model Y βρίσκεται στη δεύτερη θέση παρά τις πωλήσεις που υποχώρησαν 37% στις 13.258 τον περασμένο μήνα. Είχε λιγότερο δραματική πτώση 16% τον Ιούλιο, αλλά τον Αύγουστο ήταν 24ο στη σχετική κατάταξη στην Ευρώπη.

Το Volkswagen T-Roc, το Toyota Yaris Cross και το Renault Clio, συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών best-sellers.

Η επιβράδυνση της αγοράς έχει εξήγηση

Παραδοσιακά ο Αύγουστος δεν ήταν ποτέ ο καλύτερος μήνας στις πωλήσεις, για πολύ προφανείς λόγους. Τη δεδομένη χρονική στιγμή και πέραν του ότι το αγοραστικό κοινό ήταν επικεντρωμένο στις διακοπές του, η ευρωπαϊκή αγορά και δη αυτή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παρουσίασε σημαντική κάμψη.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στα οχήματα με μπαταρία (BEV), η πτώση ήταν κατακόρυφη και βάσει των στοιχείων της ACEA, ήταν της τάξεως του 43.9%! Από 165.204 μονάδες, τον Αύγουστο του 2023, φέτος πουλήθηκαν 92.627, σύμφωνα πάντοτε με τα ίδια στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτου.



Το γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν «κόψει» τις επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών, είναι μία ακόμα λογική εξήγηση, πέραν της οικονομικής αστάθειας, γι’ αυτή την πτώση.

Η οποία, όπως είναι λογικό, είχε και το ανάλογο αντίκτυπο στη συνολική εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς. Τον Αύγουστο του 2024, οι συνολικές ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων ανήλθαν συνολικά σε 643.637, σημειώνοντας πτώση 18,3%ό σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-23 11:00:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button