Ελλάδα

Φωταγωγήθηκε το κοινοβούλιο για τη Διεθνή Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών

Τον σεβασμό της στη γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητα της Κοινότητας των Κωφών, επέδειξε σήμερα η Βουλή, φωταγωγώντας την πρόσοψη του Μεγάρου της, και στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες προώθησης και ανάδειξης της σημασίας των νοηματικών γλωσσών.

Η φωταγώγηση της Βουλής γίνεται ενόψει της 23ης Σεπτεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας Νοηματικών Γλωσσών, όπως καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η ημερομηνία συμπίπτει με την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών.

Κύριος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της γλωσσικής ταυτότητας των Κοινοτήτων των Κωφών, ανά τον κόσμο, και η σημασία της νοηματικής γλώσσας για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους, που χρησιμοποιούν ως κύρια και μητρική τους γλώσσα την νοηματική.

Φωταγώγηση της Βουλής ενόψει της 23ης Σεπτεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας Νοηματικών Γλωσσών

ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/ SPYROS TSAKIRIS

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε, για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρίες, οι νοηματικές γλώσσες αναγνωρίζονται ως ισότιμες με τις ομιλούμενες γλώσσες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, «η νοηματική γλώσσα δεν είναι μία. Η κάθε χώρα αναπτύσσει τη δική της με διαφορετικές χειρομορφές και αλφάβητο. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών, περίπου 72 εκατομμύρια Κωφών ανθρώπων, στον κόσμο, χρησιμοποιούν 300 διαφορετικές νοηματικές γλώσσες».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 22:52:39

Back to top button