Οικονομία

Φυσικό αέριο: Πώς η Ρωσία θα καλύψει τις απώλειες εσόδων από τη διακοπή ροής μέσω Ουκρανίας

Από τις αρχές του έτους δεν ρέει πλέον ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, αλλά η Ρωσία έχει ήδη βρει εναλλακτικές διεξόδους.

Αναμφίβολα, η Ρωσία χάνει μέρος των εσόδων της από τις αρχές του έτους λόγω της διακοπής της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Ωστόσο, η χώρα έχει ήδη βρει εναλλακτικές λύσεις για να αποτρέψει σοβαρή οικονομική ζημία. Για τον σκοπό αυτό, θέλει να επεκτείνει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και ταυτόχρονα να προμηθεύει αέριο μέσω αγωγών σε άλλους πελάτες, όπως η Κίνα. Η Ουκρανία είχε αρνηθεί να επιτρέψει περαιτέρω παραδόσεις διαμετακόμισης, καθώς αυτές συνέβαλαν στη χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής της Μόσχας.

«Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε το μερίδιό μας στις παγκόσμιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)», δήλωσε ο Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom PJSC θα επιβιώσει από το τέλος της μεταφοράς μέσω αγωγών από την Ουκρανία.

Παρά τις εκκλήσεις για απαγόρευση των προμηθειών, η Ευρώπη συνεχίζει να αγοράζει LNG από τη Ρωσία, κυρίως από τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου Yamal που διαχειρίζεται η Novatek PJSC. Ο συνολικός όγκος υπερβαίνει ακόμη και αυτόν που πωλούνταν προηγουμένως μέσω της Ουκρανίας. Οι εξαγωγές LNG της Ρωσίας έφθασαν σε ρεκόρ πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.

Πριν από την εισβολή, η Ρωσία πωλούσε περίπου 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου από αγωγούς στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Το 2024, η χώρα εξήγαγε περίπου 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην περιοχή, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά πήγαιναν μέσω Ουκρανίας.

Δεδομένου ότι η πλειονότητα του ρωσικού φυσικού αερίου δεν ρέει πλέον προς την Ευρώπη, η ακύρωση του ουκρανικού αγωγού δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, δήλωσε η Τατιάνα Ορλόβα, οικονομολόγος της Oxford Economics. «Η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να χρειάζεται φυσικό αέριο, καθώς όλες οι προσπάθειές της να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν ήταν επιτυχείς», δήλωσε η Ορλόβα. «Πιθανότατα θα καταλήξει να αγοράζει περισσότερο ρωσικό LNG για να αντισταθμίσει τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία», είπε. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η Gazprom πούλησε φυσικό αέριο αξίας περίπου 5,8 δισ. ευρώ μέσω της Ουκρανίας το 2024.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν μικρές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία

Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι και ερευνητές υποθέτουν ότι η απώλεια αυτών των πωλήσεων μέσω της Ουκρανίας θα έχει μικρό μόνο αντίκτυπο στην οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διαφόρων αναλυτών, η Ρωσία θα χάσει το ισοδύναμο περίπου 0,2% έως 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της. «Οι αριθμοί είναι πολύ μικροί για να κάνουν ένα βαθούλωμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν», εξήγησε ο Ντέιβιντ Όξλεϊ, οικονομολόγος της Capital Economics, σε σημείωμά του την περασμένη εβδομάδα.

Συγκριτικά, η Ουκρανία θα χάσει περίπου 0,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, επειδή δεν θα λαμβάνει πλέον τέλη για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου. Η Σλοβακία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και κερδίζει επίσης χρήματα από τα τέλη διέλευσης, θα χάσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, περίπου 0,5% του ΑΕΠ της.

Το αέριο συνεχίζει να ρέει από αγωγούς προς την Κίνα και την Τουρκία

Εκτός από τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, η Ρωσία μπορεί επίσης να εξάγει φυσικό αέριο μέσω αγωγών που δεν διέρχονται από την Ουκρανία. Οι παραδόσεις προς την Κίνα, η οποία έχει ξεπεράσει την Ευρώπη ως η μεγαλύτερη αγορά ρωσικού αερίου από αγωγούς, αναμένεται να φτάσουν το 2024 το ρεκόρ των 31 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Το 2025, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φθάσει τα 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Σεργκέι Βακουλένκο (Sergey Vakulenko), ερευνητή στο Carnegie Endowment for International Peace, αυτό θα αντισταθμίσει τις μισές από τις ποσότητες που χάνονται λόγω του τέλους της διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας.

Η Gazprom θα μπορούσε επίσης να εξάγει περισσότερα μέσω του TurkStream, του απευθείας αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, ο οποίος συμβάλλει επίσης στην προμήθεια ορισμένων ευρωπαϊκών πελατών. Το 2025, η Gazprom θα μπορούσε να πουλήσει 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Τουρκία και 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ευρώπη μέσω αυτής της διαδρομής, εκτιμά ο Βακουλένκο. Η Ρωσία θέλει επίσης να εκτρέψει μέρος του καυσίμου σε χώρες της Κεντρικής Ασίας.


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-07 07:43:00

Back to top button