Οικονομία

Φον ντερ Λάιεν: Ναι στον Μητσοτάκη για ευρωπαϊκά μέτρα κατά της ακρίβειας

Σύμφωνη με τον έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την λήψη μέτρων κατά αθέμιτων πρακτικών που έχουν σαν αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών στα ράφια και την διαφορετική τιμολόγηση ίδιων προϊόντων από χώρα σε χώρα, εμφανίζεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο, ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν να υπάρξει παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πρακτικών αισχροκέρδειας πολυεθνικών κολοσσών.

Απαντώντας τώρα η κυριά Φον ντερ Λάιεν, αναγνωρίζει το πρόβλημα και δηλώνει ότι αναθέτει στις υπηρεσίες της Επιτροπής να συλλέξουν στοιχεία από όλες τις χώρες προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να ενισχυθεί το σχετικό νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στην απάντησή της αναφέρει ότι δρομολογείται έρευνα- σε στενή συνεργασία με τις αρχές των κρατών μελών- για τις αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιρειών, τις οποίες είχε καταγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, και που έχουν ως συνέπεια πανομοιότυπα ή παραπλήσια προϊόντα να πωλούνται σε διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ.

Οπως αναφέρει η πρόεδρος της Επιτροπής, με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ υπό εξέταση θα βρεθούν εταιρικές πρακτικές και ρυθμιστικοί κανόνες που ίσως ευνοούν την εμφάνιση γεωγραφικών εφοδιαστικών περιορισμών, δηλαδή εμποδίων στην ελεύθερη ροή αγαθών προς ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δώσει το πρώτο πράσινο φως για την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ίδια (εν όψει της πολύ πιθανής παραμονής της στο αξίωμα) τονίζει στην απαντητική επιστολή της προς τον έλληνα Πρωθυπουργό ότι το ζήτημα της ακρίβειας και της ρύθμισης της αγοράς θα είναι στην πολιτική ατζέντα της Κομισιόν κατά τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, προκειμένου να εξεταστούν πιθανα μέτρα κατά των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών.

Η ερευνητική διαδικασία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εμπλουτισμό του νομικού και ρυθμιστικού «οπλοστασίου» που διαθέτει σήμερα η ΕΕ, καθώς η κυρία φον ντερ Λάιεν σημειώνει πως τα θέματα που εγείρει ο πρωθυπουργός ενδέχεται να βρίσκονται εκτός του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου.

«Τα ευρήματα θα μας επιτρέψουν να εξετάσουμε διαφορετικές επιλογές σε πεδία όπως ο ανταγωνισμός ή οι κανόνες της ενιαίας αγοράς» με στόχο να «αντιμετωπίσουμε τέτοιες άδικες πρακτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-05 14:20:46

Back to top button