Κόσμος

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη χρειάζεται μαζική ενίσχυση των αμυντικών δαπανών

Τα ευρωπαϊκά έθνη ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 1,9% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, διαπίστωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την αντίθεση με τις αντίστοιχες δαπάνες της Ρωσίας, που φτάνουν στο 9% του ΑΕΠ της.

Απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ενέκρινε την νέα σύνθεση της Κομισιόν, η Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Υπάρχει κάτι λάθος σε αυτή την εξίσωση. Οι αμυντικές δαπάνες μας πρέπει να αυξηθούν» και προειδοποίησε ότι η ελευθερία για την Ευρώπη θα έρθει με μεγάλο κόστος.

«Ο αγώνας μας για ελευθερία μπορεί να είναι διαφορετικός από ό,τι ήταν για τις προηγούμενες γενιές. Αλλά το διακύβευμα είναι εξίσου υψηλό. Και, αξιότιμα μέλη, αυτές οι ελευθερίες δεν θα έρθουν χωρίς κόστος», συμπέρανε κατά την ομιλία της, όπως γράφει η Telegraph.

«Θα πρέπει να κάνουμε δύσκολες επιλογές. Να γίνουν τεράστιες επενδύσεις στην ασφάλεια και την ευημερία μας. Και πάνω από όλα, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και πιστοί στις αξίες μας».


Πρόσθεσε ότι «θέλουμε την Ουκρανία ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και υποσχέθηκε ότι η Ευρώπη θα στηρίξει το Κίεβο στον πόλεμο εναντίον του Πούτιν για «όσο χρειαστεί».

«Οικογενειακή» φωτογραφία της νέας Επιτροπής, μετά την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (REUTERS/Yves Herman)

Η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σε ισχυρισμό του Πούτιν ότι η Ρωσική Ομοσπονδία πρόκειται να δαπανήσει το 9% του ΑΕΠ για την άμυνα φέτος, τη μεγαλύτερη δαπάνη της από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η ρωσική Δούμα ανακοίνωσε επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ότι ενέκρινε τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2025, ο οποίος διαθέτει το 6,3% του ΑΕΠ για την άμυνα.


Ολα τα κράτη-μέλη της ΕΕ –εξαιρουμένης της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Αυστρίας– είναι μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου έχουν δεσμευτεί ότι θα δαπανούν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Οκτώ μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να μην πετύχουν αυτόν τον στόχο για το 2024, γράφει η Telegraph: Η Κροατία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία και η Ισπανία.


Παράλληλα, η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, επικριτή του ΝΑΤΟ, στην προεδρία των ΗΠΑ, έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στην ΕΕ σχετικά με την ανάληψη περισσότερων ευθυνών για την ευρωπαϊκή άμυνα.

Η Γερμανία, το πλουσιότερο κράτος-μέλος της ΕΕ, αγωνίζεται να συμβαδίσει με τον στόχο του 2%, εν μέρει λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του Ολαφ Σολτς νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η κυβέρνηση Σολτς ανακοίνωσε το 2022 τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου άμυνας, ύψους 100 δισ. ευρώ, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά έχουν ήδη ξοδευτεί, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες της χώρας για το 2025 και τα επόμενα έτη.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση των Εργατικών έχει δεσμευτεί «μια πορεία προς τη διάθεση του 2,5% του ΑΕΠ στην άμυνα». Τον Οκτώβριο, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς είπε ότι θα χορηγήσει επιπλέον 2,9 δισ. λίρες στο υπουργείο Αμυνας τον επόμενο χρόνο.

Στην ομιλία της, η Φον ντερ Λάιεν έκανε επίσης παραλληλισμούς μεταξύ του αγώνα των Ευρωπαίων κατά του ναζιστικού καθεστώτος και της πρόκλησης που θέτει η Ρωσία σήμερα.

«Πιστεύω ότι η σημερινή γενιά των Ευρωπαίων πρέπει για άλλη μια φορά να αγωνιστεί για την ελευθερία και την κυριαρχία της. Την ελευθερία για την οποία ο λαός της Ουκρανίας αγωνίζεται ηρωικά», είπε.

«Για την ελευθερία να διαμορφώσουμε το μέλλον μας σε έναν συγκρουσιακό και ασταθή κόσμο. Αλλά αυτή η ελευθερία δεν είναι απλώς μια αφηρημένη λέξη. Είναι η βεβαιότητα που πρέπει να έχουν οι Ευρωπαίοι ότι οι οικογένειές τους θα είναι ασφαλείς».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-28 12:45:00

Back to top button