Οικονομία

Φιλοδωρήματα: Στα σκαριά ρύθμιση για αφορολόγητο σε ποσά έως 3.600 ευρώ ετησίως

Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εισαγάγει ένα ανώτατο όριο στα φιλοδωρήματα, κάτω από το οποίο δεν θα επιβάλλονται κρατήσεις, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Αρείου Πάγου να φορολογούνται τα πουρμπουάρ σαν μισθός.

Επιπλέον σχεδιάζει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει πρόστιμα σε εργοδότες επιχειρήσουν να μειώσουν τους μισθούς και να αυξήσουν τις πρόσθετες αμοιβές. Το Υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να βελτιώσει το υφιστάμενο σύστημα φορολόγησης των φιλοδωρημάτων μέσω νομοθετικής ρύθμισης, αναφέρει το ερτnews.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι σε χώρους εστίασης θα απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές για φιλοδωρήματα έως 3.600 ευρώ ετησίως ή 300 ευρώ μηνιαίως. Η διάταξη θα προβλέπει επίσης ότι το απαλλασσόμενο από κρατήσεις ποσό από τα φιλοδωρήματα, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του βασικού μισθού. 

Προκειμένου μάλιστα να αποφευχθούν τυχόν αθέμιτες πρακτικές, αν διαπιστωθεί μείωση μισθού του εργαζόμενου με παράλληλη αύξηση των πρόσθετων αποδοχών του, ο εργοδότης θα πληρώνει εισφορά ίση με το 22% της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

«Το φιλοδώρημα αποδίδεται από τον πελάτη προς τον εργαζόμενο σαν μέρος της ευχαρίστησης του πελάτη στις υπηρεσίες που του έχει παράσχει ο εργαζόμενος. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η επιχείρηση να κάνει παρακράτηση στα φιλοδωρήματα, αν γίνει έστω και κατά λάθος θα πρέπει να εγγραφεί ως πρόσθετο έσοδο της επιχείρησης αλλιώς είναι παράβαση» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Επαγγελματιών, κ. Γιώργος Κουράσης.

Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές πληρώνουν πλέον με κάρτα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες ενσωματώνοντας και το φιλοδώρημα, έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της φορολόγησης των πρόσθετων αυτών αποδοχών, το οποίο προβλέπεται μεν από την υφιστάμενη νομοθεσία, παρέμενε ωστόσο ανενεργό. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι προτιμούν τα μετρητά στο χέρι και όχι το ηλεκτρονικό φιλοδώρημα.

Το ποσό από φιλοδωρήματα που υπερβαίνει τα 3.600 ευρώ το χρόνο θα εξακολουθήσει να υπόκεινται κανονικά σε κρατήσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και θα λαμβάνεται υπόψιν για τον υπολογισμό δώρων επιδομάτων και αποζημίωση απόλυσης.

To άρθρο Φιλοδωρήματα: Στα σκαριά ρύθμιση για αφορολόγητο σε ποσά έως 3.600 ευρώ ετησίως δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-13 19:50:06

Back to top button