Κόσμος

Φιάσκο η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Εδώ και τουλάχιστον τρεις ημέρες η «Ζούγκλα» επιχείρησε να διασταυρώσει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Λευκού Οίκου το εάν και κατά πόσο υπήρχε συγκεκριμένο ραντεβού μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το οποίο είχε καθοριστεί για τις 9 Μαΐου όπως επανειλημμένα ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου δεν υπήρχε καμία τέτοια αναφορά.

Το πρωί της Πέμπτης αμερικανικές πηγές ενημέρωναν πως ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζον Κίρμπι ο οποίος συνόδευε τον Τζο Μπάιντεν στην Νέα Υόρκη δήλωνε στην «Voice of America» πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Το απόγευμα της Παρασκευής τελικά η προεδρία της Τουρκίας ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντησή του με τον Μπάιντεν λόγω αλλαγής του προγράμματός του και πως μια τέτοια συνάντηση θα καθοριστεί για το μέλλον μέσω της διπλωματικής οδού.

Προσοχή! Η προεδρία της τουρκικής δημοκρατίας ανακοίνωνε την ακύρωση ενός ραντεβού το οποίο δεν υπήρξε ποτέ.

Ιδού πως η «Ζούγκλα» ερεύνησε μέσω της επίσημης σελίδας του Λευκού Οίκου την φημολογούμενη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν 

Ήδη εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα τα τουρκικά ΜΜΕ, ιδιαίτερα εκείνα κεμαλικού προσανατολισμού, είχαν αρχίσει να αναφέρουν δειλά – δειλά στην αρχή πως κάτι δεν πήγαινε καλά με το ταξίδι του Ερντογάν στην Αμερική και το πολυδιαφημισμένο ραντεβού του με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Το διπλωματικό ρεπορτάζ στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα είχε αναφέρει εντωμεταξύ πως αυτό το ταξίδι και το ραντεβού είχαν συζητηθεί και προγραμματιστεί κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Προφανώς όλες αυτές οι διαρροές προς φίλια στο καθεστώς Ερντογάν ΜΜΕ αποσκοπούσαν συνειδητά στην δημιουργία ενός κλίματος το οποίο δεν υφίστατο. Όλα αυτά, σε μια περίοδο που η αμερικανοτουρκική ατζέντα είναι υπερπλήρης με πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως είναι οι σχέσεις της Άγκυρας με το Ισραήλ μετά και τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις με την επίθεση του Ιράν και την αντεπίθεση του Ισραήλ.

Σημαντική θέση στην ατζέντα κατέχει και το διαχρονικό πρόβλημα των ιδιαίτερα φιλικών σχέσεων που διατηρεί η Άγκυρα με την Τεχεράνη και βεβαίως οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία. Σε όλα αυτά να προστεθεί το ζήτημα των αεροσκαφών F-16, το αίτημα της Τουρκίας για επανένταξη στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, το διαχρονικό αίτημα της Τουρκίας για προμήθεια συστοιχιών Patriot για την αεράμυνα της χώρας κλπ.

Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα από την διπλωματικής εμπλοκή ως προς την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν. Επισημαίνεται απλώς πως τόσο τα τουρκικά όσο και τα διεθνή ΜΜΕ είχαν αναλωθεί σε αναλύσεις και σχόλια για το πόσο σημαντική θα ήταν μια τέτοια συνάντηση στον Λευκό Οίκο για την τουρκική οικονομία και ένα ενδεχόμενο πράσινο φως των ΗΠΑ για ενεργοποίηση σημαντικών επενδύσεων του διεθνούς παράγοντας στην Τουρκία.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός τρέχει με ένα μίνιμουμ 85%. Αυτή η πτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων λόγω του πληθωρισμού είναι και η αιτία της θεαματικής πολιτικής ήττας που υπέστη προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και το καθεστώς που οικοδόμησε την τελευταία εικοσαετία στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές όπου το κυβερνητικό κόμμα απώλλεσε όλες τις μεγάλες πόλεις αλλά και υπέστη σε εθνικό επίπεδο εκλογική καθήζηση η οποία για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια φέρνουν το κόμμα του προέδρου της Τουρκίας στην δεύτερη θέση.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-26 18:10:43

Back to top button