Φιάλη σάκε από το Διάστημα, αξίας 618.000 ευρώ
Τα media της Ιαπωνίας (αλλά και η Repubblica) προέβαλαν την εξής εντυπωσιακή είδηση, αμφιλεγόμενη όμως από κάθε άποψη πλην του μάρκετινγκ: η ποτοποιία Asahi Shuzo, παραγωγός της μάρκας σάκε Dassai, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει το ποτό αυτό στο Διάστημα, πρώτη φορά στα χρονικά φυσικά. Αν οι διαδικασίες ζύμωσης στεφθούν με επιτυχία, θα παραχθεί μία και μοναδική φιάλη που θα πωληθεί προς 618.000 ευρώ (σε κάποιον μερακλή –γήινο, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων–, πιθανότατα σε ιάπωνα Κροίσο).
Η ποτοποιία, βέβαια, δεν αναφέρθηκε στο… αστρονομικό κόστος ή κέρδος της από το συγκεκριμένο μπουκάλι, αλλά έδωσε μία επιστημονικοφανή εξήγηση του όλου εγχειρήματος, διανθισμένη με ολίγη από επιστημονική φαντασία. Το πρότζεκτ, λέει, θα προσφέρει ενδείξεις για το πώς λειτουργεί η ζύμωση στο Διάστημα, ούτως ώστε μία ωραία πρωία να μπορεί ο άνθρωπος να παράγει σάκε ακόμη και στη Σελήνη!
Η ιαπωνική πειραματική μονάδα «Kibo» είναι μέρος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). asahishuzo.ne.jp«Στο μέλλον οι άνθρωποι θα ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ Γης και Σελήνης. Κάποιοι θα επισκέπτονται το φεγγάρι ως τουρίστες. Το έργο αυτό στοχεύει να δημιουργήσει ένα σάκε του φεγγαριού, επιτρέποντας στους επισκέπτες να περάσουν ευχάριστες στιγμές» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN ο ιάπων διευθυντής του πρότζεκτ. Ο ίδιος είπε ότι τυχόν επιτυχία της ζύμωσης του σάκε θα χρησιμεύσει και στην παραγωγή άλλων ειδών ιαπωνικής διατροφής. Συνάγεται, λοιπόν, ότι οι ορισμένοι Ιάπωνες οπωσδήποτε θέλουν να εγκαταλείψουν τη Γη για τη Σελήνη, ως τουρίστες έστω, πρόσκαιρα.
Πώς θα γίνει το πείραμα; Τα συστατικά για την παραγωγή του σάκε (που βασίζεται στο ρύζι) θα σταλούν στο Διάστημα με έναν πύραυλο, το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Η εταιρεία πλήρωσε την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία για να μεταφέρει εντός ειδικής συσκευασίας τα υλικά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Εκεί και σε περιβάλλον «μικροβαρύτητας» θα γίνει η ανάμειξη τους, ενώ τα επίπεδο αλκοόλης θα παρακολουθείται από τη Γη. Η μάζα που θα προκύψει, περίπου 520 γραμμάρια, θα καταψυχθεί και θα επιστρέψει στη Γη, όπου θα μετατραπεί σε σάκε.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, προ ημερών η UNESCO συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο ιαπωνικό ποτό στον κατάλογο της «πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας» τιμώντας τον «παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του», όμως αυτό είναι όπως φαίνεται άλλη ιστορία.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-16 16:53:00