Κόσμος

Φθινοπωρινή σύναξη ευρωπαίων ακροδεξιών στην Ιταλία, με 25.000 κόσμο

Αυτό που μερικά χρόνια πριν θα φαινόταν αστείο, σήμερα είναι μια ζοφερή πραγματικότητα. Οι «Πατριώτες για την Ευρώπη», το ακροδεξιό μπλοκ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι πλέον το τρίτο σε ισχύ στο Ευρωκοινοβούλιο και με συνεχείς ανοδικές τάσεις.

Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Aκροδεξιάς, με «μπροστάρηδες» τον oύγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Oρμπαν (ιδρυτής των «Πατριωτών»), τον Ιταλό Ματέο Σαλβίνι και τον Ολλανδό Γκέερτ Βίλντερς, ετοιμάζουν μια επίδειξη αυτής της ισχύος την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, συγκεντρώνοντας, όπως γράφουν οι Times, ένα πλήθος που αναμένεται να φτάσει τους 25.000 ανθρώπους σε μια ιταλική τοποθεσία που θεωρείται «ιερή» από το κόμμα της Λέγκας του Σαλβίνι.

Με τους 86 ευρωβουλευτές τους, οι Πατριώτες για την Ευρώπη φιλοδοξούν να περιορίσουν τη δύναμη των Βρυξελλών, να βάλουν φρένο στη μετανάστευση και να καθυστερήσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία.

Στις τάξεις τους βρίσκεται επίσης η Μαρλένε Σβάτσεκ, αντιπρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας, το οποίο θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση στη Βιέννη, αφού συγκέντρωσε το 29% των ψήφων στις εθνικές εκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ενα άλλο εξέχον μέλος των Πατριωτών είναι η Μαρίν Λεπέν, ηγέτις του κόμματος της Εθνικής Σεισπείρωσης της Γαλλίας, η οποία θα μιλήσει στη συγκέντρωση μέσω βίντεο, όπως και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο. «Θα είναι μια μέρα ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Ας κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί», δήλωσε ο Σαλβίνι αυτή την εβδομάδα.

Η φθινοπωρινή σύναξη των Ακροδεξιών θα διεξαχθεί σε ένα λιβάδι στην Ποντίντα της βόρειας Ιταλίας, ένα σημείο στο οποίο το κόμμα του Σαλβίνι διοργανώνει ετήσιες συγκεντρώσεις εδώ και χρόνια, για να τιμήσει τη Συμμαχία των Λομβαρδών. Η συμμαχία δημιουργήθηκε το 1167 από πόλεις της Βόρειας Ιταλίας για να εναντιωθεί στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και θεωρείται από ορισμένους μια «μεσαιωνική εκδοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η «μετοχή» του Σαλβίνι στην ευρωπαϊκή Ακροδεξιά ανέβηκε πολύ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τους Times, όταν ένας ιταλός εισαγγελέας ζήτησε να καταδικαστεί σε έξι χρόνια για τον εγκλωβισμό 100 μεταναστών στη θάλασσα και την άρνησή του να τους αφήσει να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε ιταλική γη, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών το 2019. Μεταξύ 100.000 ανθρώπων που υπέγραψαν αίτηση για να μην φυλακιστεί ο Σαλβίνι, ήταν και ο Ελον Μασκ. Η απόφαση για την υπόθεση αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Τώρα ο υπουργός Μεταφορών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη συγκέντρωση στην Ποντίντα για να κερδίσει πόντους έναντι της άσπονδης συμμάχου του, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει μια πολύ λεπτή ισορροπία στην Ευρώπη μεταξύ των πατριωτών στα πολύ δεξιά και των κεντρώων υποστηρικτών της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Μελόνι αρνήθηκε να ενταχθεί στους Πατριώτες, παρά τις προτροπές της Λεπέν. Αντ’ αυτού έμεινε πιστή στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ακόμη και όταν το ισπανικό κόμμα Vox έφυγε από αυτήν για να ενταχθεί στους Πατριώτες. Ο Ορμπαν φαίνεται ότι «εξαγόρασε» αυτήν την αλλαγή ομάδας, χρηματοδοτώντας την προεκλογική εκστρατεία του Vox για τις δημοτικές και γενικές εκλογές της Ισπανίας, πέρυσι, με δύο δάνεια συνολικού ύψους 9,2 εκατομμυρίων ευρώ από ουγγρική τράπεζα, όπως αποκαλύφθηκε αυτήν την εβδομάδα.

Δανειστής, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, ήταν η Magyar Bankholding (MBH), της οποίας μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Λόριντς Μεζάρος, ούγγρος μεγιστάνας και παιδικός φίλος του Ορμπαν. Ο Μεζάρος έχει χρηματοδοτήσει στο παρελθόν και μια εκστρατεία της Λεπέν, ανέφερε η El Pais.

 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-03 11:27:23

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button