Οικονομία

Υποχώρησαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν απροσδόκητα, μετά από ένα άλμα την προηγούμενη εβδομάδα κυρίως στις νοτιοανατολικές πολιτείες που επλήγησαν από τον τυφώνα Helene, και τα στοιχεία θα παραμείνουν πιθανότατα ευμετάβλητα τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 19.000 σε 241.000 την εβδομάδα που έληξε στις 12 Οκτωβρίου. Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για 259.000 αιτήσεις.

Οι διαρκείς αιτήσεις, ένα μέτρο για τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα, αυξήθηκαν σε 1,87 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα (17.10.2024).

Οι ζημιές που προκάλεσαν η Helene και ο τυφώνας Milton, ο οποίος έπληξε τα νοτιοανατολικά, έκαναν πολλούς ανθρώπους ανίκανους να εργαστούν και πιθανώς ανίκανους να υποβάλουν αίτηση για επιδόματα. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτήσεις θα συνεχίσουν να αυξομειώνονται βραχυπρόθεσμα, αν και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι αυτή η αστάθεια θα υποχωρήσει τελικά.

Μέχρι αυτό το σημείο, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ήταν υποτονικές, εν μέρει επειδή ο αριθμός των Αμερικανών που έχασαν τη δουλειά τους ήταν σχετικά χαμηλός.

Ένας άλλος λόγος πίσω από την πτώση των αρχικών αιτήσεων ήταν η σημαντική πτώση στο Μίσιγκαν, σε μη προσαρμοσμένη βάση. Οι αιτήσεις στην πολιτεία μειώθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2022, αφού είχαν εκτοξευθεί κατά μεγάλο ποσό τις δύο προηγούμενες εβδομάδες λόγω των απολύσεων στη μεταποίηση.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των νέων αιτήσεων, μια μέτρηση που βοηθά στην εξισορρόπηση της μεταβλητότητας, αυξήθηκε σε 236.250, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-17 16:14:00

Back to top button