Σχέσεις

Υπάρχει τελικά μυστικό για υγιή και μακροχρόνιο γάμο; Ειδικός γίνει απαντήσεις

Η νέα μελέτη, σχετικά με τους υγιείς και ευτυχισμένους δεσμούς, μέσα σε έναν γάμο

Σχέσεις, γάμοι, χωρισμοί, συναισθήματα. Είναι μόνο μερικά από τα θέματα, τα οποία είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε και να μιλήσουμε με συγκεκριμένα μοτίβα και συμπεριφορές, αφού καθένας έχει διαφορετική προσωπικότητα και εμπειρίες. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα θέματα αποσπούν το περισσότερο ενδιαφέρον και αρκετοί είναι οι επιστήμονες που προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα, που απασχολούν λίγο – πολύ τους πάντες.

Ο ψυχοθεραπευτής Deepak Chopra μελέτησε για χρόνια τα ζευγάρια που τον επισκέπτονταν, αλλά και παρατήρησε τη δική του προσωπική εμπειρία, όντας παντρεμένος επί 50 χρόνια με τη σύζυγο τους. Βασισμένος σε περιστατικά και στη δική του εμπειρία λοιπόν, επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα:

«Υπάρχει μυστικό για έναν μακροχρόνιο και υγιή γάμο;».

Πάμε να δούμε τι λέει ο Δρ. Deepak Chopra, υπεύθυνος ευεξίας στο Institute for Integrative Nutrition. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για κάθε σύντροφο είναι να αναρωτηθεί πάνω σε αυτό το κομβικό σημείο: «Θέλω να είμαι ευτυχισμένος ή θέλω να έχω δίκιο;».

Οι περισσότεροι τσακωμοί, εντάσεις και χωρισμοί, προκύπτουν από την ανάγκη του ανθρώπου, να θέλει να έχει πάντα δίκιο. Αυτό οφείλεται σε ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, αλλά και στο γεγονός πως ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται συνέχεια να επιβεβαιώνονται τόσο για την εμφάνιση τους, όσο και τις απόψεις τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα τους οδηγεί συνεχώς σε διενέξεις και αντιπαραθέσεις με τη σχέση τους.

Αντιθέτως, μπορούμε να καταλάβουμε πως είναι λογικό ορισμένες φορές, να διαφωνούμε και να έχουμε διαφορετικές απόψεις. Άρα σε κάθε διένεξη με τον σύντροφο σας, αναρωτηθείτε:

«Θέλω να είμαι ευτυχισμένος ή θέλω να έχω δίκιο;». Μεταξύ άλλων, ο Δρ. Deepak Chopra επεσήμανε: «Παραιτηθείτε από το δίκιο και η σχέση σας θα ευδοκιμήσει για πάντα».

Ωστόσο, το γεγονός αυτό από μόνο του δεν αρκεί για έναν ευτυχισμένο και μακροχρόνιο γάμο. Ένας σύντροφος χρειάζεται επίσης αφιέρωση χρόνου, συζήτηση, καλές ικανότητες στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και υποχωρήσεις.

«Με τα χρόνια τα ενδιαφέροντα μπορεί να αλλάζουν και αυτά πρέπει να γίνονται σεβαστά, είναι αναγκαίες φυσικά και οι κοινές στιγμές, όπως επίσης και η κοινή εξέλιξη. Σε κανέναν δεν αρέσει να μένει στάσιμος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προχωράμε μαζί με τον σύντροφο μας. Να δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες μαζί, να ταξιδεύουμε, αλλά και να μη φοβόμαστε τις νέες προκλήσεις που φέρνει κάθε φάση της ζωής μας».

«Εγώ και η σύζυγός μου έχουμε διαφορετικό κοινωνικό πρόγραμμα, αλλά φροντίζουμε, επίσης, να έχουμε εστιασμένο χρόνο για τη σχέση μας κάθε μέρα, ακόμη και αν είναι μισή ή μία ώρα». Μερικές φορές, «απλώς κάνουμε συζητήσεις».

Αλλά, σημασία έχει αυτό τον χρονικό διάστημα – είτε είναι λεπτά, είτε ώρες – να είστε απολύτως εστιασμένοι στη στιγμή.

«Η συμβουλή μου προς τους νέους ανθρώπους σε οποιαδήποτε σχέση, είτε είναι προσωπική, ρομαντική, με τους γονείς σας ή επαγγελματική, είναι να είστε παρόντες. Αυτό είναι όλο».


Δημοσιεύθηκε
2023-07-17 15:20:00

Back to top button