ΣΕΞ

Υπάρχει μέλλον στη σχέση; Το τεστ που δίνει την απάντηση

Πώς αντιδράτε σε ένα φιλί στο μάγουλο; Τι συναισθήματα σας ξυπνά ένα χάδι στο χέρι; Η γλώσσα της αφής και των αγγιγμάτων μπορεί να κρύβει το μυστικό της επιτυχημένης σχέσης

YGEIAMOU.GR TEAM

Οι Πέντε Γλώσσες της Αγάπης, πέρα από παγκόσμιο best-seller, είναι μια θεωρία του Gary Chapman σχετικά με τις πέντε πρωταρχικές γλώσσες που χρησιμοποιούμε για την έκφραση της αγάπης, στις οποίες περιλαμβάνονται τα λόγια επιβεβαίωσης, η επένδυση ποιοτικού χρόνου, τα δώρα, οι πράξεις φροντίδας και η σωματική επαφή. Αν οι σύντροφοι «μιλούν» διαφορετικές γλώσσες και υπάρχουν εμπόδια στην επικοινωνία, τότε το μέλλον της σχέσης τους είναι πιθανώς επισφαλές.

Η θεωρία έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία και στο διαδίκτυο και τα social media. Πάνω από 50 εκατομμύρια χρήστες έχουν κάνει το online τεστ για να ανακαλύψουν τη δική τους γλώσσα αγάπης, ενώ τα βίντεο στο TikTok με το σχετικό hashtag έχουν αγγίξει το μισό δισεκατομμύριο προβολές.

Για την ψυχολόγο Sara Nasserzadeh πάλι, οι γλώσσες της αγάπης μπορεί να είναι παραπάνω, αλλά και να επικεντρώνονται μόνο στην αφή. Στο βιβλίο της με θέμα τα συστατικά της ισόβιας αγάπης, κάνει λόγο για ένα «λεξικό των αγγιγμάτων, των διαφορετικών τρόπων που αγγίζονται οι σύντροφοι και οι διαφορετικές ερμηνείες που μπορεί να δοθούν από τον καθένα αλλά και κάθε ζευγάρι, επηρεάζοντας αναπόδραστα τη σχέση.

Για παράδειγμα, αν το σφίξιμο των χεριών σε μια σχέση μπορεί να είναι ένδειξη στοργής για ένα ζευγάρι, για κάποιο άλλο θα μπορούσε να είναι αναγνώριση πληγωμένων αισθημάτων. Ένα πεταχτό φιλί κατά την επιστροφή στο σπίτι θα μπορούσε για κάποιους να είναι απλός χαιρετισμός, για άλλους ερωτικό κάλεσμα. Αντίστοιχα, ένα φιλί στο μέτωπο ή ένα απαλό χτύπημα στην πλάτη θα μπορούσε να διεγείρει θετικές σκέψεις όσο και να αναμοχλεύσει δυσάρεστες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία.

Ανακαλύπτοντας πώς νιώθει κάθε σύντροφος στα διαφορετικά αγγίγματα, μπορούν να αναπτύξουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Έχει αποδειχθεί και ερευνητικά: διεθνής μελέτη στο Scientific Reports έδειξε ότι στις σχέσεις με αφθονία σε αγγίγματα μεταξύ των συντρόφων καταγράφονταν ισχυρότερα συναισθήματα αγάπης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραπάνω σύνδεση ήταν εμφανής σε όλα τα πολιτισμικά υπόβαθρα που μελέτησαν.

Τα αγγίγματα είναι «ισχυροί συνδετικοί κρίκοι και υπενθυμίσεις του μοναδικού ερωτικού δυναμικού της σχέσης σας» αναφέρει η Nasserzadeh στο βιβλίο. Για να ανακαλύψετε κι εσείς τη δική σας γλώσσα της αφής, η ίδια προτείνει ένα απλό τεστ με τη συμμετοχή του/της συντρόφου σας.

Το τεστ της αφής

Κάθε σύντροφος πρέπει να αγγίξει εκ περιτροπής τον άλλον σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως στο χέρι, ή στα χείλη, ασκώντας διαφορετική πίεση κάθε φορά. Ο αποδέκτης του αγγίγματος πρέπει να εξηγήσει μετά πώς αισθάνθηκε. Κατά τη διάρκεια του τεστ, ο εκείνος που αγγίζει μπορεί να κάνει διάφορες ερωτήσεις, στις οποίες απαντούν αν θέλουν και οι δύο σύντροφοι. Ρωτήστε:

  • Πώς ένιωσες με αυτό το άγγιγμα;
  • Ποιες αισθήσεις ένιωσες να ξυπνούν;
  • Πότε ήταν η τελευταία φορά που ανταλλάξαμε τέτοιο άγγιγμα;
  • Ποιες ήταν οι αντιδράσεις;
  • Τι νομίζεις ότι θέλω να σου μεταδώσω μέσω του αγγίγματος;
  • Υπάρχει κάποια ανάμνηση που ανέσυρε το άγγιγμα;
  • Ποιον ρόλο από αυτούς που έχει στη ζωή ή στη σχέση μας θα συνέδεες με αυτό το άγγιγμα;

Αυτές οι πληροφορίες, καταλήγει η ψυχολόγος, μπορούν να γίνουν οδηγός και για τους δύο συντρόφους σχετικά με τα αγγίγματα που προάγουν την υγεία στη σχέση.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις λόγοι να αγκαλιάζετε το σύντροφο σας πιο συχνά – Τι κερδίζετε

Τέσσερις τρόποι για να βελτιώσετε άμεσα τις προσωπικές σας σχέσεις

Η κίνηση που διεγείρει και ξυπνά άμεσα τη λίμπιντο


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button