Κόσμος

Τύμπανα πολέμου στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Το Ισραήλ ενημέρωσε την Ουάσινγκτον για την έναρξη «περιορισμένης κλίμακας» χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) και ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήριζαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» παραμεθόρια περιοχή στον Βορρά. Οπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ. «Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Χάρτης της «απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης» που εξέδωσε ο στρατός του Ισραήλ  (Πηγή: Times of Israel)

Την ίδια ώρα αναφορές αξιωματούχων και κατοίκων στην άλλη πλευρά των συνόρων, στον Λίβανο, ανέφεραν πως τα στρατεύματα στα νότια της χώρας αποσύρονταν από αρκετές θέσεις τους, έως και πέντε χλμ. βορειότερα.

Το Ισραήλ διεξάγει «αυτήν τη στιγμή» περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Μας ενημέρωσαν ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα» διευκρίνισε ο Μάθιου Μίλερ, επικαλούμενος την ενημέρωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ.

Σειρά αμερικανικών ΜΜΕ είχαν φιλοξενήσει σχετικό ρεπορτάζ λίγες ώρες νωρίτερα, βασιζόμενα στην πληροφόρηση αυτή.

Η Washington Post είχε αναφέρει πως το Ισραήλ σχεδιάζει «μια περιορισμένης εμβέλειας και διάρκειας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο», η οποία «θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα». Η αμερικανική εφημερίδα μετέδιδε πως η Ουάσινγκτον είχε λάβει σχετική ενημέρωση από τους Ισραηλινούς. Και βάσει της ενημέρωσης αυτής η εν λόγω επιχείρηση επρόκειτο να «επικεντρωθεί στην “εκκαθάριση” στρατιωτικών υποδομών κατά μήκος των συνόρων για την εξάλειψη της απειλής (της Χεζμπολάχ) για τις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες».

«Το Ισραήλ ενδέχεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο εντός των επομένων ωρών» είχε αναφέρει με τη σειρά του το ειδησεογραφικό δίκτυο CBS News.

Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters αυτή τη φορά, αναφέρθηκε εξάλλου στο γεγονός ότι πολλά «ισραηλινά στρατεύματα έχουν λάβει θέσεις στα βόρεια σύνορα της χώρας» κάτι που υποδήλωνε, ακριβώς, ότι «ενδεχομένως επίκειται χερσαία εισβολή στον Λίβανο».

Είχε προηγηθεί η επιχείρηση «Νέα Τάξη», όπως ονομάστηκε η επιχείρηση εξόντωσης του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στη Βηρυτό, και μία σειρά βομβαρδισμών σε θέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στόχος αυτών των επιθέσεων, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, ήταν η αλλαγή του καθεστώτος ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της χώρας, το οποίο έχει εγκαταληφθεί από πολλούς κατοίκους, λόγω του ότι δέχεται τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ.  Η χερσαία επιχείρηση που φαινόταν να προετοιμάζεται είναι πιθανό να έχει αντίστοιχη στόχευση, σύμφωνα με αναλυτές.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ συγκλήθηκε το ίδιο βράδυ, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προάγγελος μιας χερσαίας εισβολής στον Λίβανο και από πλευράς των ισραηλινών ΜΜΕ. Το συμβούλιο, υπό τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνεδρίασε στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ, όπως έγινε γνωστό.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είχε τονίσει σε δηλώσεις του ενωπίον στρατιωτών ότι «η εξόντωση του Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά όχι το τελευταίο» στον πόλεμο της χώρας του με τη Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του, ο Ναΐμ Κάσεμ –δεύτερος στην ιεραρχία της λιβανέζικης τρομοκρατικής οργάνωσης– διαβεβαίωνε το μεσημέρι πως «οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για χερσαία αντιπαράθεση» σε περίπτωση εισβολής του ισραηλινού στρατού.

Νέα έκκληση του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση

Με φόντο τις εξελίξεις αυτές ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έκανε γνωστό ότι οι περισσότεροι από 10.000 κυανόκρανοι της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL/Finul) δεν μπορούν πλέον να περιπολούν στην περιοχή εξαιτίας της κλιμάκωσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Οι κυανόκρανοί μας της UNIFIL παραμένουν στη θέση τους εντός της ζώνης ευθύνης της αποστολής, μολονότι η ένταση των μαχών εμποδίζει τις κινήσεις τους και την ικανότητά τους να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ. «Δεδομένης της έντασης της ανταλλαγής ρουκετών, (οι κυανόκρανοι) δεν μπορούν να περιπολούν» διευκρίνισε.

Ο ίδιος τόνισε, εξάλλου, ότι ο ΟΗΕ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο. «Δεν θέλουμε να δούμε κανενός είδους χερσαία εισβολή» δήλωσε ο Ντουζαρίκ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του Αντόνιο Γκουτέρες για εκεχειρία.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-30 21:15:13

Back to top button