Ελλάδα

Τρόμαξαν από τα 5,1 Ρίχτερ στη Λέσβο – «Αντιγραφή του φαινομένου του 2023»

Ομαλή είναι μέχρι στιγμής η μετασεισμική ακολουθία στη βόρεια Λέσβο μετά τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, στις 22.38.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε βορειοανατολικά της Μήθυμνας και λογω του χαμηλού σχετικά εστιακού του βάθους (14 χλμ), έχει ιδιαίτερα αισθητός, όχι στη Λέσβο, αλλά και σε Χίο, Λήμνο και τα απέναντι τουρκικά παράλια, μέχρι και τη Θράκη.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Η μετασεισμική ακολουθία είναι σχετικά υποτονική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, ωστόσο πρόσθεσε, «θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο διάστημα ώστε να μπορούμε να την αξιολογήσουμε». «Για την ώρα πάντως, έχει χαρακτήρα υποτονικό».


Οπως ανέφερε, το επίκεντρο της δόνησης αλλά και η μετασεισμική ακολουθία του, ήταν στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε θέση βορειότερα της ακολουθίας του 2023 και μάλιστα είχε διαφορετικό μηχανισμό γένεσης από τις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις της 7ης Ιανουαρίου του 2023.

«Είχαν γίνει τότε τρεις σεισμοί 4,9, 4,8 και 4,7 την ίδια μέρα. Θεωρώ ότι πρόκειται για διαφορετικό ρήγμα, το οποίο είναι παράλληλο με τις ακτές, και στην περιοχή, εφόσον πρόκειται για τέτοια δομή, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Δηλαδή, από το σεισμικό ιστορικό της ευρύτερης περιοχής, όμως που μπορεί να συνδέεται τεκτονικά, ξεχωρίζει ένας σεισμός μεγέθους 6,7 με τα στοιχεία της USGS που ήταν το 1944 και ήταν 25 χιλιόμετρα απόσταση μακριά από τον χθεσινό σεισμό. H ακρίβεια των δεδομένων βέβαια μειώνεται όσο προχωράμε στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Καραστάθης, υπενθυμίζονας παράλληλα πως« υπήρχε και ένας άλλος σεισμός, ισχυρός, το 1901, μεγέθους πάνω από 6 βαθμούς».


Νωρίτερα, μιλώντας στο Μega, o καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, άκανε λόγο για «αντιγραφή του φαινομένου του 2023, στις 7 Ιανουαρίου, που είχε γίνει στην ίδια περιοχή», και είχε εκδηλωθεί πάλι η ίδια σεισμική δραστηριότητα είχε εκδηλωθεί»

«Έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο το οποίο έγινε ευρύτατα αντιληπτό στην περιοχή, ένα φαινόμενο όμως που δεν έχει επιπτώσεις στην επιφάνεια, ούτε είχαμε κάποιες ζημιές σε σπίτια, είχαμε όμως κάποιες καταπτώσεις στους δρόμους στο οδικό δίκτυο. Το οδικό δίκτυο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε καταπτώσεις, ιδίως όταν ο σεισμός έχει μικρό βάθος. Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας, κινητοποιηθήκαμε από την πρώτη στιγμή. (…) Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», είπε ο κ. Λέκκας γνωστοποιώντας ότι είχαν καταγραφεί περίπου δέκα  μετασεισμοί της τάξης των 2,5 και 3 βαθμών. «Είναι στη σωστή κατεύθυνση η σεισμική δραστηριότητα αλλά πρέπει όμως να την παρακολουθήσουμε. (…) Είμαστε σε ετοιμότητα, δεν υπάρχει ανησυχία αλλά οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα», τόνισε.


Οσον αφορά τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής που παρέμειναν κλειστά την Τετάρτη εξαιτίας του σεισμού, ο κ. Λέκκας είπε: «Τα σχολεία είναι μια ευαίσθητη δομή και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι απόλυτα ασφαλή έτσι ώστε να μπουν οι μαθητές μέσα. Είθισται, μετά από κάθε σχετικά μεγάλη σεισμική δόνηση, η δραστηριότητα των σχολείων να ελέγχεται έτσι ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τα παιδιά είναι σε ασφαλές περιβάλλον».

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκος Ζούρος, που παρακολουθεί το φαινόμενο εδώ και πάρα πολλά χρόνια: «Η παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη βόρεια Λέσβο δεν δικαιολογεί ανησυχία ή πανικό. Παρακολουθούμε συνεχώς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, ειδικά το πρώτο 48ωρο. Μέχρι στιγμής όλα εξελίσσονται ομαλά. Ο σεισμός φαίνεται να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη σεισμική ακολουθία της 7ης Ιανουαρίου του 2023».

Τα μόνα προβλήματα που παρατηρήθηκαν ήταν στο οδικό δίκτυο μεταξύ Αργένου και Μολύβου, όπου λογω καταλισθήσεων έκλεισε ο δρόμος.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-22 15:39:00

Back to top button