Κόσμος

Τριμερής για το Κυπριακό τον Οκτώβριο υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

Κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε ισχυρά το Κυπριακό στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τον να επιτρέψει στο ανδρείκελο του στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, Ερσίν Τατάρ, να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά το ρεπορτάζ, απάντηση δεν πήρε, παρά το γεγονός ότι και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έβαλε στο τραπέζι πρόταση τριμερούς συνάντησης  για το Κυπριακό ή/και  πενταμερούς με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας.

Η πρόταση τελικά έγινε αποδεκτή από τον Ερσίν Τατάρ, που προφανώς πήρε το «πράσινο φως» από την Αγκυρα για να επιστρέψει έστω και ατύπως στο τραπέζι των συνομιλιών.

Και τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τριμερή άτυπη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, παρουσία του ίδιου του Αντόνιο Γκουτέρες, εντός του τρέχοντος μήνα στη Νέα Υόρκη.

«Η ημερομηνία της άτυπης συνάντησης θα ανακοινωθεί σύντομα», είπε ο κ. Ντουζαρίκ για να συμπληρώσει σχετικά με την τριμερή του Οκτωβριου:

«Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διμερών συναντήσεών του στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας προσκάλεσε τον ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, κ. Ερσίν Τατάρ, σε μια άτυπη τριμερή συζήτηση τον Οκτώβριο, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία του Κυπριακού. Και οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν την πρόσκληση αυτή. Η ημερομηνία της συνάντησης θα ανακοινωθεί εγκαίρως».

Yπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει έτοιμος για την πραγματοποίηση της τριμερούς -«ακόμη και αύριο«, όπως χαρκατηριστικά είχε αναφέρει- «που θα οδηγήσει και στην ανακοίνωση του διορισμού μιας προσωπικότητας η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών».

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέδειξε εξάλλου και μία ακόμη πτυχή ιδιαίτερης σημασίας, όπως είπε, που του μετέφερε ο κ., Γκουτέρες,  ότι «ισχυρά κράτη-μέλη της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον γενικο γραμματέα, έθεσαν το Κυπριακό και την ανάγκη να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που είναι άμεσα συνυφασμένο και με ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα Ευρωτουρκικά».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-01 11:00:11

Back to top button