Οικονομία

Τρεις κινήσεις για να μειωθεί η φοροδιαφυγή

Με τρεις συν μια κινήσεις το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να μπλοκάρει τους φοροφυγάδες και τις πρακτικές τους στοχεύοντας σε μόνιμη αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 2,5 δισ. ευρώ έως το 2027.

Η επιτυχία του στοιχήματος κρίνεται καθοριστική για τη χρηματοδότηση ενός νέου -προεκλογικού- κύκλου μείωσης των φόρων με αιχμή τους συντελεστές ΦΠΑ, καθώς τα ανώτατα όρια αύξησης των δαπανών έως το 2028 «κλειδώνουν» αυτές τις ημέρες σε ορίζοντα τετραετίας και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές «δεν ξεκλειδώνουν» στη συνέχεια. Εκτός και εάν μια πιστοποιημένα μόνιμη υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων δημιουργήσει περιθώριο στοχευμένων παρεμβάσεων.

Το πρώτο μπλόκο έχει στηθεί ήδη και φαίνεται να αποδίδει. Πρόκειται για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS σε όλο το φάσμα της αγοράς, μέτρο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των καταγεγραμμένων ψηφιακών συναλλαγών που τώρα πλέον συνοδεύονται και με αποδείξεις. Μελανό σημείο εξακολουθεί να αποτελεί ο κλάδος των ταξί, όπου με διάφορα τερτίπια επιτήδεια – προφανώς όχι όλος ο κλάδος- επιδιώκουν να «κρύβουν» τα POS ώστε να πληρώνονται με μετρητά και να μην διαβιβάζουν τις αποδείξεις στην ΑΑΔΕ.

Τα ταξί και η επόμενη ημέρα

Στο τέλος Ιουλίου, απόφαση Χατζηδάκη έδινε προθεσμία τριών εβδομάδων στους ταξιτζήδες να τοποθετήσουν ειδικά ενημερωτικά αυτοκόλλητα στο πίσω δεξιά τζάμι των οχημάτων. Τα αυτοκόλλητα στα αγγλικά και τα ελληνικά ενημερώνουν τους πελάτες ότι έχουν τη δυνατότητα πληρωμής με κάρτα.

Το γεγονός ότι η προθεσμία άρχιζε να μετρά από την παραλαβή των αυτοκόλλητων στην Ομοσπονδία, έδωσε το πάτημα στον κλάδο να μην τα παραλάβει – με το αιτιολογικό ότι είναι μεγάλα- και έτσι το μέτρο κόλλησε.

Με νέα απόφαση Χατζηδάκη, οι ταξιτζήδες έχουν πλέον πολλές εναλλακτικές παραλαβής των αυτοκόλλητων: από την Ομοσπονδία, από τα σωματεία, από την εφορία ή ακόμα και με κούριερ με δική τους χρέωση. Αν θέλουν μπορούν ακόμα και να τα τυπώσουν μόνοι τους με βάση τις συγκεκριμένες προδιαγραφές. Εάν όμως δεν έχουν κολλήσει τα αυτοκόλλητα έως το τέλος Οκτωβρίου θα εισπράξουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Μπλόκο δεύτερο: Τέλος στις φουσκωμένες δαπάνες

Μια κλασική μέθοδος φοροδιαφυγής εδώ και δεκαετίες, είναι η διόγκωση δαπανών από τους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να μειώνουν έτσι το φορολογητέο τους εισόδημα.

Από την 1η Οκτωβρίου, οι αποκλίσεις εξόδων που περνούν πια υποχρεωτικά μέσω της πλατφόρμας myData και αυτών που καταγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις περιορίζονται σταδιακά και από την 1η Ιανουαρίου 2025 μηδενίζονται. Πρακτικά όσα έξοδα περνούν με τιμολόγια μέσω myData, αυτά και μόνο αυτά θα συμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί στο έντυπο Ε3 θα είναι κλειδωμένοι κατά τα πρότυπα των δηλώσεων ΦΠΑ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, τα μόνα έξοδα που θα γίνονται δεκτά θα είναι όσα έχουν δηλωθεί μέσω της πλατφόρμας myDATA καθώς τα ανεκτά – επιτρεπτά ποσοστά αποκλίσεων στα έξοδα «κουρεύονται» στο 5% από την 1η Οκτωβρίου 2024 και μηδενίζονται την Πρωτοχρονιά. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων τους. Ο,τι αναρτάται στα myDATA (έσοδα και έξοδα), θα μεταφέρεται χωρίς καμία άλλη μεταβολή και στη δήλωση ΦΠΑ και στη φορολογική δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις δηλώσεις ΦΠΑ θα κλειδώσουν και οι κωδικοί και του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης μέσω του οποίου υπολογίζονται τα φορολογητέα κέρδη.

Το πλάνο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από το καλοκαίρι και το χρονοδιάγραμμα ορίζει:

  • · Μέγιστη επιτρεπτή απόκλιση 10% για τα έσοδα και 20% για τα έξοδα που αφορούν την περίοδο από 1η Ιουλίου 2024 έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2024.
  • Οι αποκλίσεις για τα έσοδα μηδενίζονται και περιορίζονται στο 5% οι αποκλίσεις για έξοδα για την περίοδο από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024.
  • Από την 1 Ιανουαρίου 2025 δεν θα υπάρχει καμία απόκλιση τόσο ως προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Μπλόκο τρίτο: Και μέσω IRIS

Μια ακόμα παγίδα φοροδιαφυγής στήνεται και με την επέκταση του συστήματος IRIS σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εδώ όμως υπάρχει και ισχυρό κίνητρο, καθώς οι συναλλαγές μέσω IRIS κοστίζουν το μέγιστο 0,5% σε προμήθεια για τον επαγγελματία σε αντιδιαστολή με τις πολύ υψηλότερες χρεώσεις προμηθειών για πληρωμές μέσω POS.

Tο τέλος της επίσημης -μετά από παράταση- προθεσμίας στις αρχές Σεπτεμβρίου βρήκε 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες να έχουν κάνει την εγκατάσταση του IRIS σε σύνολο περίπου 700.000 υπόχρεων. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε μια άτυπη, σιωπηρή παράταση έως το τέλος του μήνα πριν ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ αρχίσει να μοιράζει πρόστιμα 1.500 ευρώ.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 07:31:31

Back to top button