
Τραμπ: Απομακρύνθηκαν όλες οι νάρκες από τα Στενά του Ορμούζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αφαίρεσε ή πυροδότησε όλες τις νάρκες που είχε τοποθετήσει το Ιράν στο Ορμούζ.
«Το Ιράν έχει ειδοποιηθεί ότι οποιοδήποτε πλοίο ή σκάφος τοποθετεί νέες νάρκες θα καταστραφεί αμέσως και συστηματικά», δήλωσε ο Τραμπ σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα του Truth Social.
Δεν υπήρχε σχόλιο από την Τεχεράνη.
Το κλείσιμο των Στενών έχει προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.
Ο Τραμπ έχει συχνά δηλώσει ότι οι ΗΠΑ έχουν τον έλεγχο της περιοχής -αλλά το Ιράν έχει στοχεύσει σκάφη που, όπως λέει, προσπάθησαν να διασχίσουν χωρίς την άδειά του.
Περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου περνούσε από τα Στενά του Ορμούζ πριν από τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου με αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.
Μια εκεχειρία που στόχευε στη διευκόλυνση των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου έχει καταρρεύσει και υπήρξε κατά διαστήματα ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, υπενθύμισε το BBC.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε έθνος συνεργαστεί οικονομικά με το Ιράν θα απομονωθεί.
Το Ιράν και οι ΗΠΑ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) τον Ιούνιο -ένα έγγραφο 14 σημείων που όριζε προθεσμία 60 ημερών για την επίτευξη συμφωνίας για τα Στενά του Ορμούζ, πριν από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος.
Ωστόσο, η προθεσμία αυτή έχει πλέον λήξει και οι συνομιλίες έχουν καταρρεύσει, οδηγώντας στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ που ο Τραμπ πιστεύει ότι θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του ιρανικού καθεστώτος.
Ο υπουργός Οικονομίας, Αλί Μαντανιζαντέ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη ήταν «πλήρως προετοιμασμένη» για τις ευρύτερες κυρώσεις, οι οποίες, όπως πρόσθεσε, θα οδηγούσαν σε «άλλη μια ήττα» για τις ΗΠΑ.
Η ιρανική οικονομία ωστόσο, έχει πληγεί ως αποτέλεσμα του πολέμου και του αποκλεισμού των ιρανικών λιμένων που οι ΗΠΑ διατηρούν εδώ και εβδομάδες για να μην επιτρέψουν τη συνέχιση του εμπορίου.
Την Τρίτη, η Κίνα -ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου- δήλωσε ότι αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό που χαρακτήρισε «παράνομες μονομερείς κυρώσεις» των ΗΠΑ και θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της.
Η ανακοίνωση των ΗΠΑ έρχεται πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ του Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ τον επόμενο μήνα.
Η Ουάσινγκτον είναι πιθανό να είναι επιφυλακτική για πιθανά αντίποινα από το Πεκίνο, το οποίο επεξεργάζεται την πλειονότητα των σπάνιων γαιών στον κόσμο και άλλων κρίσιμων ορυκτών, κρίσιμων για την κατασκευή πολλών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Το Πεκίνο έχει ήδη αυστηροποιήσει τους ελέγχους εξαγωγών σπάνιων γαιών στο πλαίσιο προηγούμενων εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.
Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι θέλει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ορμούζ -μια άποψη στην οποία αντιτίθενται οι ΗΠΑ και οι περισσότερες άλλες χώρες, οι οποίες πιστεύουν ότι το πέρασμα αποτελεί διεθνή ύδατα και η διέλευση θα πρέπει να παραμείνει ανεμπόδιστη, όπως ήταν πριν από τον πόλεμο.
Μέχρι πρόσφατα -και βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας- το Ιράν συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις με το Ομάν, σύμμαχο των ΗΠΑ, για να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός για τη διαχείριση των Στενών.
Ωστόσο, αυτές οι συνομιλίες δεν έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει σε συμφωνία και, την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ απείλησε ακόμη και να βομβαρδίσει τον σύμμαχό του «αν σταθεί εμπόδιο» στις συνομιλίες της κυβέρνησής του με το Ιράν για το θέμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ Αλμπουσάιντι, δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει πως η χώρα του και το Ιράν θα ανακοινώσουν σύντομα τη δημιουργία ενός προσωρινού ναυτιλιακού διαδρόμου στα Στενά, μετά τη συνάντηση με τον ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί στην Τεχεράνη.
Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι ελπίζει επίσης σε «πρακτικές ρυθμίσεις» για την αποκατάσταση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας, προσθέτοντας: «Η μελλοντική διαχείριση των Στενών και μια μόνιμη λύση θα ακολουθήσουν εν ευθέτω χρόνω».
Ο Αραγτσί επιβεβαίωσε τη συνάντηση σε δήλωσή του, λέγοντας ότι «περιφερειακές λύσεις» συζητήθηκαν σε συνομιλίες με εκπροσώπους από το Πακιστάν και το Ομάν.
Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις κάλυψαν τη μελλοντική διαχείριση των Στενών, καθώς και το πλαίσιο για έναν νέο διάδρομο και μια κοινή επιχείρηση αποναρκοθέτησης.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καζέμ Γκαριμπαμπάντ, δήλωσε ότι η διαδρομή εισόδου στον Κόλπο θα είναι «μέσω ιρανικών υδάτων και η διαδρομή εξόδου μέσω των χωρικών υδάτων του Ομάν, και ότι τα πλοία θα διέρχονται από τα ιρανικά ύδατα και στις δύο διαδρομές».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ο νότιος διάδρομος της πλωτής οδού, ο οποίος έχει προταθεί στις ναυτιλιακές εταιρείες από τις ΗΠΑ και βρίσκεται κοντά στις ακτές του Ομάν, θα «κλείσει» βάσει του πλαισίου, και η συνάντηση «δεν σημαίνει ότι τα Στενά θα ανοίξουν από αύριο».
Είπε ότι «κανένα στρατιωτικό σκάφος δεν θα επιτρέπεται να διέλθει από τα Στενά και μόνο εμπορικά πλοία θα επιτρέπεται να διέλθουν από αυτό».
Ο Γκαριμπαμπάντ χαρακτήρισε τη διαδρομή «προσωρινή», προσθέτοντας ότι το Ιράν και το Ομάν θα διαπραγματευτούν μια νέα μόνιμη διαδρομή εντός 60 ημερών για να αντικαταστήσουν το προηγούμενο σχέδιο θαλάσσιας κυκλοφορίας. «Εάν τα αιτήματα του Ιράν δεν γίνουν δεκτά, το Ορμούζ θα κλείσει», είπε.
Ακολούθησε το . .
Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Δημοσιεύτηκε ! 2026-08-26 11:49:00
