Κόσμος

Τραμπ: Απειλεί με «κόλαση» τη Χαμάς αν δεν απελευθερώσει «όλους» τους ομήρους το Σάββατο

Ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε τη Δευτέρα πως η κατάσταση θα μετατραπεί σε «κόλαση» για την Χαμάς, αν δεν απελευθερώσει «όλους» τους ισραηλινούς ομήρους έως το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η τρομοκρατική οργάνωση απείλησε με αναβολή επ’ αόριστον της προσεχούς ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ήδη διέταξε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να προετοιμαστούν για «όλα τα σενάρια» μετά την ανακοίνωση των παλαιστινίων τρομοκρατών, που κατηγόρησε το Ισραήλ πως παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου.

Η Χαμάς διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «η πόρτα παραμένει ανοικτή» για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης «όπως προβλέπει το σχέδιο», δηλαδή το προσεχές Σάββατο, «μόλις» το Ισραήλ «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του».


Ο Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτή» την απειλή πως οι απελευθερώσεις ομήρων θα αναβληθούν επ’ αόριστον.

«Σε ό,τι με αφορά, αν δεν έχουν επιστρέψει σπίτια τους όλοι οι όμηροι ως το μεσημέρι του Σαββάτου —νομίζω πως αυτή είναι προσήκουσα ημερομηνία— θα πω: “ακυρώστε”» τη συμφωνία, και «ας ξεσπάσει κόλαση», είπε στον Τύπο στον Λευκό Οίκο.


Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη σφαγή της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, η συμφωνία σε ισχύ προβλέπει ότι θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση, διαρκείας έξι εβδομάδων, 33 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ που θεωρείται πως είναι νεκροί, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.900 παλαιστινίων κρατουμένων.

Από την έναρξη της ανακωχής έχουν απελευθερωθεί 16 ισραηλινοί όμηροι και πέντε ταϊλανδοί εργάτες γης —που δεν περιλαμβάνονταν στη συμφωνία— με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 765 παλαιστινίων κρατουμένων.


Απομένουν 73 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους τουλάχιστον 34 θεωρείται πως είναι νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Η δεύτερη φάση της συμφωνίας, διαρκείας επίσης έξι εβδομάδων, υποτίθεται πως θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση όλων των ομήρων και το οριστικό τέλος του πολέμου. Η τρίτη και τελευταία, τουλάχιστον στη θεωρία, θα ήταν αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή.

Ωστόσο, υποδεχόμενος την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον τον Νετανιάχου, ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα πάρουν τον «έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας για να αναπτύξουν οικονομικά τον θύλακα που έχει γίνει αδύνατο να κατοικηθεί εξαιτίας του πολέμου, προτείνοντας οι κάτοικοί του να μεταφερθούν στην Ιορδανία ή στην Αίγυπτο.

Σε απόσπασμα συνέντευξής του που μεταδόθηκε τη Δευτέρα, ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφο του Fox News, ερωτηθείς αν οι Παλαιστίνιοι θα έχουν «το δικαίωμα της επιστροφής» στη Γάζα: «Οχι, δεν θα το έχουν, διότι θα έχουν πολύ καλύτερα σπίτια».

Οι απειλές Τραμπ προς Κάιρο και Αμμάν

Απευθυνόμενος στον Τύπο, ο Τραμπ διεμήνυσε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τερματίσει κάθε αμερικανική βοήθεια στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία αν δεν υποδεχθούν τους κατοίκους της Γάζας.

Τα δυο κράτη, που λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αμερικανικής βοήθειας, όπως και πολλές άλλες αραβικές και δυτικές χώρες, απορρίπτουν το σχέδιό του.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, είπε την περασμένη εβδομάδα πως θα απορρίψει «οποιαδήποτε προσπάθεια» απόσπασης του ελέγχου των παλαιστινιακών εδαφών και εκτοπισμού των κατοίκων τους.

Το Κάιρο απέρριψε τη Δευτέρα «οποιονδήποτε συμβιβασμό» θα έπληττε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από συνάντηση του αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι με τον αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσινγκτον.

Ο Αμπντελάτι επανέλαβε πως το Κάιρο απορρίπτει κατηγορηματικά το σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για επιτάχυνση της ανοικοδόμησης της Γάζας, με τους Παλαιστίνιους να παραμένουν στα πάτρια εδάφη, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Αίγυπτος προσβλέπει σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση για την επίτευξη της πολυπόθητης δίκαιης ειρήνης στη Μέση Ανατολή κατά τρόπο που θα ανταποκρίνεται στα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων, με κυριότερο το δικαίωμά τους να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος στο σύνολο των εδαφών τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, την Τρίτη, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, έκανε έκκληση να ανοικοδομηθεί η Γάζα «χωρίς να εκτοπισθούν οι Παλαιστίνιοι».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ο Σίσι υπογράμμισε «την ανάγκη να αρχίσει η ανοικοδόμηση της λωρίδας της Γάζας (…) χωρίς να εκτοπισθούν οι Παλαιστίνιοι και με τρόπο ώστε να διαφυλαχθεί το δικαίωμά τους να ζήσουν στη γη τους», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος επανέλαβε ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ είναι «η μόνη εγγύηση για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης» στη Μέση Ανατολή.

Εξάλλου, ο νέος πρόεδρος της Συρίας, Αχμεντ αλ-Σάρα, δήλωσε πως το σχέδιο του Τραμπ, «είναι ένα σοβαρό έγκλημα που τελικά θα αποτύχει».

Σε συνέντεξή του σε βρετανικό podcast, ο Σάρα, είπε: «Πιστεύω πως καμιά δύναμη δεν μπορεί να διώξει ανθρώπους από τη γη τους. Πολλές χώρες προσπάθησαν να το κάνουν και όλες απέτυχαν, ιδιαίτερα στη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στη Γάζα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν θα ήταν «συνετό ούτε ηθικά ή πολιτικά ορθό» να ηγηθεί ο Τραμπ προσπάθειας για να εκδιωχθούν οι Παλαιστίνιοι από τη γη τους.

«Τα τελευταία 80 χρόνια αυτής της σύγκρουσης, όλες οι απόπειρες να τους εκτοπίσουν απέτυχαν, ενώ αυτοί που έφυγαν, μετάνιωσαν για την απόφασή τους. Το παλαιστινιακό μάθημα που διδάσκεται κάθε γενιά είναι η σημασία τού να επιμείνουν στη γη τους», πρόσθεσε.

Εντολή για ύψιστη ετοιμότητα στις IDF

Ο ισραηλινός υπουργός Aμυνας, Ισραέλ Κατς, καταδίκασε την απειλή της Χαμάς πως θα αναβληθεί η απελευθέρωση των ομήρων ως «απόλυτη παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» προσθέτοντας πως δόθηκε διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να «προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια».

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανέφερε πως στέλνει «ενισχύσεις στη ζώνη» γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία: «Eπειτα από αποτίμηση της κατάστασης, αποφασίστηκε να ενισχυθεί σθεναρά η ζώνη με επιπλέον στρατεύματα για αμυντικές αποστολές».

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως καθυστερεί να τιμήσει τις δεσμεύσεις του σε κάθε βήμα της διαδικασίας που προβλεπόταν από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και, αναφερόμενο στους θανάτους τριών Παλαιστινίων στη Γάζα την Κυριακή, πως παραβιάζει τη συμφωνία.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιτρέπει μέχρι τώρα στους διαπραγματευτές που έστειλε στη Ντόχα να συζητήσουν τη δεύτερη φάση της συμφωνίας, όπως προβλεπόταν να γίνει από τη 16η ημέρα της εφαρμογής της.

Οργή για τους αποστεωμένους ομήρους

Το Σάββατο, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Μπασέμ Ναΐμ, κατηγόρησε το Ισραήλ πως «θέτει σε κίνδυνο» την κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ημέρα, τρεις ισραηλινοί όμηροι, με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης και της υποσίτησής τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 183 Παλαιστινίων, στην πέμπτη ανταλλαγή βάσει των όρων της συμφωνίας που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Η εμφάνισή τους προκάλεσε οργή στο Ισραήλ και οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από τον Νετανιάχου να τηρήσει μέχρι τέλους τη συμφωνία ανακωχής για να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε «συνταρακτικές» τις εικόνες των «αποστεωμένων» ισραηλινών πρώην ομήρων και, όπως πρόσθεσε, των παλαιστινίων πρώην φυλακισμένων.

Τη Δευτέρα, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, κατακεραύνωσε το σχέδιο που παρουσίασε την 4η Φεβρουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ για τη μετατροπή της Λωρίδας της Γάζας στην «Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής», ιδίως την δήλωσή του πως δεν θα προβλεφθεί «δικαίωμα να επιστρέψουν» οι κάτοικοι, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη» τοποθέτηση. «Τέτοια σχέδια μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη σε όλη την περιφέρεια», τόνισε.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν επίσης ταχθεί εναντίον της πρότασης εκτοπισμού των παλαιστινίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, στην οποία βλέπουν σχέδιο «εθνοκάθαρσης».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-11 10:28:00

Back to top button