Κόσμος

Τραμπ: Αν χάσω, δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος το 2028

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2028 εάν χάσει από την Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα ήταν υποψήφιος ξανά σε τέσσερα χρόνια εάν χάσει στις 5 Νοεμβρίου, ο 78χρονος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Full Disclosure: «Όχι, δεν το σκέφτομαι. Νομίζω ότι αυτό θα είνα το τέλος. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε (τώρα)».

Είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει ξανά υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα εάν αποτύχει στις φετινές εκλογές, γράφει η Telegraph.

Αν κερδίσει, δεν θα είναι επιλέξιμος για την προεκλογική εκστρατεία του 2028. Η 22η τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ περιορίζει τον αριθμό των θητειών που μπορεί να υπηρετήσει ένας πρόεδρος σε δύο. Ωστόσο, στο παρελθόν είχε πει ότι θα προσπαθήσει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία εάν επανεκλεγεί.

Τον Μάρτιο, είπε στην ετήσια συνάντηση του National Rifle Association: «Ξέρετε, ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπηρέτησε επί σχεδόν 16 χρόνια, αυτό ήταν τέσσερις θητείες. Ισως σκεφτούμε τις τρεις θητείες».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, το 2020, ο Τραμπ είπε σε συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν ότι αν κερδίσει άλλα τέσσερα χρόνια «θα πάμε για ακόμη τέσσερα χρόνια. Πρέπει να κάνουμε επανάληψη τεσσάρων ετών».

Τον Ιούλιο, ο Τραμπ προκάλεσε επικρίσεις αφού είπε στο κοινό σε μια χριστιανική σύνοδο κορυφής ότι δεν θα χρειαζόταν να ψηφίσουν ποτέ ξανά εάν επέστρεφε στον Λευκό Οίκο τον επόμενο χρόνο.

Είπε στο πλήθος «να πάτε και να ψηφίσετε, αυτή τη φορά», προσθέτοντας ότι «δεν θα χρειαστεί να το κάνετε ξανά. Τέσσερα χρόνια ακόμα και θα διορθωθεί, θα είναι μια χαρά, δεν θα χρειαστεί να ψηφίσετε ποτέ ξανά».

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων διευκρίνισε αργότερα τα σχόλιά του, λέγοντας: «Αυτή η δήλωση είναι πολύ απλή. Είπα: “Ψηφίστε με, δεν θα χρειαστεί να το ξανακάνετε ποτέ”. Οι χριστιανοί δεν είναι γνωστοί ως πολύ συνεπής εκλογική ομάδα, δεν ψηφίζουν. Και τους το εξηγώ. Δεν ψηφίζεις ποτέ, αλλά αυτήν τη φορά, πήγαινε να ψηφίσεις. Θα τακτοποιήσω τη χώρα, δεν θα χρειαστεί να ψηφίσετε ξανά, δεν θα χρειάζομαι πλέον την ψήφο σας, μπορείτε να επιστρέψετε στη συνήθειά σας να μην ψηφίζετε».

Ο Τραμπ έχασε από τον Τζο Μπάιντεν το 2020, αλλά αρνήθηκε να δεχτεί ότι ηττήθηκε και επέμεινε ότι η νίκη είχε «κλαπεί» από τον ίδιον. Στις 6 Ιανουαρίου 2021, οι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια, υποκινούμενοι από τους ισχυρισμούς του, να σταματήσουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Τους τελευταίους μήνες, αρνήθηκε πολλές φορές να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει άνευ όρων το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, σύμφωνα με την Telegraph.

Μπροστά η Χάρις σε τελευταία δημοσκόπηση (49%-44%)

Οι δηλώσεις Τραμπ έγιναν καθώς μια νέα δημοσκόπηση του NBC News διαπίστωσε ότι υστερούσε κατά πέντε μονάδες σε εθνικό επίπεδο από την Κάμαλα Χάρις.

Η δημοσκόπηση σε 1.000 άτομα έδειξε ότι η Χάρις έχει το 49% των ψήφων μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σε σύγκριση με το 44% που θα ψηφίσουν τον Τραμπ. Το υπόλοιπο 7% είτε επέλεξε έναν τρίτο υποψήφιο, είτε δήλωσε αβέβαιο είτε είπε ότι δεν θα ψηφίσει.

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή από τη δημοσκόπηση του NBC τον Ιούλιο, η οποία έφερε τον Τραμπ δύο μονάδες μπροστά από τον Μπάιντεν, τον τότε υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι η θέση της Χάρις είχε βελτιωθεί κατά 16 μονάδες από τον Ιούλιο, τη μεγαλύτερη αύξηση για οποιονδήποτε πολιτικό στις δημοσκοπήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου, από την αύξηση της δημοτικότητας του Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Τον Ιούλιο, το 32% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχε θετική άποψη για τη Χάρις, ενώ το 50% την έβλεπε αρνητικά. Στην τελευταία δημοσκόπηση, έχει 48% θετική βαθμολογία, σε σύγκριση με το 45% που τη βλέπει αρνητικά.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-23 13:31:31

Back to top button