Κόσμος

Τραγική ειρωνεία: Νεκρό τρίχρονο παιδί που καταπλακώθηκε από παλέτα με τρόφιμα στη Γάζα

Ένα τρίχρονο παιδί που επιβίωσε των ισραηλινών βομβαρδισμών και της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, έχασε την ζωή του όταν καταπλακώθηκε από μια παλέτα με τρόφιμα που έριξαν αεροπλάνα πάνω από τον πολιορκημένο θύλακα.  

Στο ρεπορτάζ του Abeer Salman, του Mohammad Al Sawalhi, του Ibrahim Dahman και του Niamh Kennedy του CNNi, η οικογένεια του τρίχρονου αγοριού περιγράφει την καταστροφική για αυτούς σκηνή του θανάτου του παιδιού τους.

«Καθόμασταν εδώ το πρωί για να πάρουμε πρωινό όταν τα αεροπλάνα έριξαν βοήθεια. Φοβηθήκαμε πολύ γιατί οι παλέτες που έπεφταν με αλεξίπτωτο προσγειώνονταν πολύ κοντά στις σκηνές μας», είπε στο CNNi, ο Sami Ayyad από την Χαν Γιουνίς.

Ο Αγιάντ και ο εγγονός του, ονόματι επίσης Σάμι, έτρεξαν στην αυτοσχέδια σκηνή τους εκεί κοντά για να βρουν καταφύγιο, αλλά μια παλέτα έπεσε πάνω στο παιδί, σκοτώνοντάς το ακαριαία, είπε ο παππούς του.

«Έριξαν αλεξίπτωτα βοήθειας και η βοήθεια σκότωσε τα παιδιά μας… Για ποιο λόγο; Δεν θέλω βοήθεια, ο γιος μου έφυγε», είπε στο CNN ο πατέρας του αγοριού, Μαχμούντ Αγιάντ.

Η θεία και η ξαδέρφη του αγοριού, που βρίσκονταν καταφύγιο στις σκηνές τους, τραυματίστηκαν επίσης από την ρίψη. Η ξαδέρφη του χτύπησε στο πρόσωπο, ενώ η θεία του έσπασε το πόδι της.

Ο θείος του Σάμι, Μοχάμεντ, άνοιξε ένα από τα πακέτα βοήθειας και έδειξε το περιεχόμενο σε δημοσιογράφο του CNNi: «Για αυτό πέθανε το παιδί μας! Για φασόλια! Αυτή είναι η αξιοπρέπειά μας; πακέτα τσαγιού και πακέτα ζάχαρης;»

Παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια πέφτουν κοντά σε σκηνές εκτοπισμένων στην Χαν Γιουνίς

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Καθώς η ανθρωπιστική κρίση έχει βαθύνει στη Γάζα και οι χερσαίες διαδρομές παραμένουν αποκομμένες, οι ΗΠΑ, η Ιορδανία και άλλες χώρες χρησιμοποίησαν αεροπορικές ρίψεις ως μέσο μεταφοράς ζωτικής επισιτιστικής βοήθειας στον θύλακα. Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι οι σύμμαχοι του Ισραήλ πρέπει να πείσουν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να χαλαρώσουν την αυστηρή πολιορκία τους όσον αφορά τη βοήθεια που εισέρχεται στον θύλακα από το έδαφος για να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα περιέγραψαν την εμπειρία της λήψης της επισιτιστικής βοήθειας από τον αέρα, ως επικίνδυνη και ταπεινωτική, ενώ εξέφρασαν επίσης πρακτικές ανησυχίες για το περιεχόμενο των παραδόσεων: Ορισμένα πακέτα που έπεσαν στη Γάζα περιείχαν γεύματα που έπρεπε να ζεσταθούν σε φούρνους μικροκυμάτων, είπε στο CNNi εκπρόσωπος της MKO Medical Aid for Palestinians.

Πηγή: “This is what our child died for — beans.” Family devastated after aid airdrop kills 3-year-old




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-20 23:47:00

Back to top button