Auto

Το YangWang U9 ανάβει τα φρένα του στο Nürburgring [video]

Η BYD έχει καταστεί μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο σε όγκο πωλήσεων, πουλώντας κυρίως σε προσιτές τιμές, αλλά θέλει κάτι περισσότερο από αυτό. Το hypercar Yangwang U9 αποτελεί την αιχμή του δόρατός της.

Τώρα δοκιμάζεται στο Nürburgring κι αν νομίζετε ότι έχετε ξαναδιαβάσει άρθρο για τα φλεγόμενα φρένα του Yangwang U9, έχετε απόλυτο δίκιο. Έχει ξαναεπισκεφτεί την πίστα, όπου «έψησε» τα δισκόφρενά του και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Αφενός είναι πύραυλος στην ευθεία, αφετέρου ζυγίζει 2,475 kg. Ναι, παραπάνω κι από τη νέα BMW M5.

2,5 τόνοι φρενάρουν ξανά και ξανά και ξανά. Πώς να μην αρπάξουν τα έρμα τα δισκόφρενα;

Όλη αυτή η μάζα καταφτάνει στην επόμενη στροφή «μεθ’ ορμής ακαθέκτου», χάρη στους τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε τροχό. Αποδίδουν συνδυαστικά 1.300 ίππους και 1.680 Nm.

Επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 2,36” και καλύπτει το 1/4 του μιλίου σε 9,87”. Επομένως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το Rimac Nevera, που με 1.914 ίππους για μικρότερο βάρος, χρειάζεται 8,25”. Είναι και πολύ φθηνότερο βέβαια, αφού στοιχίζει περίπου το 1/10 στην κινεζική αγορά από το κροατικό EV.

Όχι πως το Yangwang U9 δεν δείχνει πολύ γρήγορο καθώς γυρνά στην πιο απαιτητική πίστα του κόσμου. Όλο και περισσότεροι Κινέζοι κατασκευαστές επιλέγουν την Πράσινη Κόλαση για να ραφινάρουν τα οδικά χαρακτηριστικά των μοντέλων τους. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το Xiaomi SU7 «λιώνει» στο Nürburgring, τρέμε Taycan

Ή έστω για να τους προσδώσουν λίγη περισσότερη αίγλη, κάτι που πρώτη έκανε η Hyundai, η οποία συνειδητοποίησε τη σημασία των δοκιμών στο Ring για την ανύψωση της εικόνας της. Και της οδικής συμπεριφοράς των μοντέλων της βέβαια.

YangWang U9

Το υπεραυτοκίνητο της BYD πάντως διαθέτει πολλή τεχνολογία. Μπορεί να αναπηδήσει ή να κινηθεί με τρεις τροχούς σαν παλιά Citroën. Η BYD υπόσχεται φόρτιση έως τα 500 kW, προφανώς σε αντίστοιχο ταχυφορτιστή, οπότε θα γεμίζει από το 30 στο 80% σε μόλις 10′.

Το μεγάλο του βάρος δεν συνεπάγεται με τεράστια μπαταρία. Είναι μόλις 80 kW αλλά επειδή είναι χημείας LFP, ζυγίζει παραπάνω. Είναι όμως πιο αξιόπιστη, φορτίζει πιο απροβλημάτιστα στο 100% κι είναι πιο δύσκολη στην ανάφλεξη. 

YangWang U9

Οι πωλήσεις του Yangwang U9 είναι ένα ερωτηματικό. Μπορεί να είναι πολύ φθηνότερο από το Rimac Nevera, αλλά ποιος θα δώσει πάνω από €200.000 για ένα μη εύηχο κινεζικό υπεραυτοκίνητο; 

Τη στιγμή μάλιστα που είναι πιο αργό από ένα Tesla Model S Plaid, που κοστίζει ούτε τα μισά χρήματα. Όλα θα κριθούν στον στίβο των πωλήσεων.

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-02 09:19:20

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button