Σχέσεις

Το red flag που πρέπει να προσέξεις, για να είναι όντως καλό το καλοκαίρι

Να προσέχεις, για να έχεις

Το καλοκαιράκι έφτασε, η θερμοκρασία ανεβαίνει –κυριολεκτικά, όχι επειδή έχεις έντονη σεξουαλική ζωή- και έχεις αποφασίσει ότι θα το ζήσεις. Θα φλερτάρεις, θα σε νοιάζει μόνο η καλοπέρασή σου –ή έτσι λες στον εαυτό σου, καθώς ξέρεις καλά πως ούτε φέτος έχεις λεφτά για διακοπές, ούτε φέτος θα πάρεις άδεια την περίοδο που σε βολεύει. Τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία, όμως, διότι κόσμο μπορείς να γνωρίσεις οπουδήποτε και το αυγουστιάτικο dating στην Αθήνα σε κάνει να νιώθεις λες και παίζεις στα Φτηνά Τσιγάρα (αν όντως αισθάνεσαι έτσι, σου υποσχόμαστε πως είναι φάση και περνάει).

Στα πρώτα ραντεβού, δίνεις ελάχιστη προσοχή στις λεπτομέρειες -δηλαδή όλα όσα λέει αλλά επιλέγεις να προσπεράσεις, διότι στο μυαλό σου δεν έχουν καμία σημασία. Στην αρχή, σε νοιάζουν κυρίως τα κοπλιμέντα, το να παίρνεις προσοχή και να περνάς καλά. Αν, δε, έχεις ενθουσιαστεί, μιλάτε για το First Dates και νιώθεις ότι ανταλλάσσετε φιλοσοφικές θεωρίες, τρώτε καμένο τοστ και αισθάνεσαι τέλεια επειδή είστε απλοί άνθρωποι, περήφανα φοράς τα κόκκινα γυαλιά που κάνουν τα red flags να εξαφανίζονται και απλώς χαμογελάς. Κι εδώ ερχόμαστε εμείς, σαν Άδης από τον Ηρακλή της Disney, στη σκηνή που πηγαίνει να χαλάσει το πάρτι και να δει τον «μικρό ίκτερο» που είχε μόλις έρθει στον κόσμο.

Μπορείς να αγνοήσεις πολλά –το ότι επιλέγει συνειδητά να φορά skinny παντελόνια το 2024, για παράδειγμα, ή το να μην μπορεί να κάνει ολόκληρη κουβέντα με references από το Κωνσταντίνου και Ελένης. Ωστόσο, είναι κάτι που θα έπρεπε να σε απασχολεί: Ο τρόπος που μιλάει για πρώην σχέσεις.

Σίγουρα, όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί από συγκεκριμένους ανθρώπους και έχουμε ταλαιπωρήσει άλλους. Όταν, όμως, έχουμε απέναντί μας ένα άτομο που έχει συνυπάρξει μόνο με «τρελούς», «ψεύτες», «κακούς», «τοξικούς», δεν έχει να πει καλή κουβέντα για κανέναν αλλά ο ίδιος υπήρξε άγιος, είναι ώρα να βάλουμε παπούτσια (κατά προτίμηση όχι σανδάλια, για πρακτικούς λόγους), να δέσουμε τα κορδόνια και να αρχίσουμε να τρέχουμε μακριά.

Η ιστορία των «τρελών πρώην» είναι παμπάλαια και αποτελεί τεράστιο red flag. Όταν η συζήτηση έρχεται στο παρελθόν και ακούς διαρκώς ότι το καλό παιδί που έχεις απέναντί σου πληγώθηκε από όλους, έχε στον νου σου ότι κανείς δεν είναι τρελός από μόνος του και ότι για όλα, χρειάζονται δύο. Προς Θεού, υπάρχουν εξαιρέσεις -δεν αναφερόμαστε σε κακοποιητικές καταστάσεις, στις οποίες το θύμα δεν έχει καμία ευθύνη.

Οι φράσεις «ζήλευε χωρίς λόγο» και «τρελαινόταν χωρίς λόγο», είναι ενδείξεις ανθρώπου που δεν παίρνει την ευθύνη για όσα οδήγησαν σε τέτοιες συμπεριφορές. Συνήθως, αυτός που τις ξεστομίζει είναι πολύ καλός στο gaslighting και, αν δεν το δεις έγκαιρα, το πιθανότερο είναι να μπει και το δικό σου όνομα στη λίστα των «τρελών πρώην».


Δημοσιεύθηκε
2024-06-12 09:00:00

Back to top button