Υγεία

Το Ozempic καθυστερεί τη χρόνια νεφρική νόσο στους διαβητικούς

Το ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic της Novo Nordisk καθυστερεί την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου σε ασθενείς με διαβήτη και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα  διαπίστωσε μια μεγάλη μελέτη τελικού σταδίου.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι φάρμακα της κατηγορίας GLP-1, τα οποία καταστέλλουν την όρεξη μιμούμενα τις ορμόνες του εντέρου, έχουν ιατρικά οφέλη για καταστάσεις πέρα από τον διαβήτη τύπου 2 και την απώλεια βάρους, που ήταν οι αρχικοί στόχοι τους. Περίπου το 40% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο και περίπου 700 εκατομμύρια ασθενείς επηρεάζονται παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Novo Nordisk.

Η εταιρεία διέκοψε τη δοκιμή τον Οκτώβριο, σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, επειδή ήταν σαφές από μια ενδιάμεση ανάλυση ότι η θεραπεία θα πετύχαινε. «Η δοκιμή πέτυχε το πρωταρχικό της τελικό σημείο επιδεικνύοντας στατιστικά σημαντική και ανώτερη μείωση στην εξέλιξη της νεφρικής νόσου καθώς και στον καρδιαγγειακό και νεφρικό θάνατο κατά 24% για άτομα που έλαβαν θεραπεία με σεμαγλουτίδη 1,0 mg σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο», ανέφερε η Novo σε δήλωση την Τρίτη.

Οι μετοχές της Novo, αυξημένες κατά 24% φέτος, βρίσκονται σε υψηλά ρεκόρ λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για τα εξαιρετικά αποτελεσματικά φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους που βασίζονται στη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη. Η φαρμακοβιομηχανία έγινε η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία της Ευρώπης πέρυσι.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-03-06 14:09:21

Back to top button