Ελλάδα

Το drone της Πυροσβεστικής εντόπισε άμεσα τη φωτιά

Η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Κατσιμίδι της Πάρνηθας εντοπίστηκε κατά την έναρξή της από τα drones της Πυροσβεστικής που σηκώθηκαν από τις περιοχές της Νέας Ερυθραίας, της Ροδόπολης και άλλων περιοχών.

Στις εικόνες που ακολουθούν φαίνεται ξεκάθαρα το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά στην Πάρνηθα, η οποία κατέκαψε δεκάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης αλλά και πευκοδάσους, προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα σε μεγάλο μέρος της Αττικής.

Δείτε τις χαρακτηριστικές εικόνες

Η φωτογραφία από το drone της vanguard

Η έναρξη της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα από το drone που εντοπίστηκε

Δείτε τα αποκλειστικά βίντεο της «Ζούγκλας»

 

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κατσιμίδι Πάρνηθας, κοντά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και με κατεύθυνση εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή προς τους Θρακομακεδόνες. Η φωτιά κινήθηκε προς τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι και όχι προς τον Δρυμό σε περιοχή που έχει καεί ξανά στο παρελθόν αλλά έχει χαμηλή βλάστηση. Την κατάσβεση της φωτιάς δυσκόσλευσαν οι εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι ενώ στη μάχη με τις φλόγες συνέδραμαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, έγινε χρήση και ελικοπτέρου Σινούκ από τις 4 μ.μ., ενώ μετα τις 6μ.μ. απογειώθηκε ακόμη ένα για να συνδράμει στην κατάσβεση. Παράλληλα η κινητοποίηση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων ήταν από την πρώτη στιγμή τεράστια.

Κινητοποιήθηκαν άμεσα και επιχείρησαν για την κατάσβεση περισσότεροι από 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων ένα συντονιστικό και 5 αεροσκάφη τύπου Κανανταίρ. Παράλληλα, τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμαν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, αλλά και δυνάμεις του στρατού, που εξακολουθούν ραγματοποιούν περιπολίες στα μη ενεργά μέτωπα, ούτως ώστε να αποτρέψουν πιθανές αναζοπυρώσεις.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Πάρνηθα

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Πάρνηθα, όπως ανέφερε στην επίσημη ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Η εικόνα άλλωστε στην περιοχή είναι πολύ καλύτερη, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας, τέθηκε πλεον υπό έλεγχο, μετά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν το τελευταίο τρίωρο από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και από τα εναέρια μέσα.  Υπάρχουν βέβαια κάποιες διάσπαρτες εστίες στις οποίες επιχειρούν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεσή τους, ενώ μόλις τα εναέρια μέσα σταματήσουν να πετούν λόγω της νύχτας, θα συνεχίσουν να επιχειρούν οι πυροσβέστες.

Η ενημέρωση από τον Βασίλη Κικίλια

«Στις 2.30 ώρες μετά από την έναρξη της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα η φωτιά είναι αυτή τη στιγμή χωρίς ενεργό μέτωπο. Βέβαια,υπάρχουν  διάσπαρτες εστίες, οι οποίες θα δουλευτούν όλο το βράδυ, άρα η προσπάθεια και η μάχη μας δεν έχει τελειώσει.  Στην περιοχή έπνεαν από το μεσημέρι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ με ριπές 9, επιχείρησαν 17 εναέρια μέσα, πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, η Περιφέρεια, ο στρατός, οι εθελοντές μας, η δασική υπηρεσία και η ΕΛΑΣ. Ήταν συγκλονιστική η προσπάθεια των πυροσβεστών, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς και πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Η πρώτη εστία της φωτιάς εντοπίστηκε από drones της Πυροσβεστικής», τόνισε ο υπουργός  και αφού ευχαρίστησε την Πυροσβεστική αλλά και όσους συνέδραμαν για την μεγάλη προσπάθεια κατάσβεσης. «Επαναλαμβάνω πως η πυρκαγιά είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά έχει δρόμο μπροστά και θα δουλευτεί όλη τη νύχτα», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: Οι ριπές των ανέμων ξεπερνούν 100 χλμ. την ώρα

Μετά την ολοκλήρωση της συντονιστικής σύσκεψης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης προχώρησε σε ενημέρωση για το μέτωπο της φωτιάς.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Καλησπέρα σας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Στις 3 παρά 10 το μεσημέρι, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων για τη δασική πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας. Αυτή τη στιγμή, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες και θα ενισχυθούν περαιτέρω με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΟΣ. Στις 3 και 47 το μεσημέρι, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες. 40 πυρκαγιές σε αργοτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2024. Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών».

 


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-29 21:07:34

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button