Auto

Το crossover που πήρε… μηδέν στην ασφάλεια! [video]

Το Chevrolet Groove μπορεί να αποτελεί άγνωστη ποσότητα στα ευρωπαϊκά λημέρια, αλλά πρόκειται για ένα μικρό crossover που κυκλοφορεί στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, σημειώνοντας μια αξιοσημείωτη εμπορική πορεία.

Με κόστος αγοράς που ξεκινά από τα 12.000 δολάρια, δεν είναι η πρώτη φορά που το Groove απασχολεί τον αυτοκινητικό Τύπο, μόνο που αυτοί τη φορά ο λόγος δεν είναι η πολύ προσιτή τιμή του, αλλά το γεγονός ότι απέτυχε παταγωδώς στις δοκιμές πρόσκρουσης του Latin NCAP. Όπου απέσπασε την απογοητευτική αξιολόγηση των μηδέν αστεριών.

Το Groove, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα Baojun 510 με σήμα της Chevrolet, κατασκευάζεται στην Κίνα από την κοινοπραξία SAIC-GM-Wuling και εξάγεται σε διάφορες αγορές. Παρόλο που η χαμηλή τιμή το έκανε δημοφιλές, κυρίως στη Χιλή, τα αποτελέσματα των δοκιμών ασφαλείας του Latin NCAP εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια που προσφέρει στους επιβάτες και τους πεζούς.

Σύμφωνα με τις δοκιμές σύγκρουσης του Latin NCAP, το Chevrolet Groove παρουσίασε ασταθή δομή σε μετωπική σύγκρουση, ενώ η προστασία για το στήθος, τα γόνατα και τα πόδια του οδηγού χαρακτηρίστηκε ως «οριακή». Η δοκιμή πλευρικής σύγκρουσης δεν απέφερε καλύτερα αποτελέσματα, καθώς υπήρξε «σημαντική διείσδυση» στην καμπίνα των επιβατών, γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια του οχήματος.

Οι αερόσακοι του Groove (μόνο τέσσερις ως στάνταρ εξοπλισμός) θεωρούνται ανεπαρκείς για να προσφέρουν την απαραίτητη προστασία σε περίπτωση ατυχήματος. Επιπλέον, το όχημα δεν προσφέρει συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) ούτε ως προαιρετικό εξοπλισμό, κάτι που υποβαθμίζει περαιτέρω την ασφάλεια που προσφέρει.

Επικίνδυνο και για τους πεζούς
Στις δοκιμές προστασίας πεζών, τα αποτελέσματα ήταν εξίσου απογοητευτικά. Η προστασία για το κεφάλι των πεζών χαρακτηρίστηκε από «ασθενής έως οριακή», ενώ η προστασία για το πάνω μέρος των ποδιών ήταν «φτωχή». Αν και η προστασία για το κάτω μέρος των ποδιών ήταν ελαφρώς καλύτερη, τα συνολικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το Groove δεν προσφέρει ικανοποιητική προστασία για τους πιο ευάλωτους χρήστες του δρόμου.

Οι χαμηλές επιδόσεις του Chevrolet Groove αντικατοπτρίζονται και στις βαθμολογίες που έλαβε σε όλες τις κατηγορίες. Η προστασία ενηλίκων επιβατών βαθμολογήθηκε με 39,42%, η προστασία παιδιών με 68,57%, η προστασία πεζών και ευάλωτων χρηστών του δρόμου με 36,37%, ενώ η αξιολόγηση για τα συστήματα ασφαλείας έφτασε μόλις το 58,14%.

Ο Stephan Brodziak, πρόεδρος του Latin NCAP, κάλεσε την Chevrolet να προβεί άμεσα σε βελτιώσεις, τονίζοντας πως η ευρεία χρήση του Groove, ιδιαίτερα στη Χιλή, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τους καταναλωτές. «Καλούμε επειγόντως την Chevrolet να αντιμετωπίσει τις σοβαρές ελλείψεις ασφαλείας του Groove», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Chevrolet Groove δεν είναι το μόνο μοντέλο που απέτυχε στις δοκιμές του Latin NCAP. Πρόσφατα και το Toyota Raize έλαβε μηδενικά αστέρια στις δοκιμές, εγείροντας παρόμοιες ανησυχίες για την ασφάλεια. Ωστόσο, τα πολύ φτωχά αποτελέσματα του Groove καταδεικνύουν την ανάγκη για αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας, ειδικά για τα οικονομικά προσιτά μοντέλα που απευθύνονται σε αναδυόμενες αγορές.

Συνολικά, τα αποτελέσματα των δοκιμών ασφαλείας του Chevrolet Groove υπογραμμίζουν ότι η προσιτή τιμή δεν πρέπει να συνοδεύεται από θυσίες στην ασφάλεια των επιβατών και των πεζών.

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-26 18:25:57

Back to top button