Το AI PC είναι το μέλλον των προσωπικών υπολογιστών
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και ειδικά το αποκαλούμενο generative AI (GenAI) έχει πλέον «εισβάλλει» στην καθημερινότητα μας και διαρκώς βλέπουμε όλο και περισσότερο να ενσωματώνεται σε προϊόντα τεχνολογίας και υπηρεσίες. Η επόμενη κατηγορία τεχνολογικών προϊόντων, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα επηρεαστεί από το ΑΙ δεν είναι άλλη από τους προσωπικούς υπολογιστές με τα αποκαλούμενα AI PCs να κάνουν δυναμική εμφάνιση μέσα στο 2024.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες ερευνών είναι αρκετά αισιόδοξες για την πορεία των ΑΙ PCs. Η Gartner εκτιμά ότι 1 στους 5 (22%) ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που θα πωληθούν φέτος στην παγκόσμια αγορά, θα ενσωματώνουν GenAI και το ποσοστό αυτό αναμένεται να εκτιναχθεί στο 60% έως το 2027.
Σε αντίστοιχα επίπεδα κινούνται και οι εκτιμήσεις της IDC, η οποία επίσης προβλέπει ότι οι υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% όλων των αποστολών PCs έως το 2027. Σε απόλυτα μεγέθη, η εταιρεία τοποθετεί τον πήχη των πωλήσεων AI PC σχεδόν στα 50 εκατ. μονάδες το 2024, ενώ για το 2027 η αντίστοιχη πρόβλεψη κάνει λόγο για περισσότερα από 167 εκατ. σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ορίζοντας το ΑΙ PC
Τι είναι, όμως, ένα ΑΙ PC; Σύμφωνα με την Intel, πρόκειται για υπολογιστές οι οποίοι διαθέτουν επεξεργαστές με ΑΙ δυνατότητες. Συγκεκριμένα, είναι μηχανήματα όπου τόσο η κεντρική υπολογιστική μονάδα (central – processing unit – CPU), όσο και η αποκαλούμενη GPU (graphic processing unit) έχουν τέτοιου είδους δυνατότητες. Αν και το «κλειδί» είναι η προσθήκη μίας εξειδικευμένης NPU (neural processing unit), η οποία λειτουργεί ως ένας «επιταχυντής» και διαχειρίζεται εργασίες που σχετίζονται με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στο PC αντί να στέλνει δεδομένα προς επεξεργασία στο cloud, όπως κυρίως συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Το ενδιαφέρον είναι πως η πρώτη γενιά αυτών των επεξεργαστών είναι ήδη διαθέσιμη με προϊόντα από κατασκευαστές όπως είναι η Qualcomm, η Apple, η AMD και η Intel. Επεξεργαστές, δηλαδή, που έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται έως 40 τρισ. διεργασίες ανά δευτερόλεπτο (40 TOPS), επιτρέποντας ουσιαστικά σε συγκεκριμένες ΑΙ λειτουργίες διάφορων εφαρμογών να «τρέχουν» σε τοπικό επίπεδο.
Στην επόμενη γενιά, η οποία αναμένεται άμεσα θα περάσουμε στα 40-60 TOPS με τη Microsoft, μάλιστα, να σχεδιάζει να αναβαθμίσει τα Windows 11 ώστε να αξιοποιούν τις επιπλέον δυνατότητες. Και στο προσεχές μέλλον αναμένεται να ξεπεραστεί και το όριο των 60 TOPS.
Είναι προφανές ότι η υπολογιστική ισχύς σε αυτή τη νέα κατηγορία PCs θα είναι εντυπωσιακή. Αρχικά, αναμένεται να δούμε αυτού του είδους τους επεξεργαστές σε υπολογιστές που προορίζονται για εταιρική χρήση. Δεν αποκλείεται, όμως, και οι οικιακοί καταναλωτές να μπορέσουν να αξιοποιήσουν ένα AI PC όσον αφορά το gaming ή για τη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου.
Όσον αφορά στους λόγους που μία εταιρεία θα ήθελε να μεταφέρει διεργασίες που αξιοποιούν το ΑΙ από το cloud σε έναν προσωπικό υπολογιστή, η IDC εκτιμά ότι είναι τρεις. Ο πρώτος είναι ότι με αυτόν τον τρόπο επιταχύνονται οι διαδικασίες καθώς δεν χρειάζεται τα δεδομένα να «ανεβαίνουν» στο cloud και να «κατεβαίνουν» μετά στο τοπικό δίκτυο. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία των δεδομένων, τα οποία δεν μετακινούνται προς και από το cloud. Και ακόμη, με αυτό τον τρόπο μειώνεται το κόστος καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσβαση σε cloud υπηρεσίες, οι οποίες, προφανώς, δεν είναι ιδιαίτερα φθηνές.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-02-11 11:50:01