Κόσμος

Το ψήφισμα που δίχασε την Δύση: Οι αντιδράσεις και το παρασκήνιο της στρατηγικής του Τραμπ

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το ψήφισμα, το οποίο αξιώνει «τον τερματισμό της σύγκρουσης το συντομότερο δυνατόν» και «διαρκή ειρήνη», υιοθετήθηκε με 10 ψήφους υπέρ –συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ρωσίας– και πέντε αποχές (Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Δανία).

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, η Γενική Συνέλευση είχε εγκρίνει ένα άλλο ψήφισμα που επέρριπτε την ευθύνη για τον πόλεμο στη Ρωσία, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να το αποτρέψουν. Οι ΗΠΑ μαζί με τη Βόρεια Κορέα, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία το καταψήφισαν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει στο συνεδριο της CPAC, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.

AP Photo/Jose Luis Magana

Η στάση Γαλλίας και Βρετανίας

Τόσο η Γαλλία, όσο και η Βρετανία, έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όμως από ότι φαίνεται επέλεξαν να μην το χρησιμοποιήσουν απέναντι στην Ουάσιγκτον. Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί αργότερα αυτή τη βδομάδα.

Μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα με τον Μακρόν, ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «κάνει μια αποφασιστική ρήξη» με την προσέγγιση του Μπάιντεν και βρίσκεται στα πρόθυρα της υπογραφής μιας συμφωνίας με την Ουκρανία που θα παρέχει στις ΗΠΑ πρόσβαση στους φυσικούς πόρους της χώρας αυτής. Το κλειδί της συμφωνίας, είπε ο Τραμπ, είναι ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι μπορούν να «ανακτήσουν» μέρος των δισεκατομμυρίων που δαπανήθηκαν για την υπεράσπιση του ανατολικοευρωπαϊκού κράτους.

Ο Μακρόν, ο οποίος στεκόταν δίπλα στον Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να περιλαμβάνει μια εκτεταμένη εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία και ότι ο ίδιος οραματίζεται ειρηνευτικές δυνάμεις στο έδαφος για την επιβολή της. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο Τραμπ συμφώνησε ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν κάποιο απροσδιόριστο ρόλο στην υποστήριξη μιας ειρηνευτικής αποστολής.

«Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν για να παράσχουν αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας -και τώρα υπάρχει ένα σαφές αμερικανικό μήνυμα ότι οι ΗΠΑ, ως σύμμαχος, είναι έτοιμες να παράσχουν αυτή την αλληλεγγύη για αυτή την προσέγγιση», δήλωσε ο Μακρόν.

zelenski

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Tetiana Dzhafarova/Pool Photo via AP

Το παρασκήνιο πίσω από το ουκρανικό ψήφισμα

Η Ουάσιγκτον είχε περάσει τις τελευταίες ημέρες προσπαθώντας να πιέσει την Ουκρανία να μην προχωρήσει στην κατάθεση του ψηφίσματος τους στον ΟΗΕ, λέγοντας ότι το κλειδί ήταν να επικεντρωθεί τώρα στην οικοδόμηση ειρηνευτικών προσπαθειών. Το Κίεβο αρνήθηκε και η εκδοχή του κέρδισε ισχυρή υποστήριξη από τη Γενική Συνέλευση.

Οι ΗΠΑ κατέληξαν να απέχουν από το δικό τους ανταγωνιστικό ψήφισμα, αφού το σύντομο κείμενο των τριών παραγράφων, το οποίο επικεντρώνεται καθαρά στις εκκλήσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης, τροποποιήθηκε από τους Ευρωπαίους για να υποστηρίξει σαφώς την Ουκρανία.

Επίσης, ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν το ψήφισμα που κατηγορούσε τη Ρωσία για τον πόλεμο. «Θα προτιμούσα να μην το εξηγήσω τώρα, αλλά είναι κάπως αυτονόητο, θα έλεγα», δήλωσε στο Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα.

Οι αντιδράσεις στην στρατηγική Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κέρτις επέκρινε τη στάση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, «η οποία μας έβαλε στην ίδια πλευρά με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Αυτοί δεν είναι φίλοι μας. Αυτή η στάση είναι μια δραματική μετατόπιση από τα αμερικανικά ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας», δήλωσε ο Κέρτις στο X.

Ανέφερε δε ότι «όλοι θέλουμε τον τερματισμό του πολέμου, αλλά αυτός πρέπει να επιτευχθεί με όρους που διασφαλίζουν την κυριαρχία και την ασφάλεια της Ουκρανίας και που αποτρέπουν τον Πούτιν από την επιδίωξη περαιτέρω εδαφικών φιλοδοξιών».

DONALD TRUMP, EMMANUEL MACRON

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ

EPA/BONNIE CASH / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πώς προχωρούν οι οικονομικές συμφωνίες

Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο το απόγευμα της Δευτέρας, δήλωσε ότι οι οικονομικές συζητήσεις με τη Ρωσία βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο. «Έχουν πολύ πολύτιμα πράγματα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και έχουμε πράγματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν», είπε.

Η Ρωσία, όπως και η Ουκρανία, διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα σπάνιων γαιών. Ο Τραμπ πρότεινε ότι μια συμφωνία με τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που προσπαθεί να δημιουργήσει με την Ουκρανία, στην οποία θέλει οι ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση στους φυσικούς πόρους της χώρας αυτής.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «πολύ κοντά» στο να συνάψουν μια συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουκρανία. Είπε ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο τις επόμενες εβδομάδες για να υπογράψει τη συμφωνία. Η χώρα είναι πλούσια σε κοιτάσματα που είναι απαραίτητα για τα πάντα, από κινητά τηλέφωνα μέχρι την αμυντική βιομηχανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει μια καλύτερη συμφωνία για τα μεταλλευτικά δικαιώματα, λέγοντας ότι η τρέχουσα προσφορά των ΗΠΑ απαιτεί καταστροφικές οικονομικές συνεισφορές από την Ουκρανία.

Μια συμφωνία που θα έδινε στις ΗΠΑ πρόσβαση στα κοιτάσματα ορυκτών της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο κίνητρο για την κυβέρνηση Τραμπ να βοηθήσει τη χώρα.

«Το ονομάζω εγγύηση οικονομικής ασφάλειας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ την Κυριακή στο Fox News. Πρόσθεσε ότι περισσότερες επενδύσεις μέσω αμερικανικών εταιρειών στην Ουκρανία σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μέλλον της Ουκρανίας.

starmer

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

AP Photo

Ζελένσκι: «Απίστευτα σημαντικό να παραμείνει η αμερικανική βοήθεια»

Νωρίτερα, σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G-7, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «για τον λαό μας, για τη ζωή συνολικά, είναι απίστευτα σημαντικό να παραμείνει η αμερικανική βοήθεια και υποστήριξη».

Ήταν η πρώτη δημόσια δήλωση που έκανε ο Ζελένσκι στον Αμερικανό πρόεδρο μετά την ένταση που ξέσπασε μεταξύ των δύο ηγετών για την πιθανή συμφωνία ανταλλαγής των ορυκτών της Ουκρανίας με αμερικανική βοήθεια.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ομάδα του «εργάζεται παραγωγικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την οικονομική συμφωνία που ελπίζουμε να υπογράψουμε στην Ουάσινγκτον».




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-25 13:26:00

Back to top button