
Το Χρηματιστήριο του… μπρόκολου και η μάχη των τιμών
Τα καλά νέα, για τους Αμερικανούς, ήταν ότι το κόστος για το πάρτι του Super Bowl του NFL ήταν ελαφρά αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα η τιμή στο μπρόκολο ήταν 7% χαμηλότερη.
Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι αυτό αφορούσε την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και τους Αμερικανούς. Γιατί στην από εδώ πλευρά της ιστορίας, που το Super Bowl δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία, η τιμή στο μπρόκολο έχει «πετάξει».
Και δεν είναι το μοναδικό ζαρζαβατικό που έχει πάρει την ανιούσα. Σύμφωνα με το δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών Αθηνών -σ.σ. η σύνταξη των συγκεκριμένων δελτίων ανήκει στους αντίστοιχους Συνδέσμους Εμπόρων της Αγοράς-, η τιμή στο μπρόκολο την περασμένη Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου ήταν 1-1,40 ευρώ και η επικρατούσα στο 1,20 ευρώ. Δηλαδή 100% υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή επικρατούσα τιμή που ήταν 0,60 ευρώ.
Οι ανατιμήσεις όμως δεν περιορίζονται στο μπρόκολο. Σχεδόν διπλάσια, σε σχέση με πέρυσι, είναι η τιμή χονδρικής στα αγγούρια από 0,65 ευρώ το ζευγάρι πέρυσι στο 1,10 ευρώ η επικρατούσα εφέτος. Αύξηση 36% καταγράφει η τιμή κιλού στα αγγουράκια, ο άνιθος (μικρό δέμα) έχει αυξηθεί πάνω από 18% στο 0,45 ευρώ (επικρατούσα τιμή), ο μαϊντανός +25%, πάνω από 116% είναι η άνοδος της τιμής στα κολοκύθια, +120% στις μελιτζάνες, και από 7,14% έως 25% είναι η αύξηση της τιμής στις πατάτες (εγχώριες, εισαγόμενες, Κύπρου). Εκρηκτική και η άνοδος στις πιπεριές που φθάνει το 75% ενώ οι τομάτες έχουν αυξηθεί 30%.
Φυσικά υπάρχουν και προϊόντα στα οποία η τιμή χονδρικής έχει αποκλιμακωθεί σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα πριν από ένα χρόνο. Παραδείγματος χάριν έχει μειωθεί κατά 31,5% στα φρέσκα κρεμμυδάκια, -50% στα ξερά κρεμμύδια, -21,4% στα καρότα, στα μαρούλια από 0,40 ευρώ πέρυσι σε 0,35 ευρώ εφέτος, αν και το λάχανο έχει «τσιμπήσει» 10 λεπτά, από 0,40 ευρώ πέρυσι σε 0,50 ευρώ εφέτος.
Εν μέσω αυτού του «ασανσέρ» σε βασικά προϊόντα, όχι κατ’ ανάγκη τυποποιημένα, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος είχε μέσα στην εβδομάδα συνάντηση με εκπροσώπους του Σούπερ Μάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων. Αντικείμενο η συγκράτηση των τιμών στα προϊόντα που δέχονται σημαντική πίεση λόγω της διεθνούς πορείας της αγοράς, με «αιχμή», όπως τα προσδιόρισε ο ίδιος ο υπουργός, τον καφέ, το κακάο, τον χυμό πορτοκαλιού και το μοσχάρι.
Εξερχόμενος εκείνης της συνάντησης, ο υπουργός εν ολίγοις είπε ότι όσοι δεν συμμορφωθούν με τις επιταγές της πολιτείας, για μείωση του περιθωρίου κέρδους, θα υποστούν τις συνέπειες, ελέγχους και πρόστιμα. Κάτι που επανέλαβε εμμέσως πλην σαφώς και στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες Κυριακή στη Real News.
Όπως είπε: «Συζητούμε με τους παράγοντες της αγοράς και ασκούμε συνεχή πίεση, προχωράμε με διάλογο και ελέγχους, με αποτέλεσμα να έχουμε πετύχει η Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες να έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη, πέριξ του μηδενός. Ασφαλώς παρατηρούνται πληθωριστικές πιέσεις σε σειρά προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας τόσο της κλιματικής κρίσης και διαφόρων διεθνών επιλογών και για αυτό ζήτησα από τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας να συνδράμουν στη διατήρηση του πολύ χαμηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα, αφομοιώνοντας αυτές τις πιέσεις με μείωση του δικού τους μεσοσταθμικού κέρδους».
Οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού έχουν ξεσηκώσει τα στελέχη της αγοράς που τον κατηγορούν ότι επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών, ότι χρησιμοποιεί την εξουσία του για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, και τα πρόστιμα για να εκβιάσει καταστάσεις.
«Το παράδοξο», λέει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, «είναι ότι ο ίδιος παραδέχεται ότι οι τιμές έχουν συγκρατηθεί, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)».
Τον Ιανουάριο ο Γενικός ΔΤΚ αυξήθηκε 2,7%, με την ομάδα διατροφή να έχει καταγράψει άνοδο 0,1%. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε σε: νωπά ψάρια (+7,1%), μοσχάρι (+5,7%), κατεψυγμένα λαχανικά (4,6%), ζάχαρη-σοκολάτες (+3,9%) και αναψυκτικά-χυμοί φρούτων και νερό (7,6%).
Από την άλλη πλευρά, η τιμή στο ελαιόλαδο αποκλιμακώθηκε κατά 10,5%, ενώ νωπά φρούτα και λαχανικά εμφάνισαν μείωση 2,7% και 1,3% αντίστοιχα.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-24 07:44:00