ΣΕΞ

Το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που διαλύει τις σχέσεις και οδηγεί σε διαζύγιο

Ο νευρωτισμός κλονίζει τα θεμέλια του γάμου, ειδικά όταν οι σύζυγοι αδυνατούν να τον διαχειριστούν 

ΝΙΚΗ ΚΑΡΦΗ

Ο γάμος είναι ένα δυναμικό πεδίο σχέσης που σπανίως είναι σπαρμένο με ροδοπέταλα. Δεν λείπουν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις, αλλά είναι ο τρόπος που τις διαχειρίζονται τα δύο μέλη της σχέσης που καθορίζει τη μακροημέρευση του γαμήλιου δεσμού σύμφωνα με τον ψυχολόγο Mark Travers σε άρθρο του στο Psychology Today. Ο νευρωτισμός όταν χαρακτηρίζεται από συναισθηματική αστάθεια και υψηλή αντιδραστικότητα θεωρείται «πυροδότης» διαζυγίου για πολλά ζευγάρια. Αν και δεν λείπουν τα σκαμπανεβάσματα σε κάθε σχέση, τα άτομα με έντονο νευρωτισμό τείνουν να ερμηνεύουν αυτούς τους κλυδωνισμούς με αρνητικούς τρόπους υποσκάπτοντας τα θεμέλια της σχέσης τους.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Mark Travers οι λόγοι που τα υψηλά επίπεδα νευρωτισμού σηματοδοτούν την κρίση ενός  γάμου είναι:

1.Συναισθηματικές αντιδράσεις που βασίζονται στην προκατάληψη  

Τα άτομα με υψηλά επίπεδα νευρωτισμού διακατέχονται από προδιάθεση για αρνητικά συναισθήματα και ως εκ τούτου ερμηνεύουν τις εντάσεις και τα διφορούμενα γεγονότα με απαισιοδοξία και υπό τη σκοπιά του απειλούμενου. Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο BMC Psychology διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια με υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού βιώνουν χαμηλότερα επίπεδα συζυγικής ικανοποίησης, καθώς τα άτομα αυτά εστιάζουν περισσότερο στις αρνητικές εμπειρίες.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του νευρωτισμού στο γάμο, συναντώνται στη συσσώρευση άγχους, έντασης, αναζήτησης οίκτου, στην εχθρότητα, την παρορμητικότητα, την κατάθλιψη και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Επιπλέον, η ευαλωτότητά τους στο άγχος, οδηγεί σε δυσανάλογα υψηλή αντιδραστικότητα σε σχέση με την πηγή της ενόχλησης.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα ζευγάρια που εμφανίζουν «ευσυνειδησία» -ένα χαρακτηριστικό που αναφέρεται στην οργάνωση, την αυτοπειθαρχία, την αξιοπιστία και τον προσανατολισμό στους στόχους- βιώνουν την πληρότητα μέσα από το γάμο. Επίσης, η ικανότητά τους να διαχειρίζονται το άγχος και να διατηρούν την ψυχραιμία τους, προάγει μια πιο σταθερή και υποστηρικτική σχέση.

2. Η σταδιακή μείωση της οικειότητας 

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική αντιδραστικότητα δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, προβαίνοντας συχνά σε ξεσπάσματα οργής, ή γίνονται εύθικτοι και αργούν να ανακάμψουν ψυχικά από την εσωτερική τους πάλη.

Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology συμπέρανε ότι η υψηλή συναισθηματική αντιδραστικότητα συνδέεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα «αντιληπτής ανταπόκρισης του συντρόφου», η οποία περιγράφει το πόσο καλά ένας σύζυγος αισθάνεται ότι τον καταλαβαίνει και τον φροντίζει ο σύντροφός του. Όταν όμως ο ένας σύντροφος αντιδρά συνεχώς με θυμό, άγχος ή απογοήτευση, αποτελεί πρόκληση για τον άλλο να του προσφέρει υποστήριξη. Αυτή η δυναμική διαβρώνει τη συναισθηματική εγγύτητα που χρειάζονται τα ζευγάρια για να ισορροπήσουν το δεσμό τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πίσω από την απόσυρση, την αποφυγή σωματικής επαφής, συζήτησης, την αγνόηση του συντρόφου και τελικά το διαζύγιο, κρύβεται η μεταδοτική δύναμη των αρνητικών συναισθημάτων από τον ένα σύντροφο στον άλλο, καθώς οι δύο τους μοιράζονται μια κοινή συναισθηματική εμπειρία. Αυτή είναι η εξήγηση που προτείνει η λεγόμενη «θεωρία του οικογενειακού συστήματος».

«Να θυμάστε, η συναισθηματική σταθερότητα δεν έχει να κάνει με την αποφυγή του στρες- έχει να κάνει με την ανταπόκριση σε αυτό με τρόπο που διατηρεί την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη», αναφέρουν οι ερευνητές και προσθέτουν ότι «η συναισθηματική ανάπτυξη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της συναισθηματικής σύνδεσης σε έναν γάμο. Από την άλλη η αγάπη, μπορεί να ξεκινάει με τη χημεία αλλά ανθίζει με την αυτογνωσία, τη συναισθηματική διαθεσιμότητα και την εκμάθηση να βρίσκετε την ηρεμία μέσα στην καταιγίδα».

Διαβάστε επίσης:

Άνδρες ή γυναίκες: Ποιοι γερνούν καλύτερα μετά τον γάμο; 

Η συνήθεια που φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά και προσθέτει χρόνια στη ζωή και των δύο 

Το μοτίβο συμπεριφοράς που προβλέπει με ακρίβεια ότι (δεν) θα πάρετε διαζύγιο 


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button