Κόσμος

Το υγρό όπλο της ισραηλινής αστυνομίας κατά Παλαιστινίων και όχι μόνο

Το υγρό «όπλο» της ισραηλινής αστυνομίας φτιάχνεται από μαγιά, μπέικιν πάουντερ και νερό, ενώ αναδίδει μια πολύ άσχημη μυρωδιά ώστε να αποθαρρύνει τους διαδηλωτές. Γι’ αυτό άλλωστε έχει ονομαστεί νερό ασβού (skunk water).

Η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη το 2008 και από τότε οι διαμαρτυρίες Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη συχνά – πυκνά «πνίγονται» το skunk water.

Πριν από λίγες ημέρες, το ίδιο υγρό χρησιμοποιήθηκε και για υπερορθόδοξους εβραίους διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά της υποχρεωτικής στράτευσής τους έξω από το Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να καλύψουν το πρόσωπό τους καθώς η αστυνομία τούς ψέκαζε με skunk water. Το υγρό, όπως γράφει η Telegraph, είναι μια μη θανατηφόρα ουσία την οποία χρησιμοποιούν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις για τον έλεγχο και την καταστολή μεγάλων διαδηλώσεων.

Η θρησκευτική ομάδα διαδήλωσε έξω από το δικαστήριο στην Ιερουσαλήμ, μετά την απόφαση να στρατολογηθούν οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, παρά το γεγονός ότι έχουν από καιρό εξαιρεθεί της υποχρεωτικής θητείας.

Οχι, δεν χιονίζει στην Ιερουσαλήμ μέσα στο καλοκαίρι. Είναι το skunk water με το οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας ψεκάζουν υπερορθόδοξους διαδηλωτές. /REUTERS/Ronen Zvulun

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα είναι τόσο πιεστική, που η εξαίρεση πρέπει να αρθεί, αναγκάζοντας έτσι τους Εβραίους φοιτητές θρησκευτικών σχολών να υπηρετήσουν στις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ.

«Στο αποκορύφωμα ενός δύσκολου πολέμου, το βάρος της ανισότητας είναι πιο οξύ από ποτέ», ανέφερε η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο δεν είπε πόσοι μαθητές των σχολών γεσίβα (παραδοσιακό εβραϊκό εκπαιδευτικό ίδρυμα που επικεντρώνεται στη μελέτη της ραβινικής λογοτεχνίας) θα κληθούν να καταταγούν, αλλά είπε ότι θα προχωρήσει σταδιακά και θα ξεκινήσει με 3.000 φέτος, πέρα από αυτούς που έχουν ήδη καταταγεί εθελοντικά.

Ωστόσο, οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι διαμαρτύρονται σθεναρά κατά της απόφασης από τότε που ελήφθη, κλείνοντας δρόμους και κρατώντας πανό που έγραφαν «θάνατος πριν από τη στράτευση».

Οι φωτογραφίες από την τελευταία συγκέντρωση διαμαρτυρίας δείχνουν διαδηλωτές κυριολεκτικά λουσμένους στο πηχτό υγρό, έξω από το δικαστήριο, στη συνοικία Μέα Σεαρίμ της Ιερουσαλήμ. Οι, δε, δρόμοι μοιάζουν σαν χιονισμένοι λόγω της μεγάλης ποσότητας υγρού.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-02 16:05:07

Back to top button