
Το «τελεσίγραφο» του Τραμπ στον Πούτιν και η αλλαγή στη στάση της Ευρώπης
Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να θέλει την ειρήνη στην Ουκρανία και να ασκεί πιέσεις τόσο στον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά η υπομονή του με τον Ρώσο πρόεδρο φαίνεται να εξαντλείται.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει «ψυχολογική προθεσμία» για να συμφωνήσει η Ρωσία σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ επανέλαβε ακόμη την ενόχλησή του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά πρόσθεσε ότι «πάντα τα πήγαινε καλά» μαζί του.
«Αν πιστεύω ότι καθυστερούν, δεν θα είμαι χαρούμενος για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Ουσιαστικά αυτό που ενοχλεί τον Τραμπ είναι η παρέμβαση του Πούτιν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας κατά την οποία αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η δήλωσή του ότι μια ειρηνευτική συμφωνία με τη μεσολάβηση του προέδρου της Ουκρανίας θα μπορούσε στο μέλλον να αμφισβητηθεί.
«Ο Τραμπ δεν βλέπει τη στάση αυτή παραγωγική όσον αφορά την πρόοδο προς την ειρήνη και απείλησε τη Ρωσία με περαιτέρω κυρώσεις», λένε αναλυτές.
«Αυτή είναι μια επίπληξη για τον Πούτιν, κάτι σαν αυτό δεν έχουμε ακούσει από τον Τραμπ, ο οποίος ο ίδιος έχει υπονομεύσει την αξιοπιστία του προέδρου της Ουκρανίας. Αυτή είναι τελικά μια αμφίδρομη διαπραγμάτευση για την Αμερική και η δήλωση του Τραμπ έχει τον ήχο τουλάχιστον μιας ισότητας που έλειπε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ», προσθέτουν.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία συμφώνησε στον τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία, αλλά «πολλά ερωτήματα» εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών.
Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα δεχόταν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τις ευρωπαϊκές ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Η απάντηση του Κρεμλίνου
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Τραμπ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει ανοιχτός να υπάρξει νέα επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αντιδρώντας στα σχόλια του Αμερικανού ηγέτη χθες, το Κρεμλίνο είπε ότι μια συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν «μπορεί να διευθετηθεί όπως χρειάζεται».
Μάλιστα το Κρεμλίνο τόνισε ότι «οι δηλώσεις δόθηκαν κατά παράφραση. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Το Κρεμλίνο ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ επεξεργάζονται απροσδιόριστες ιδέες για μια πιθανή ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την αμερικανική πλευρά, πρώτα απ ‘όλα, για την οικοδόμηση των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες είχαν πληγεί πολύ κατά τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και εργαζόμαστε επίσης για την εφαρμογή ορισμένων ιδεών που σχετίζονται με την ουκρανική διευθέτηση», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Την ίδια στιγμή η Γηραιά Ήπειρος έχει αρχίσει να καταρρίπτει τα ταμπού δεκαετιών στην άμυνα. Στο τραπέζι υπάρχουν πολιτικές που θα ήταν αδιανόητες μόλις πριν από εβδομάδες. Η μεγαλύτερη αλλαγή ήρθε στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, ο εν αναμονή καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κέρδισε μια ψήφο στο κοινοβούλιο για να καταργήσει το συνταγματικό «φρένο χρέους» της Γερμανίας – έναν μηχανισμό για τον περιορισμό του κρατικού δανεισμού.
Αυτό αλλάζει το παιχνίδι στην Ευρώπη. Στη γειτονική Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – ο οποίος εδώ και καιρό ζητούσε ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία» από τις ΗΠΑ – έχει πει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την προστασία του πυρηνικού της οπλοστασίου στους συμμάχους της, ήδη φαινομενικά προστατευμένους από αμερικανικές βόμβες.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε την ιδέα και κάλεσε ακόμη και την Πολωνία να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει η ίδια πυρηνικά όπλα. Εν τω μεταξύ, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία –όλες γείτονες με τη Ρωσία– έχουν αποσυρθεί από τη συνθήκη της Οτάβα του 1997 για τις νάρκες ξηράς, η οποία θεωρείται από καιρό βασικό ορόσημο για το τέλος του πολέμου.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-31 22:06:00