Κόσμος

Το σωστό timing: η Τζιλ Μπάιντεν ποζάρει στη Vogue

«Η εικόνα είναι ιερή: Με ένα λευκό κοστούμι Ralph Lauren […] η Τζιλ Μπάιντεν, στο δεύτερο εξώφυλλό της για τη Vogue από τότε που ο σύζυγός της Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2020, κοιτάζει προς τα πάνω, εκπέμποντας ένα μείγμα δύναμης και ελπίδας, σε μια φωτογραφία του βετεράνου φωτογράφου μόδας Νόρμαν Τζιν Ρόι» γράφει η Ρέιτσελ Τάζιαν της Washington Post, περιγράφοντας το εξώφυλλο του τεύχους της Vogue για τον μήνα Αύγουστο, όπου δεσπόζει η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το λευκό φοριέται από γυναίκες στην πολιτική και στα ΜΜΕ τόσο συχνά και για τόσο πολλούς λόγους που παύει να σημαίνει πολλά πια. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση εξωραΐζει την εικόνα της Πρώτης Κυρίας, παρουσιάζοντάς την ως αφοσιωμένη, αλλά όχι αλαζονική. Αγνή, ακόμη και σωτήρια: ως το μοναδικό άτομο που πραγματικά μπορεί να επηρεάσει τον σύζυγό της, που μπορεί να τον πείσει αν θα πρέπει να συνεχίσει με μια εκστρατεία εν μέσω βαθιάς κρίσης μετά το ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας, ή να αποσυρθεί» εξηγεί η αμερικανίδα δημοσιογράφος, κάνοντας λόγο για «την πιο ακριβή εικόνα της Τζιλ Μπάιντεν αυτή τη στιγμή, όσον αφορά το τι σημαίνει για τον σύζυγό της και –καλώς ή κακώς– για το κόμμα της».

Επί τούτου, ο τίτλος του δημοσιεύματος της Washington Post είναι ενδεικτικός: «Η Τζιλ Μπάιντεν στο εξώφυλλο της Vogue. Τι Συγχρονισμός», ενώ στον υπότιτλο επεξηγείται πως «Η πρώτη κυρία φιγουράρει σε εξώφυλλο της Vogue για τρίτη φορά και παρουσιάζεται από το περιοδικό ως σωτήρας της μοίρας της χώρας». 

«Εμείς θα αποφασίσουμε το μέλλον μας» αναφέρεται στο εξώφυλλο. Οπως εξηγεί η Ρέιτσελ Τάζιαν, η εν λόγω δήλωση έγινε προφανώς ως «έκφραση ισχύος μέσω της ενότητας» (των γυναικών ψηφοφόρων συγκεκριμένα), καθώς η συνέντευξη και η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο.

Ωστόσο πρόκειται για μια δήλωση που, με βάση τη σημερινή της ανάγνωση, παραπέμπει στην επιλογή που πρέπει να κάνουν ο πρόεδρος και η σύζυγός του τους επόμενους μήνες. «Πρέπει ο Μπάιντεν να αποσυρθεί ή η αντίδραση στην καταστροφική του απόδοση στην τηλεμαχία είναι ακόμη ένα παράδειγμα παρανόησης ή υποτίμησης του από τα μέσα ενημέρωσης;» διερωτάται η δημοσιογράφος της Washington Post.

Ο Τζο Μπάιντεν συνομιλεί με την Πρώτη Κυρία Τζιλ αμέσως μετά το debate του με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 27 Ιουνίου (REUTERS/Brian Snyder)

Σε σημείωση με πλάγιους χαρακτήρες στην αρχή του άρθρου της Vogue επισημαίνεται ότι η Μάγια Σίνγκερ, η δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη από την Τζιλ Μπάιντεν τον Απρίλιο, επικοινώνησε ξανά μαζί της την ημέρα πριν από τη δημοσίευση του άρθρου, και η Πρώτη Κυρία τής είπε ότι το ζευγάρι «δεν θα αφήσει αυτά τα 90 λεπτά να καθορίσουν τέσσερα χρόνια προεδρίας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε». Πρόσθεσε, δε, ότι ο σύζυγός της και πρόεδρος των ΗΠΑ «θα κάνει πάντα το καλύτερο για τη χώρα».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Τζέικομπ Μπερνστάιν των New York Times, η δημοσίευση της συνέντευξης της Τζιλ Μπάιντεν μόλις τέσσερις ημέρες μετά το ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης προκάλεσε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης όσον αφορά τον ρόλο που διαδραματίζει ως «σκληροπυρηνική υποστηρίκτρια» του συζύγου της, ο οποίος, καλώς ή κακώς, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της θητείας του προέδρου Μπάιντεν η Πρώτη Κυρία δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα, αλλά αυτό άρχισε σταδιακά να αλλάζει καθώς άρχισε να εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εξαιρετικά κρίσιμων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο δημοσιογράφος των New York Times αναφέρεται ενδεικτικά στη Λόρα Ινγκραμ του Fox News, η οποία υποστήριξε ότι η Τζιλ Μπάιντεν κάνει τα πάντα ώστε να καλύψει την ακαταλληλότητα του συζύγου της, λόγω της δικής της επιθυμίας για πολιτική ισχύ και κύρος. Εκφράζοντας παρόμοια άποψη, ο συντηρητικός ιστότοπος The Daily Caller άρχισε να την αποκαλεί «Λαίδη ΜακΜπάιντεν», εκ της «Λαίδης Μάκβεθ».

Η Τζιλ Μπάιντεν βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο λόγω της χείριστης απόδοσης του συζύγου της στην τηλεμαχία με τον Τραμπ. Οπως ανέφεραν οι New York Times, ο αμερικανός πρόεδρος, αμέσως μετά το τέλος του μαρτυρίου που έζησε, στράφηκε κατευθείαν στη γυναίκα του: «Το μήνυμα της πρώτης κυρίας προς εκείνον ήταν ξεκάθαρο: τους είχαν διαγράψει ξανά κατά το παρελθόν, εκείνη ήταν αποφασισμένη για όλα, και εκείνος –αυτοί– θα παρέμεναν στην κούρσα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της νεοϋορκέζικης εφημερίδας.

Σχεδόν αμέσως μετά την ανάρτηση του εξωφύλλου με την Τζιλ Μπάιντεν στον λογαριασμό της Vogue στο Instagram ακολούθησε σωρεία αρνητικών σχολίων. Ορισμένοι υποστηρικτές του Τραμπ εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία για να παραπονεθούν ότι η Μελάνια Τραμπ είχε αγνοηθεί (έως και προσβλητικά) από τη Vogue όταν ήταν Πρώτη Κυρία.

Αρνητικά σχολίασαν όμως το δημοσίευμα και Δημοκρατικοί, με έναν από αυτούς να υποστηρίζει πως η Τζιλ Μπάιντεν επιδιώκει να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες, τις δικές της και του συζύγου της, «σε βάρος της ασφάλειας και της ευτυχίας των Αμερικανών». Οσον αφορά το «Εμείς θα αποφασίσουμε το μέλλον μας» στο εξώφυλλο, κάποιος έγραψε: «Οχι. Εμείς θα αποφασίσουμε το δικό σας μέλλον! Τελειώσατε».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-02 19:59:49

Back to top button