Οικονομία

Το Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, τι αλλάζει στα επιδόματα

Η στήριξη των νέων γονέων, η ενδυνάμωση του εργατικού δυναμικού αλλά και η αντιμετώπιση των δημογραφικών ανισοτήτων περιλαμβάνονται μεταξύ των στρατηγικών αξόνων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού, που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από την αρμόδια υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα περιλαμβάνει μεγάλους άξονες όπως η στήριξη της οικογένειας, η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, η διαχείριση της γήρανσης και βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενώ θα χωρίζεται και σε 13 μικρά περιφερειακά δημογραφικά σχέδια. Σύμφωνα με την κα. Ζαχαράκη η ενδυνάμωση και η διευκόλυνση της οικονομικής ανεξαρτησίας των νέων ανθρώπων είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι του σχεδίου.

Καθώς βέβαια οι συνθήκες και οι ανάγκες δεν είναι όμοιες σε όλη τη χώρα, αφού για παράδειγμα στο Νότιο Αιγαίο έχουμε οριακά περισσότερες γεννήσεις από θανάτους, ενώ αντιθέτως στη Δυτική Μακεδονία η αναλογία είναι σχεδόν 2,4 θάνατοι ανά γέννηση, θα υπάρχει ξεχωριστή στόχευση στους τουριστικούς και τους ορεινούς δήμους καθώς κι ανάμεσα στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις ορεινές περιοχές. Στην πράξη, παράλληλα με την οριζόντια δημογραφική πολιτική, θα υπάρχουν και 13 μικρά περιφερειακά δημογραφικά σχέδια.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για το Δημογραφικό, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να ελέγχονται τα αποτελέσματα των πολιτικών.

Η στήριξη της οικογένειας

Στοχευμένες δράσεις για την στήριξη της οικογένειας θα περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο, με κεντρικό θέμα την αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων, την παροχή βοήθειας στις νέες μητέρες και τα ζευγάρια, την αναβάθμιση των προγραμμάτων βρεφονηπιακών σταθμών και σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν επίσης, τα στεγαστικά προγράμματα, με αιχμή το Σπίτι μου ΙΙ.

Παράλληλα, προβλέπεται η ενίσχυση των τριών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, από 1/1/2025 όπως ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Ειδικότερα, αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 216 ευρώ) το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως και η προσαύξηση για κάθε παιδί σε 75 ευρώ (έναντι 50 ευρώ), ενώ αυξάνονται αναλογικά και τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του.

Το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, αυξάνεται σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, ενώ θα ισχύει και κριτήριο κινητής περιουσίας.

Σε ότι αφορά το επίδομα παιδιού, η 1η κλίμακα αυξάνεται στα 75 ευρώ και στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Εισάγονται ωστόσο περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν. Παράλληλα ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα σε μία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσό για τους δικαιούχους της 3ης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί, στα 45 ευρώ και στα 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Επίσης, θα προβλέπεται η δια βίου αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας σε σχεδόν 200.000 χιλιάδες οικογένειες. Η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία. Έτσι, αυξάνεται η ποσόστωση για τις προσλήψεις στο δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων.

Οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ότι αφορά στη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα, ενώ και στη διάθεση των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες έχουν κοινό «μπόνους» 40 μορίων.

Στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων για την εναρμόνιση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή των νέων γονιών, στο Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνεται η πανελλαδική επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», ενώ στο τέλος Οκτωβρίου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τους Δήμους και τους ιδιώτες για τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε υφιστάμενους ή νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-30 07:34:59

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button