Οικονομία

Το σχέδιο άμυνας της Ελλάδας στους δασμούς Τραμπ – η κρίσιμη συνεδρίαση στο Μαξίμου

Εξι χρόνια μετά τη σύστασή του, το 2019, στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, επανέρχεται στο προσκήνιο και αναλαμβάνει δράση: στις 10 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου και υπό τον Πρωθυπουργό, εννέα υπουργοί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα καθίσουν στο κεντρικό τραπέζι για να συζητήσουν τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους δασμούς κατά των ευρωπαϊκών προϊόντων που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ατζέντα του συμβουλίου να βρεθεί η εκτίμηση της κατάστασης, η προετοιμασία της εθνικής αντίδρασης, η συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Παράλληλα αναμένονται πρωτοβουλίες θωράκισης της εξωστρέφειας της οικονομίας, μεταξύ αυτών η διευκόλυνση των εξαγωγών σε άλλες αγορές.

Στο συμβούλιο συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας, ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το ΚΥΣΟΙΠ ενεργοποιείται με στόχο να συντονίζεται ο «οικονομικός κύκλος» που έχει αναλάβει να εποπτεύει ο κ. Χατζηδάκης. Στόχος είναι η οικονομική κυβερνητική πολιτική εκτός από την μακροοικονομία να εστιάσει και στη μικροοικονομία, δηλαδή στις εξαγωγές, την ανταγωνιστικότητα, τις υποδομές κ.ά.


♦ Διαβάστε: Ο Μητσοτάκης για δασμούς σε ελιές, λάδι και φέτα

Στο διά ταύτα, κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα γίνουν ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα, αξίας 2,4 δισ. ευρώ, που εξάγει η Ελλάδα στις ΗΠΑ, αν κάτι δεν αλλάξει: Αυτό είναι το κόστος των δασμών Τραμπ που επιβλήθηκαν οριζόντια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο ναι μεν καλούνται να πληρώσουν οι αμερικανοί καταναλωτές, αλλά αυτό δεν παύει να «δαγκώνει» και τις ελληνικές επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν τεράστιο ανταγωνισμό και χιλιάδες εμπόδια για να μπουν στην αμερικανική αγορά.


Δικαίως λοιπόν έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση η οποία πρέπει να ξεπεράσει την «παγωμάρα» που επικρατεί στις Βρυξέλλες και να βρει λύσεις για να προστατεύσει τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα.

Τι λένε οι πληροφορίες

Το σχέδιο άμυνας για την προστασία της ελληνικής οικονομίας από τους δασμούς Τραμπ έχει τρείς άξονες:


1. Διεκδίκηση από τις Βρυξέλλες να συμπεριλάβει στα αιτήματα της προς τις ΗΠΑ (όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις) την εξαίρεση από την επιβολή δασμών 20% στα τρόφιμα που εξάγει η Ελλάδα (επιτραπέζιες ελιές, ελαιόλαδο, φέτα, φρούτα και κομπόστες ροδάκινου). Η Ελλάδα, όπως επιβάλουν τα οικονομικά στοιχεία τάσσεται κατά της επιβολής «οριζόντιων ανταποδοτικών δασμών» από την ΕΕ σε βάρος των ΗΠΑ, καθώς αυτό θα εκτοξεύσει τις τιμές φυσικού αερίου και πολλών πρώτων υλών που εισάγουμε από τις ΗΠΑ.

2. Διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, μέσω του ελληνοαμερικανικού επιχειρηματικού λόμπι, προκειμένου να υπαχθεί η Ελλάδα στο χαμηλό δασμολογικό συντελεστή 10%. Βέβαια, όσοι εμπλέκονται στις συζητήσεις που γίνονται ήδη στο παρασκήνιο, εκτιμούν ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόλις εγκατασταθεί στην Αθήνα η νέα πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκιλφόιλ και συνδεθεί πολιτικά και επικοινωνιακά σαν μια νέα σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

3. Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας με την άμεση επιστροφή ΦΠΑ στους εξαγωγείς και αύξηση της χρηματοδότησης με την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και των απορροφήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης με προγράμματα ενίσχυσης της βιομηχανίας (παραγωγικών μονάδων) και των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Ο συντονισμός του σχεδίου αυτού και η υλοποίηση των μέτρων θεωρείται η πρώτη μεγάλη αποστολή (από τη νέα του θέση) του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Χατζηδάκη.

Τα μέτρα Χατζηδάκη

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνεδριάζει για πρώτη φορά, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ο κ. Χατζηδάκης έχει δώσει το στίγμα του λέγοντας ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η Ελλάδα οφείλουν να είναι θωρακισμένες με προσεκτικές κινήσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, την αυτονομία και την ανθεκτικότητά τους.

Οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων που προτείνει είναι οι εξής:

– Ενίσχυση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη στήριξη ιδιαίτερα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

– Ενίσχυση της εξωστρέφειας. Βασικός στόχος είναι η διείσδυση σε δυο πολύ μεγάλες αγορές, που είναι η Ινδία και η Κίνα, με απλοποίηση και περαιτέρω ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών και κίνητρα για εξαγωγές.

– Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας με την ενίσχυση σε τομείς, όπως οι τεχνολογίες και εφαρμογές υγείας, η ρομποτική, η αμυντική βιομηχανία και η επισκευή και ναυπήγηση πλοίων.

4,57 δισ. ευρώ το εμπόριο με τις ΗΠΑ το 2024

Το 2024, ο όγκος διμερούς εμπορίου ανήλθε σε 4,57 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 26,34% σε σύγκριση με το 2023. Οι εξαγωγές της χώρα μας προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 2,41 δισ. ευρώ έναντι 2,11 δισ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 13,9%. Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ ανήλθαν στα 2,16 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. ευρώ το 2023 (αύξηση 43,83%).

Το 2024 οι ΗΠΑ ήταν ο πέμπτος σημαντικότερος προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές

Το top 10 των εξαγωγών

♦  Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα βιομηχανίας προς τις ΗΠΑ αναδείχθηκαν τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, με μέση αξία 486 εκατ. ευρώ την περίοδο 2022-2024. Ακολούθησαν τα φρούτα και λαχανικά (327 εκατ. ευρώ) και το αλουμίνιο (124 εκατ. ευρώ).

♦ Τα τυριά βρίσκονται στην έβδομη θέση των ελληνικών εξαγωγών με 74,92 εκατ. ευρώ και το ελαιόλαδο στην όγδοη θέση, με αξία 74,89 εκατ. ευρώ.

Τα 10 κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα βιομηχανίας προς τις ΗΠΑ είναι:

1. Προϊόντα διύλισης πετρελαίου
2. Επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά
3. Αλουμίνιο
4. Τσιμέντο
5. Εξοπλισμός αεροσκαφών
6. Έλαια και λίπη
7. Γαλακτοκομικά προϊόντα
8. Άλλα είδη διατροφής
9. Ηλεκτρικός εξοπλισμός
10. Πλαστικές πλάκες και φύλλα.

Το Τop 10 των εισαγωγών

Βασικό εισαγόμενο προϊόν από τις ΗΠΑ αναδείχθηκε το υγροποιημένο φυσικό αέριο, με μέση αξία 1,17 δισ. ευρώ την περίοδο 2022-2024.

Ακολούθησαν ο εξοπλισμός αεροσκαφών (144 εκατ. ευρώ) και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου (101,4 εκατ. ευρώ).

Τα 10 κορυφαία εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα που εισάγουμε από τις ΗΠΑ είναι:

1.Φυσικό αέριο
2.Εξοπλισμός αεροσκαφών
3.Προϊόντα διύλισης πετρελαίου
4.Πλαστικά

5.Φύλλα χάλυβα
6.Οργανικά χημικά
7.Επεξεργασμένα φρούτα
8.Ηλεκτροκινητήρες
9.Φαρμακευτικά σκευάσματα
10. Εξοπλισμός μετρήσεων και πλοήγησης.

Από τον πίνακα γίνεται σαφές ότι ούτε η ΕΕ μπορεί να εισέλθει σε μια λογική οριζόντιων «ανταποδοτικών δασμών», πολύ περισσότερο η Ελλάδα, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα αυξηθεί το κόστος ενέργειας (μέσω της τιμής του φυσικού αερίου) καθώς και το κόστος πρώτων υλών για τη βιομηχανία.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-07 09:31:00

Back to top button