Οικονομία

Το στοίχημα του Νίκου και ο γάμος του Χάρη, anti-kasselistas και kasselistas μέχρι τέλους, ανοιχτές συγκεντρώσεις ετοιμάζει ο Στέφανος, Η ανησυχία για τις επενδύσεις, η Unicredit, η Alpha Bank και ο Χολτερμαν, τι θα γίνει με τον Ελαιώνα και οι Κρητικοί στο ΧΑ

Ή πρόεδρος ή δήμαρχος

Το ΠΑΣΟΚ μπήκε στην επόμενη μέρα με αδιαφιλονίκητο νικητή τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη. Το γεγονός ότι στην Αθήνα ο Χάρης Δούκας πήρε 20 μονάδες κάτω (γύρω στο 40%) από τον Ανδρουλάκη όπου στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ κατέγραφε χαμηλά ποσοστά στα αστικά κέντρα, ερμηνεύεται ως ένα μήνυμα των Αθηναίων ότι έπρεπε να μείνει μόνο στο δήμο. Εκεί έπρεπε να δώσει τις εξετάσεις του και μετά να κοιτάξει προς Χαριλάου Τρικούπη.

Ιδού η Ρόδος

Το μεγάλο στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πλέον εάν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ότι θα πάει σε ένα νέο – όχι κλειστό- ΠΑΣΟΚ. Αν αξιοποιήσει τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσαν το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 40% της βάσης. Θα φανεί αν και εκείνοι όπως και όλοι οι υποψήφιοι θα θελήσουν να τα δώσουν όλα για ένα κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης παίρνει μια ανάσα για κάποιους μήνες. Στο πρώτο τρίμηνο του 2025 θα υπάρξει μία πιο ασφαλής εικόνα ως προς την δυναμική που θα αναπτύξει. Το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Στέφανου Κασσελάκη ίσως δεν ήταν μόνο εθιμοτυπικό, καθώς ζούμε σε περίοδο συνεχών ανακατατάξεων του πολιτικοί σκηνικού.

Το στοίχημα του Χάρη

Η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου το Σάββατο δεν βοήθησε τον Χάρη Δούκα. Και γιατί ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει πλέον ένα εκλογικό σώμα επιρροής και γιατί με την κίνηση του αυτή στο παρά πέντε της κάλπης, έδειξε έναν πανικό, ότι δεν πάει καλά ο Δούκας και χρειάζεται στήριξη. Κατά τ’άλλα ο πήχης τώρα αλλάζει. Το στοίχημα του Χάρη Δούκα είναι οι επιδόσεις του στο Δήμο της Αθήνας. Έχει και ευχάριστα να περιμένει. Στις 19 Οκτωβρίου παντρεύεται την αγαπημένη του Γεωργία Πολυτάνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Καλοκτένη, πολιούχου της Θήβας.

Μέχρι τέλους!

Στα χαρακώματα ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Μετά τον αναμενόμενο, αποκλεισμό από τις εσωκομματικές εκλογές, του Στέφανου Κασσελάκη, ακολουθούν 25 μέρες – φωτιά μέχρι το συνέδριο εάν αυτό γίνει 8-10 Νοεμβρίου και δεν αναβληθεί. Υπάρχουν δυο σχολές σκέψεις. Στο στρατόπεδο των «87» άλλοι επιμένουν «πάμε τώρα να τον τελειώσουμε οριστικά, ήδη αργήσαμε». Και άλλοι αισθάνονται ότι μια νέα αναβολή με το πρόσχημα να ηρεμήσουν κάπως τα πνεύματα, βάζουν στην εξίσωση άλλη μία κρίσιμη παράμετρο: η μεγάλη αναμονή  θα αποδυναμώσει την απήχηση του Κασσελάκη στην βάση που αναγνωρίζουν και οι αντίπαλοι του ότι είναι μεγάλη.

Τα ρέστα του

Ο Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε ότι το θέμα της συμμετοχής του έκπτωτου προέδρου έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα με την απόφαση της ΚΕ, στις 24 Οκτωβρίου στις υποψηφιότητες που θα ανακοινωθούν για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υπάρχει το όνομα του και δεν μπορεί να αποτελέσει θέμα του συνεδρίου (Mega).  Ο Στέφανος Κασσελάκης όμως σχεδιάζει την αντεπίθεση του με το βλέμμα στραμμένο στο συνέδριο. Η πρώτη του κίνηση ήταν να ανεβάσει στο διαδίκτυο μία ασπρόμαυρη φωτό του ίδιου σε προφίλ που παραπέμπει σε προεκλογική αφίσα, όπου αναγράφεται #ΕΙΜΑΙΕΔΩ  «Η φωνή μας είναι στο συνέδριο», «ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ». Μέχρι τότε είναι αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα.

Παρασκήνιο για τις πλειοψηφίες

Τα πολιτικά στελέχη που τον στηρίζουν στο συνέδριο θα θέσουν θέμα ακύρωσης τόσο της πρότασης μομφής εναντίον του όσο και της απόφασης για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές για την ηγεσία. Ο δρόμος όμως είναι στρωμένος με πολλά αγκάθια και εμπόδια. Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε δόντια. «Δεν ξέρει ο Κασσελάκης τον ΣΥΡΙΖΑ» λένε εννοώντας τους μηχανισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΚΕ προκειμένου να υπάρξει μία απαρτία των 151 μελών, καθώς οι υποστηρικτές του Κασσελάκη δεν έπαιρναν το καρτελάκι τους για να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση, καθυστέρησε η έναρξη για πάνω από 3 ώρες διότι καλούσαν μέλη να έρθουν ακόμη και από την επαρχία. Πολύς λόγος έγινε για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη. Έφτασε από τους τελευταίους και σχολιάστηκε από τους Κασσελίστας που ήταν έξω, ότι τον κάλεσαν να έρθει από την Σπάρτη. Τα τηλέφωνα άναψαν. Για «μαύρη μέρα» μιλάει η πλευρά Κασσελάκη. «Το 47% του οργάνου – 138 μέλη από τα 295- αποφάσισαν τον αποκλεισμό» τονίζουν.

Μάχη για τους σύνεδρους

Το θέμα είναι ποια πλευρά θα έχει την πλειοψηφία στους σύνεδρους. Από την πλευρά Κασσελάκη διερευνώνται καταγγελίες για ΟΜ (Ομάδες Μελών) που συστήνονται εν μια νυκτί για να εκλέξουν σύνεδρο προσκείμενο στους «87». Στην Επιτροπή Αξιολόγησης των συνέδρων η πλειοψηφία δεν είναι του Κασσελάκη. Στον isyriza έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα γύρω στα 1200 νέα μέλη για να ψηφίσουν για συνέδρους μαζί με τα άλλα μέλη, στις 2-3 Νοεμβρίου. Από αυτά εκτιμάται ότι γύρω στα 700 είναι της επιρροής των «87». Το επιτελείο Κασσελάκη δίνει στους δικούς του την γραμμή να εγγράφονται κατευθείαν στις ΟΜ ή στις νομαρχιακές επιτροπές για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην έλεγχο και κόφτης. Η πλευρά των «87» αφήνει αιχμές ότι ο Κασσελάκης έχει χάσει την μεγάλη επιρροή που είχε στη βάση και αναζητά ηρωική έξοδο για την δημιουργία δικού του κόμματος. Όλα είναι στον αέρα.

Επίδειξη δύναμης

Σε πολύωρες συσκέψεις που γίνονται και στα δυο στρατόπεδα καταστρώνουν τις στρατηγικές τους. Ο Στέφανος ξεκινάει πορεία στο λαό αλά Πέδρο Τσάντσεθ, στα μέσα της εβδομάδας. Ο επί 12 χρόνια πρωθυπουργός της Ισπανίας έγινε δημοφιλής όταν νεώτερο στέλεχος στο κόμμα τα έβαλε με τις βαρωνίες. Οι πηγές του site σήμερα αναφέρουν ότι ο Κασσελάκης σχεδιάζει και «ανοιχτές δυναμικές συγκεντρώσεις». Πιθανόν την πρώτη να την κάνει στην Δυτική Αττική όπου καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης. Τις περιοδείες του θα τις ξεκινήσει στα μέσα της εβδομάδας από την Βόρεια Ελλάδα.

Η ανησυχία για τις επενδύσεις

Ανησυχούν οι δανειστές της Ελλάδας, όπως διαβάζουμε στον Κυριακάτικο Τύπο, επειδή οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώνονται και εξακολουθούν να αφορούν τουλάχιστον κατά 50% την αγορά ακινήτων μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», αλλά και τουριστικά συγκροτήματα. Η στήλη επιμένει να επισημαίνει το μέγα ζήτημα των άμεσων ξένων επενδύσεων σε τομείς της βιομηχανίας που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα πιο ανησηχυτικό είναι το γεγονός, όπως γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα, πως ακόμα και προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης για στήριξη βιομηχανικών επενδύσεων, καθυστερούν όπως το Produc-e Green. Αντίθετα δίνεται προτεραιότητα σε κουπόνια και άλλες παροχές (σημαντικές, δε λέμε!) ώστε να απορροφηθούν με ευκολία τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Παραταύτα οι απορροφήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Στο επτάμηνο του 2024 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίστηκαν στα 2,6 δισεκ. ευρώ από 3,1 δισεκ. στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023. Λογικό όταν η αρμόδια διυπουργική επιτροπή είχε να συνεδριάσει κάτι μήνες!

Η Unicredit δεν θα αυξήσει το ποσοστό στην Alpha Bank – Ο Χολτερμαν;

Ο ισχυρός άνδρας του ιταλικού τραπεζικού ομίλου Unicredit Αντρέα Ορσέλ ήταν πολύ σαφής στην κυριακάτικη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», από κοινού με την επικεφαλής της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη. Στην ερώτηση για το αν θα αυξήσουν οι Ιταλοί το ποσοστό στην Alpha Bank ο Ορσέλ ήταν πολύ σαφής: «Θα τοποθετούσα, (…), την Ελλάδα ως μια επιπλέον χώρα στο ευρωπαϊκό μας τραπεζικό δίκτυο μέσω εταιρικής σχέσης και όχι μέσω ιδιοκτησίας» τόνισε. Νωρίτερα είχε πει πως όταν ξεκίνησε η συνεργασία με την Alpha Bank “ετοιμάσαμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, με ένα βασικό και ένα πιο αισιόδοξο σενάριο. Σήμερα, μετά από δέκα μήνες, έχουμε επιτύχει τρεις φορές περισσότερα από όσα το αισιόδοξο σενάριο προέβλεπε. Αρα η συνεργασία λειτουργεί επωφελώς και για τις δύο πλευρές». Ετσι πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε τι θα κάνει ο έτερος ισχυρός μέτοχος της Alpha, ο Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh Invest.

Τελικά τι θα γίνει στον Ελαιώνα;

Η πολιτεία φρόντισε, έπειτα από δεκαετίες που δεκάδες μεταφορείς λειτουργούσαν ημιπαράνομα στον Ελαιώνα, να σχεδιάσει πάρκο logistics στο ακίνητο του ΟΔΔΥ στη Φυλή ώστε να μεταφερθούν. Και τώρα αρχίζουν τα σενάρια για την τύχη του Ελαιώνα. Κάποιοι επιχειρηματίες από το χώρο των ακινήτων θεωρούν πως στον Ελαιώνα πρέπει να δημιουργηθούν οικιστικά συγκροτήματα ώστε να επιστρέψει κόσμος στο κέντρο της πόλης. Κάποιοι καθηγητές και μηχανικοί, όμως, πιστεύουν πως η Αθήνα χρειάζεται ένα επιχειρηματικό κέντρο και αυτό μπορεί να γίνει στον Ελαιώνα. Βέβαια, με τη σημερινή κατάσταση της Λεωφόρου Κηφισού, αν προστεθεί και επιχειρηματικό κέντρο στον Ελαιώνα η περιοχή θα είναι προσεγγίσιμη μόνο με ελικόπτερο… Για να έχουμε το νου μας τώρα που είναι σε διαβούλευση το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Αθήνα.

Οι Κρητικοί στο ΧΑ!

Από την Κρήτη ξεκινάει η διοίκηση της ΕΧΑΕ τις περιφερειακές συναντήσεις με επιχειρήσεις με στόχο να τους πείσει για τα πλεονεκτήματα από την εισαγωγή στην Κύρια ή στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθούν τα ραντεβού στην Κρήτη με τοπικούς επιχειρηματίες και τη συνεργασία της περιφέρειας. Θα μιλήσουν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο για να παρουσιάσουν τα πλεονεκτήματα εισόδου. Θα ακολουθήσουν και άλλες περιφερειακές παρουσιάσεις ενώ είχε προηγηθεί η εκδήλωση που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη. Πόρτα – πόρτα πάει ο Γιάννος Κοντόπουλος μήπως και βάλει καμιά εταιρεία στο ΧΑ. Γιατί μέχρι τώρα κυρίως βγαίνουν!

Ελβετία σιδηρόδρομοι

Το 1994 οι Ελβετοί ξεσηκώθηκαν στα σχέδια επέκτασης αυτοκινητοδρόμων ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα διελεύσεων φορτηγών που θα μετέφεραν προϊόντα προς Γερμανία, κ.λπ. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο σθεναρές που το κίνημα κατάφερε στο τέλος να επιβάλλει την άποψή του: Να αυξηθούν οι φόροι στα καύσιμα και το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού να δαπανηθεί για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου ώστε να μεταφέρονται εμπορεύματα μέσω του τρένου και όχι με τα φορτηγά. Ιδέες ρίχνουμε, η Ελλάδα δεν είναι Ελβετία. Αλλά και η σημερινή κατάντια του σιδηροδρόμου που συνεχώς αιμοδοτείται με ψίχουλα δε μπορεί να συνεχιστεί.

To άρθρο Το στοίχημα του Νίκου και ο γάμος του Χάρη, anti-kasselistas και kasselistas μέχρι τέλους, ανοιχτές συγκεντρώσεις ετοιμάζει ο Στέφανος, Η ανησυχία για τις επενδύσεις, η Unicredit, η Alpha Bank και ο Χολτερμαν, τι θα γίνει με τον Ελαιώνα και οι Κρητικοί στο ΧΑ δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-14 05:39:41

Back to top button