Auto

Το πιο σκληροπυρηνικό σκαπτικό του κόσμου είναι αγωνιστικό

Η JCB είναι μία βρετανική εταιρεία, γνωστή για τα οχήματα εργασίας, όπως σκαπτικά, τρακτέρ, forklift και απορριμματοφόρα. Αλλά το τελευταίο της δημιούργημα είναι ό,τι πιο παράδοξο έχεις συναντήσει τελευταία.

Το κατασκεύασε με στόχο τη συμμετοχή της στο Monster Jam, την μεγαλύτερη διοργάνωση βαριών οχημάτων στον κόσμο, την οποία λειτουργεί η Field Entertainment.



Εκ πρώτης όψεως, μπορεί μερικοί να υποτιμήσουν το σόου, λόγω της εμφάνισης των οχημάτων, θεωρώντας τα… κλόουν. Ωστόσο, κάτω από την εμφάνιση τα βαρέα οχήματα που συμμετέχουν στο Monster Jam έχουν εκπληκτικά μηχανολογικά χαρακτηριστικά.

Και αυτό, διότι το Monster Jam θεωρείται μία σοβαρότατη και πολύ ανταγωνιστική κατηγορία motorsport, στην οποία αγωνίζονται οχήματα τα οποία είναι 100% αγωνιστικά.

Μάλιστα, ο στόχος τους δεν αφορά στο ποιος θα τερματίσει πρώτος, αλλά ποιος θα πραγματοποιήσει πιο εντυπωσιακά άλματα και θα κινηθεί για ώρα στους… δύο τροχούς.



Όπως κάθε κορυφαία κατηγορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, οι τεχνικοί κανονισμοί είναι αυστηροί για λόγους ασφαλείας, ενώ διασφαλίζουν πως κάθε βαρέο όχημα που συμμετέχει είναι ανταγωνιστικό και πληροί ορισμένες τεχνικές προδιαγραφές.

Παρότι η JCB δεν έχει λάβει ξανά μέρος στο Monster Jam, το πρώτο της αγωνιστικό είναι σκαπτικό και διαθέτει αξιοζήλευτο εξοπλισμό και έναν θηριώδη κινητήρα.

Το πλαίσιό του είναι εξαιρετικά άκαμπτο, φτιαγμένο από εταιρείες που εξειδικεύονται σε τέτοιου είδους πλαίσια.

Ο κινητήρας με τη σειρά του είναι ένας τεράστιος supercharged V8, τοποθετημένος πίσω από τον οδηγό για βελτιστοποίηση της κατανομής βάρους, ο οποίος κινείται με αιθανόλη και το καλύτερο από όλα, παράγει 1.500 ίππους!



Στο Monster Jam, κάθε όχημα τρέχει για λιγότερο από μισή ώρα και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας πάει με τέρμα γκάζι. Σε αυτό βοηθάει το ότι χρησιμοποιούν αυτόματο κιβώτιο 2 σχέσεων.

Το συνολικό βάρος των monster truck είναι 5.440 κιλά, το μήκος τους φτάνει τα 5,10 μέτρα, ενώ το ύψος φτάνει τα 3,20 μέτρα.



Για να υποστηριχθεί ο τεράστιος όγκος και το βάρος, χρησιμοποιείται ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων μπρος και πίσω, με δύο αμορτισέρ αζώτου σε κάθε γωνιά του οχήματος. Η διαδρομή της ανάρτησης φτάνει τα 76,2 εκατοστά.

Το Digatron διαθέτει όλα τα παραπάνω στοιχεία, όντας ένα δημιούργημα της JCB σε συνεργασία με τη Montser Jam. Ουσιαστικά, η βρετανική εταιρεία δεν χρειάστηκε να εξελίξει τα μηχανικά του μέρη, αλλά είχε σημαντικό μερίδιο ευθύνης στο τελικό αποτέλεσμα, αφού ανέλαβε την εξωτερική σχεδίαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-05 22:00:42

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button