Κόσμος

Το ΝΑΤΟ συνεδριάζει την Δευτέρα με θέμα την ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία

Η Βόρεια Κορέα έχει στείλει σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν και να προετοιμαστούν προκειμένου να συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Πρόκειται για μια κίνηση που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην Δύση και πραγματοποιείται με φόντο την στρατηγική αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα, τον περασμένο Ιούνιο.

Μάλιστα, το άρθρο 4 αυτής της συμφωνίας αναφέρει: «Αν ένα από τα μέρη δεχθεί ένοπλη επίθεση από οποιοδήποτε κράτος ή πολλά κράτη και ως εκ τούτου βρεθεί σε κατάσταση πολέμου, το άλλο μέρος θα παράσχει αμέσως στρατιωτική και άλλη υποστήριξη με όλα τα μέσα στη διάθεσή του».

Το ΝΑΤΟ συνεδριάζει την Δευτέρα με θέμα την ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στη ΡωσίαKCNA via REUTERS

Ενημέρωση στο ΝΑΤΟ

Για τον λόγο αυτό, αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Νότιας Κορέας θα ενημερώσει αύριο Δευτέρα (28.10.2024) το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την πιθανότητα αυτά τα στρατεύματα να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ουκρανίας.

«Πρεσβευτές από τους εταίρους του ΝΑΤΟ στον Ινδοειρηνικό, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα,  προσκλήθηκαν να συμμετέχουν» στο Συμβούλιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι περίπου 12.000 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων 500 αξιωματικοί και τρεις στρατηγοί, βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και εκπαιδεύονται σε πέντε στρατιωτικές βάσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αρνήθηκε ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονται στη χώρα του αλλά είπε ότι επαφίεται στη Μόσχα να αποφασίσει πώς θα εφαρμόσει μια συμφωνία συνεργασίας με την Πιονγκγιάνγκ, που περιλαμβάνει και μια ρήτρα αμοιβαίας άμυνας σε περίπτωση που κάποια χώρα δεχτεί εξωτερική επίθεση.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-27 22:32:00

Back to top button