Οικονομία

Το νέο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία

Στα 5,6 δισ. ευρώ υπολογίζεται το νέο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, ποσό το οποίο μπορεί και να διπλασιαστεί, όπως επισήμανε σήμερα (3.4.2025) ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, κ. Γιώργος Στάσσης, σε ειδική εκδήλωση στον ΑΗΣ Καρδιάς.

Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, «η Δυτική Μακεδονία καταδεικνύει το ειδικό βάρος της ΔΕΗ, τη σημασία της για την εθνική οικονομία και την πρόοδο του τόπου. Το πραγματικό μέγεθος αυτής της εταιρείας,  αυτού του Ομίλου που πλέον έχει ανοίξει πανιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, φαίνεται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού, εδώ, στους χώρους παραγωγής των ΑΗΣ, δίπλα στους εκσκαφείς, τα ορυχεία και τους εντυπωσιακούς πύργους ψύξης». 

Στόχος του επενδυτικού πλάνου είναι να αξιοποιηθούν παραγωγικά οι υποδομές που υπάρχουν ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο. Γι’ αυτό η Πτολεμαΐδα 5, η οποία σήμερα λειτουργεί σε λιγότερο από τη μισή δυναμικότητα, θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου στο τέλος του 2026.

Σχετικά με αυτό, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι: «η νέα Πτολεμαΐδα 5 θα σταματήσει να καίει λιγνίτη στο τέλος του 2026. Μέχρι το τέλος του 2027 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου ισχύος 350 MW. Κατά τη διάρκεια της μετατροπής της μονάδας σε φυσικό αέριο θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστεί σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου 500 MW, με δυνατότητα περαιτέρω επαύξησης της παραγωγικής της δυνατότητας, ώστε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει τα 1.000 ΜW». 

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, οι συμβατικές μονάδες θα είναι απαραίτητες για αρκετά ακόμη χρόνια και το αέριο ήταν η καλύτερη λύση για να συμπληρώσει τις ΑΠΕ. 

Μιλώντας για το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι «θέλουμε να επενδύσουμε στην πράσινη παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας που, εκτός από τη χώρα, θα τροφοδοτεί και το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα. Και όχι απλώς στην Ελλάδα, το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο θα κατασκευάσουμε εδώ, στη Δυτική Μακεδονία. Αυτές οι επενδύσεις θα χρηματοδοτήσουν δεκάδες διαφορετικά projects, από ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας μέχρι νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, αποκαταστάσεις εδαφών, δίκτυα ενέργειας και οπτικών ινών και κυρίως του data center».

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 2,3 δισ. ευρώ με ζήτηση 300 μεγαβάτ, όπου θα απασχοληθούν 4.000 εργαζόμενοι κατά την κατασκευή. Σημειώνεται ότι η θυγατρική της ΔΕΗ στις οπτικές ίνες θα δημιουργήσει νέες συνδέσεις με Θεσσαλονίκη και Ηγουμενίτσα για τη διεθνή του διασύνδεση, ενώ σε δεύτερη φάση, υπάρχουν προϋποθέσεις να μεγαλώσει το data center έως τα 1.000 MW με μια επιπλέον επένδυση ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Έτσι, οι συνολικές επενδύσεις μπορεί να φθάσουν τα 12 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπεται να εγκατασταθούν σύγχρονοι πυκνωτές στον χώρο του ΑΗΣ καρδιάς για εξισορρόπηση του συστήματος, καθώς η άεργος ισχύς, που προσφέρουν, χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες γεννήτριες για να παρέχει ρύθμιση τάσης και συχνότητας. Οι απαραίτητες άδειες έχουν εξασφαλιστεί και η διαδικασία εύρεσης αναδόχου έχει ξεκινήσει.

Στο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ εντάσσεται και η απόσυρση των εγκαταστάσεων και μονάδων της που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά, όπως οι τεράστιοι εκσκαφείς ή οι πύργοι ψύξης. Αυτό αποτελεί μια επένδυση 130 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ανακύκλωση του 95% των υλικών. 

«Ευθύνη μας να παραδώσουμε το χώρο όπως ακριβώς τον παραλάβαμε. Να αφήσουμε τον τόπο ομορφότερο από πριν», υπογράμμισε ο κ. Στάσσης. Σε αυτό το πλαίσιο, 80.000 στρέμματα πρώην λιγνιτικών εκτάσεων πρόκειται να επιστραφούν στο Δημόσιο, μία επένδυση ύψους 270 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 500 θέσεις εργασίας. Για να διατηρήσει την ιστορία, η ΔΕΗ σκοπεύει να ιδρύσει και ένα μουσείο ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία. 

Σήμερα ολοκληρώνεται το πάρκο των 550 MW στο πρώην ορυχείο Πτολεμαΐδας, όπου εργάστηκαν 2.000 άτομα, ενώ παράλληλα προχωρά το πάρκο 940 MW της κοινοπραξίας Μέτων στο Αμύνταιο, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.

Επιπλέον, η ΔΕΗ σχεδιάζει επενδύσεις προϋπολογισμού 1,2 δισ. για την κατασκευή 2.130 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών σε πρώην ορυχεία. 


Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-03 15:00:00

Back to top button