
Το νέο εξοπλιστικό δόγμα, η τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας και οι βολές της αντιπολίτευσης
Παράλληλα ο ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην εγχώρια παραγωγή αμυντικού υλικού, είτε ως πρόβλεψη στις συμφωνίες για την προμήθεια οπλισμού, είτε με την ενίσχυση του ρόλου των νεοφυών επιχειρήσεων στον χώρο
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν μπορεί να υπάρχει προκοπή χωρίς ασφάλεια» και μιλώντας για το σχέδιο που παρουσιάζεται στη Βουλή κάνει λόγο για ένα «συνολικό σχέδιο το οποίο αφορά στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στην σύγχρονη ιστορία του τόπου».
«Δεν εννοούμε μόνο τις δαπάνες αλλά και την επένδυση της πατρίδας να στέκεται σταθερή και ανεξάρτητη» συμπλήρωσε.
«Όπλο για μια αποτελεσματική θωράκιση η δημοσιονομική ευρωστία»
«Η δημοσιονομική ευρωστία γίνεται όπλο για μια αποτελεσματική θωράκιση» πρόσθεσε, καθώς όπως εξήγησε «τα πάντα απαιτούν ένα ασφαλές περιβάλλον».
«Το δίλημμα κανόνια ή βούτυρο που ακούγαμε από την Αριστερά είναι ένα δίλλημα πλαστό. Ο παγκόσμιος χάρτης αναδιατάσσεται δραστικά» ανέφερε επίσης.
Περιγράφοντας τον παγκόσμιο χάρτη που σκιαγραφείται και στον οποίο η Ελλάδα καλείται να τοποθετηθεί, σημείωσε πως διαμορφώνεται «ένας κόσμος όπου η τεχνολογία γίνεται μέσο παρέμβασης ώστε να διαταραχθεί η εσωτερική ηρεμία των κρατών».
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως «η αμυντική αντίληψη των ΗΠΑ διαφοροποιείται από αυτή του ΝΑΤΟ. Από την Αργεντινή έως τον Ινδικό οι ισορροπίες διαφοροποιούνται».
Κατέστησε σαφές ότι «θα τιμήσουμε τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, αλλά είμαστε μια χώρα της ΕΕ και θα δουλέψουμε για την κοινή άμυνα».
Οι επενδύσεις στην άμυνά μας ενδυναμώνουν τον ρόλο της χώρας
Στο φόντο αυτό, όπως επεσήμανε «οι επενδύσεις στην αμυντική μας ικανότητα ενδυναμώνουν τον ρόλο της χώρας μας» την ώρα που «η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση στον νέο χάρτη των ισορροπιών».
«Δαπανούσαμε πάντα πάνω από το 2% του ΑΕΠ και αυτό μας καθιστά κύριους παίκτες» πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα έχει μιλήσει για την στρατηγική αυτονομία» στην Ένωση, όπως τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως εντός αυτής «κάνουμε πλέον σημαντικά βήματα με πάγιες ελληνικές θέσεις που έγιναν δεκτές και που κάποιοι τις θεωρούσαν ανέφικτες».
Η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει για κοινή αντιπυραυλική ασπίδα
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ότι «η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής μας αφήνει πρόσθετο δημοσιονομική χώρο». Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι «ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων αυτή η ευελιξία δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές, όχι μόνο γιατί μας κρίνουν οι αγορές, αλλά και γιατί οι επιδόσεις στην οικονομία δείχνουν τη σταθερότητα».
Αναφερόμενος στο ταμείο «SAFE», ξεκαθάρισε πως «δεν αφορά επιδοτήσεις» και υπογράμμισε πως «κάποια στιγμή η ΕΕ θα πρέπει να συζητήσει ένα νέο ταμείο κοινής ευρωπαϊκής ωφέλειας, όπως μία κοινή αντιπυραυλική ασπίδα. Δεν είμαστε εκεί ακόμα αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».
Αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι «επιθετικές αλλά σταθερά αποτρεπτικές επιλογές. Οφείλουμε να διατηρήσουμε την σταθερότητα στην αμυντική μας θωράκιση».
Βέλη κατά της αντιπολίτευσης
Στρέφοντας τα βέλη του στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολίασε πως «το πρόγραμμα REARM στην Ευρώπη ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και οι υπερπατριώτες η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσαν παρών».
«Για να δούμε ποιοι ενδιαφέρονται για την άμυνα της χώρας» ανέφερε.
«Κάποιοι στο παρελθόν δεν είχαν προνοήσει να υπάρχουν συμβάσεις υποστήριξης των οπλικών συστημάτων που είχαμε προμηθευτεί στο παρελθόν και έχουμε κάνει σημαντικές διορθώσεις» συμπλήρωσε.
Διευκρίνισε όμως ότι «χρειαζόμαστε μια στοιχειώδη πολιτική συναίνεση. Να καταλήξουμε σε συνθέσεις που θα είναι επωφελείς».
Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις
Σε αυτές τις διορθώσεις περιλαμβάνονται οι αυξήσεις στους μισθούς στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια».
Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, είναι σημαντικό «να έχουμε τέτοιους μισθούς ώστε να προσεκλύσουμε νέο κόσμο» στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Αυτές οι αυξήσεις δίνονται σε τρεις φάσεις» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι «τα 100 ευρώ αφορούν όχι μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας».
Ξεκαθάρισε, δε, πως «ένα είναι βέβαιο θα παραμείνουμε υπεύθυνοι δεν θα μπούμε σε ένα αδιέξοδο σπιράλ παροχολογίας. Όταν η οικονομία πηγαίνει καλύτερα αυτό το πλεόνασμα επιστρέφεται στην κοινωνία».
«Η χώρα μας στο παρελθόν έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια σε οπλικά συστήματα χωρίς να εισπράξει το ανταποδοτικό όφελος για να χτίσει μια στιβαρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία» σημείωσε, για να συμπληρώσει πως «σήμερα μιλάμε για αμυντική προστιθέμενη αξία».
«Η βασική του φιλοσοφία έχει να κάνει με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και
Αναφερόμενος στην «Ασπίδα του Αχιλλέα» τόνισε πως «πρόκειται για έναν θόλο που συνδυάζει τα υφιστάμενα όπλα αεράμυνας με άλλα πέντε συστήματα» και πως «θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση που θα κάνουμε».
Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της
Αν και ο πρωθυπουργός ζήτησε από την αντιπολίτευση ένα μίνιμουμ συναίνεσης, αυτό δε φάνηκε να γίνεται, τουλάχιστον σε πρώτη φάση αποδεκτό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η Ευρώπη οφείλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ, τονίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι απλώς καταναλώτρια εξοπλισμών αλλά θα πρέπει να δοθεί και ώθηση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
«Η Ευρώπη πληρώνει όλες τις αποτυχημένες γεωπολιτικές επιλογές της Αμερικής» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ό,τι και αν συμβεί στην ευρύτερη επιρροή το πληρώνει μέσω μεταναστευτικών ρευμάτων και οικονομικών κρίσεων».
Παράλληλα, τόνισε πως οι αποφάσεις της Ε.Ε. δεν πρέπει να είναι «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα των ισχυρών χωρών.
«Εμείς λέμε καμία χρήση των ταμείων συνοχής για την άμυνα» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως η Λευκή Βίβλος και το Πρόγραμμα ReArm Europe είναι ανεπαρκή και αποτελούν «δειλά βήματα».
«Να υπάρχουν για χώρες όπως Ελλάδα, που έχουν επιβαρυμένο δημόσιο χρέος, εγγυήσεις και αυτές να είναι επιδοτούμενα εξοπλιστικά προγράμματα πέρα από τις ρήτρες διαφυγής» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Υπογράμμισε επίσης πως «δεν υπάρχει δίλημμα ασφάλεια ή κοινωνικό κράτος».
«Αυτό που επιτελεί το ρόλο του τα έχει και τα δυο: ασφάλεια σε διεθνείς κρίσεις και στην καθημερινή ζωή» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:
«Πρέπει να πετύχουμε και τους δύο στόχους και ως χώρα και ως Ένωση».
«Δεν μπορούμε να είμαστε μόνο καταναλωτές εξοπλισμών που χρηματοδοτεί ο λαός. Πρέπει να δοθεί ώθηση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία» είπε επίσης ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας επίσης πως η πατρίδα μας παραμένει αγοραστής με καμία παραγωγή ή συμμετοχή σε κατασκευαστικό στάδιο.
Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε πως υπάρχει «αμφισβήτηση στην προτεραιότητα των επιλογών σας» και ότι «υπάρχουν προγράμματα που η τύχη τους αγνοείται».
«Οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται ανά πάσα στιγμή» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Φάμελλος προς κυβέρνηση: Και στην Άμυνα κάνετε βήματα προς τα πίσω
Προαπαιτούμενο μιας ισχυρής άμυνας είναι μια ανεξάρτητη εξωτερικής πολιτικής υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του ότι είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή στη χώρα
Όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος «Επιχειρείτε να βρείτε διέξοδο στο αδιέξοδο να εργαλοιοποιηστε το θέμα της άμυνας και να δημιουργήστε ανασφάλεια. Και στην Άμυνα κάνετε βήματα προς τα πίσω. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα υπάρχει πολιτική αλλαγή. Η Τοποθέτησή σας είναι τοποθέτηση προγραμματικών δηλώσεων. Είστε κυβέρνηση 6 χρόνια πρέπει να μας πείτε γιατί δεν τα κάνατε όλα αυτά.
«Αποτελεσματική άμυνα χωρίς ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική δεν γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ασφαλής χώρας σημαίνει ισχυρή οικονομία, εισόδημα και ισχυρή δημοκρατία και σε όλα αυτά κάνετε βήμα προς τα πίσω».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε επίσης ότι είναι λάθος η επιλογή κατευναστικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία από το 2019 την ώρα που η ηγεσία της γειτονικής χώρας επιλέγει αναθεωρητική πολιτική και συνεχίζει τις απειλές, ισχυροποιώντας παράλληλα τη θέση της διεθνώς
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-02 15:00:00