Κόσμος

Το Κρεμλίνο παραδέχθηκε επαφές με την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Κάτι κινείται στο Ουκρανικό, έγραψε η Repubblica. Μετά τον Ντοναλντ Τραμπ, και το Κρεμλίνο (διά στόματος Ντμίτρι Πεσκόφ) παραδέχθηκε πρώτη φορά ότι «υπάρχουν όντως επαφές» με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, και μάλιστα ότι «έχουν ενταθεί προσφάτως». Αλλά δεν υπήρξαν άλλες… εκμυστηρεύσεις.

Παρά την επιφυλακτικότητά της, η Μόσχα φέρεται να αξιολογεί ήδη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία ως πιθανούς χώρους για την πολυδιαφημισμένη αλλά μη επιβεβαιωμένη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών. Σύμφωνα με το Reuters, ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη επισκεφθεί τις δύο χώρες, οι οποίες έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (που έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Πούτιν για φερόμενα εγκλήματα πολέμου), αλλά και το μειονέκτημα ότι διατηρούν στενές σχέσεις με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών και τον στρατό των ΗΠΑ.

Αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει επιβεβαίωση επιτάχυνσης. Ο Κιθ Κέλογκ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να μοιραστεί με τους συμμάχους το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, που έχει προγραμματιστεί για τις 14-16 Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά, στις 20 του μήνα, θα βρεθεί στο Κίεβο. Ορισμένοι το έχουν ήδη αποκαλέσει «ειρήνη μέσω εκβιασμών»: κυρώσεις κατά της Μόσχας και πάγωμα της βοήθειας προς το Κίεβο, αν δεν αποδεχτούν τον συμβιβασμό.

Αυτός ο συμβιβασμός μάλλον προβλέπει πάγωμα της σύγκρουσης, μαζί με εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο, ώστε να αποτραπεί να ρωσική επίθεση, αλλά αφήνει μετέωρο το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία.


Εν τω μεταξύ η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει μηνύματα στην Ουάσινγκτον. Αφού συνέκρινε σε ένα άρθρο του το σύνθημα του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» με το ναζιστικό σύνθημα «Πάνω απ’ όλα η Γερμανία», ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επαίνεσε τον Τραμπ που «είπε ευθαρσώς ότι ένα από τα κύρια λάθη της Δύσης ήταν να προσελκύσει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ».

Ομως ο Τραμπ, σε μια συνέντευξη Τύπου στις 7 Ιανουαρίου, είχε σχολιάσει ότι «η Ρωσία έχει κάποιον ακριβώς στο κατώφλι της» και ότι «θα μπορούσε να καταλάβει τα συναισθήματά της γι’ αυτό». Πάντως οι Ρώσοι απέρριψαν τις προτάσεις του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης δήλωσε ότι προτίθεται να καθίσει με τον Πούτιν για να επιτευχθεί ειρήνη, όπως και την αξίωσή του να αποκτήσει η Ουκρανία πυρηνικά όπλα σε περίπτωση μη ένταξής της στο ΝΑΤΟ.


Ερωτηθείς από τον Τύπο αν ο Πούτιν θεωρεί τον Ζελένσκι εχθρό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι ο ουκρανός πρόεδρος έχει σοβαρά de jure προβλήματα όσον αφορά τη νομιμότητα της εξουσίας του, «ωστόσο η ρωσική πλευρά παραμένει ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-06 20:48:00

Back to top button