Περιβάλλον

«Το κάστανο που κρατάει ζωντανά τα χωριά μας κινδυνεύει»: Τι φοβούνται οι παραγωγοί

Τον φόβο πως εάν συνεχιστούν οι ήπιοι χειμώνες και τα ξηρά καλοκαίρια «το κάστανο το οποίο κρατάει ζωντανά τα χωριά μας κινδυνεύει» εκφράζει μιλώντας στο CNN Greece, η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Παΐκου, Φωτεινή Βαϊρλή.

Όπως εξηγεί, η πρόεδρος του Συνεταιρισμού, η φετινή παραγωγή ήταν τουλάχιστον 30% κάτω του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας.

Ανάμεσα στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι καλλιεργητές ήταν το γεγονός ότι το κάστανο ήταν πρώιμο και παρόλα αυτά η συγκομιδή, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν, ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση.

Αυτή η εξέλιξη, δηλαδή η παρατεταμένη διάρκεια της συγκομιδής όπως τονίζει η κα Βαϊρλή «μείωσε την αποδοτικότητα της εργασίας αυξάνοντας παράλληλα δυσθεώρητα το κόστος της».

Kάστανα που έχουν συγκομισθεί και αποθηκεύονται μαζί με το αχινώδες περίβλημά τους

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Καθυστερημένη η συγκομιδή

Ποια δεδομένα έχουν, όμως, στα «χέρια» τους οι παραγωγοί;

«Όπως όλες οι καλλιέργειες, έτσι και το κάστανο τη φετινή χρονιά ήταν πρώιμο. Αρχικά φαινόταν ότι θα υπήρχε πρωιμότητα τουλάχιστον δύο εβδομάδων, ωστόσο οι βροχές στις αρχές του Σεπτέμβρη, αν και λίγες, καθώς και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας, βοήθησαν ώστε αυτή να μειωθεί εν τέλει σε πέντε έως επτά ημέρες» υπογραμμίζει η παραγωγός.

«Αυτό», όπως επισημαίνει η ίδια «είχε ως αποτέλεσμα η ποιότητα του καρπού, αναφορικά με το μέγεθος, να είναι ποσοστιαία καλύτερη από την αναμενόμενη, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το πολύ δύσκολο καλοκαίρι που αντιμετωπίσαμε». «Παρόλα αυτά η συγκομιδή στο Πάϊκο ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση».

kastano, kastana

Κάστανα

Eurokinissi

Την ίδια ώρα, όμως, οι καλλιεργητές, αντιμετώπισαν ένα άγνωστο έως τώρα φαινόμενο.

«Σε μεγάλο αριθμό καστανοτεμαχίων υπήρχαν ζούνες (αχινοί) οι οποίες ωρίμασαν και άνοιξαν κανονικά και άλλες που ωρίμασαν με τουλάχιστον δέκα ημέρες καθυστέρηση. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν υπάρχει και δεύτερο δέσιμο καρπού κατά την ανθοφορία. Ωστόσο, δεν έχει ξανασυμβεί δύο πλευρές του ίδιου δέντρου να ωριμάζουν με τέτοια διαφορά. Επίσης, πολλές από αυτές τις ζούνες περιείχαν ένα το πολύ φύο κάστανα, ενώ συνήθως έχουν τρεις καρπούς» περιγράφει η κα Βαϊρλή.

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Συνεταιρισμός, οι ποσότητες που συγκομίσθηκαν στην περιοχή φέτος είναι παραπάνω συγκριτικά με πέρυσι που είχαν ακαρπία, αλλά τουλάχιστον 30% κάτω του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας.

Πλήγμα στις ποσότητες από την κακοκαιρία της 5ης Οκτωβρίου

Παράλληλα, τις ποσότητες επηρέασε τοπικά σε αρκετά σημεία η κακοκαιρία που επικράτησε στην περιοχή την 5η Οκτωβρίου, καθώς οι σφοδροί άνεμοι που έπνεαν έριξαν από τα δέντρα πολλές άγουρες ακόμη ζούνες.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, την κακοκαιρία διαδέχθηκαν η έντονη ηλιοφάνεια, η παρατεταμένη ξηρασία και η έλλειψη υγρασίας, που, τελικά είχαν ως συνέπεια να στεγνώνουν οι καρποί πάνω στο δέντρο και να μην πέφτουν, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνεταιρισμού.

Μείωση της αποδοτικότητας της εργασίας και αύξηση του κόστους της

Ακόμη ένα πρόβλημα που αντιμετώπισαν λόγων των κλιματολογικών συνθηκών οι καστανοπαραγωγοί, είναι το γεγονός «η παρατεταμένη διάρκεια της συγκομιδής μείωσε την αποδοτικότητα της εργασίας αυξάνοντας παράλληλα δυσθεώρητα το κόστος της» .

Όπως καταλήγει η κα Βαϊρλή: «Αν συνεχιστούν οι ήπιοι χειμώνες και τα ξηροθερμικά καλοκαίρια, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, το κάστανο το οποίο κρατάει ζωντανά τα χωριά μας κινδυνεύει».

Επομένως, για τον κλάδο «πρώτη προτεραιότητα είναι η άρδευση και η δημιουργία υποδομών για την ορθολογική διαχείριση των ολοένα μειωμένων υδάτων».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-12 08:19:00

Back to top button