Κόσμος

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον θάνατο του διαδόχου του Νασράλα

O ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι σε πλήγμα στη Βηρυτό στις αρχές Οκτωβρίου, σκοτώθηκε ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο οποίος θεωρούνταν ευρέως ως ο διάδοχος του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ.

Η τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου είχε ανακοινώσει ότι είχε χάσει επαφή με τον Σαφιεντίν έπειτα από ισραηλινά πλήγματα στις 4 Οκτωβρίου. Ο στρατός του Ισραήλ είχε επισημάνει τότε ότι θεωρούσε πως είχε εξουδετερώσει τον Σαφιεντίν, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει επισήμως τον θάνατό του.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στο ίδιο πλήγμα σκοτώθηκαν ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Χεζμπολάχ, Χουσεϊν Αλί Χαζίμα, καθώς και 25 ανώτεροι αξιωματούχοι και μέλη της υπηρεσίας.

Ο Σαφιεντίν διοικούσε τη Χεζμπολάχ μαζί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της, Νάιμ Κάσεμ, μετά τη δολοφονία του Νασράλα από το Ισραήλ στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Σαφιεντίν -που ήταν ξάδελφος του Νασράλα- συμμετείχε στο συμβούλιο του τζιχάντ της φιλοϊρανικής οργάνωσης, το όργανο που είναι αρμόδιο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ. Ηταν επίσης επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, το οποίο επιβλέπει τις οικονομικές και διοικητικές υποθέσεις της.

Αν και δεν ήταν τόσο γνωστός στους Ισραηλινούς όσο ο Νασράλα, ο Σαφιεντίν θεωρούνταν από το Ισραήλ σημαντικός στόχος.

Είχε αναλάβει εξέχοντα ρόλο μιλώντας εκ μέρους της Χεζμπολάχ, μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων με το Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο, μιλώντας σε κηδείες και άλλες εκδηλώσεις, τις οποίες ο Νασράλα απέφευγε επί χρόνια για λόγους ασφαλείας.

Ηταν το πρώτο στέλεχος της Χεζμπολάχ που μίλησε δημοσίως μετά την σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Μία ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς και ενώ παρατηρητές σε όλη τη Μέση Ανατολή ανέμεναν να δουν τι στάση θα κρατήσει η Χεζμπολάχ, ο Σαφιεντίν είχε δηλώσει σε συγκέντρωση στα νότια προάστια της Βηρυτού ότι «τα όπλα και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας (με τη Χαμάς)».

Οπως και ο Νασράλα, ο ηλικίας περίπου 60 ετών Σαφιεντίν φορούσε το μαύρο τουρμπάνι το οποίο δήλωνε τη θέση του ως «σαφιέντ», δηλαδή απογόνου του Μωάμεθ.

Καταγόταν από εξέχουσα λιβανέζικη σιιτική οικογένεια και είχε γεννηθεί στο νότιο τμήμα της χώρας. Ο Σαφιεντίν σπούδασε σε θρησκευτική σχολή στην ιρανική πόλη Κομ προτού επιστρέψει στον Λίβανο τη δεκαετία του 1990 για να αναλάβει σημαντική θέση στη Χεζμπολάχ.

Διατηρούσε στενές επαφές με τους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ στο Ιράν. Μάλιστα, ο γιος του, Ρίντα, είναι παντρεμένος με την κόρη του δολοφονημένου ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανικό πλήγμα με drone στη Βαγδάτη το 2020.

Ο αδελφός του, Αμπντουλά, είναι εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ στην Τεχεράνη.

Κάποιοι συνέκριναν τον ρόλο του Σαφιεντίν ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ με αυτόν ενός πρωθυπουργού. Ηταν αρμόδιος για σειρά θεσμών της οργάνωσης, αρμόδιων για την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, την ανοικοδόμηση και άλλες δραστηριότητες.

Ο Σαφιεντίν ηγήθηκε των προσπαθειών να ανοικοδομηθούν τα νότια προάστια της Βηρυτού μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, όταν ολόκληρες περιοχές είχαν ισοπεδωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Σαουδική Αραβία τον είχαν χαρακτηρίσει «τρομοκράτη» το 2017.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 10:47:00

Back to top button