Κόσμος

Το Ιράν στο στόχαστρο του Ισραήλ: Ευθείες «βολές» Νετανιάχου πριν από την απάντηση στη Χεζμπολάχ

Κλιμακώνει τις επιχειρήσεις το Ισραήλ σε Λίβανο και Γάζα, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αλλά και επιχειρήσεις πεζικού και αρμάτων. Την ίδια ώρα, και μετά την επίθεση με drone στην οικία του Νετανιάχου, το Ισραήλ, κατηγορεί ολοένα και περισσότερο το Ιράν, ενόψει και της αναμενόμενης «απάντησης» για την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης νωρίτερα τον Οκτώβριο.

Το απόγευμα του Σαββάτου, μετά την επίθεση του Drone στην πρωθυπουργική οικία στην Καισαρεία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η απόπειρα της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ να δολοφονήσει τον ίδιον και τη σύζυγό του σήμερα ήταν «σοβαρό λάθος».

«Οι πράκτορες του Ιράν που προσπάθησαν να με δολοφονήσουν, εμένα και τη σύζυγό μου, σήμερα, έκαναν ένα σοβαρό λάθος», ανέφερε ο Νετανιάχου σε μια δήλωση. «Λέω στους Ιρανούς και στους εταίρους τους του άξονα του κακού: όποιος κάνει κακό σε πολίτες του Ισραήλ θα πληρώσει υψηλό τίμημα», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς επέπληξε «τους συμμάχους του Ιράν που προσπάθησαν να δολοφονήσουν» τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια επίθεση που , όπως είπε, δείχνει με αυτό τον τρόπο «το πραγματικό πρόσωπο του Ιράν».

«Οι σύμμαχοι του Ιράν που προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και την οικογένειά του σήμερα έδειξαν για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο του Ιράν και τον άξονα του κακού που διευθύνει», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Κατς.

Νέες επιχειρήσεις από ξηρά και από αέρα στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα, ότι οι δυνάμεις του σήμερα εισέβαλαν περισσότερο στο έδαφος του Λιβάνου, από τότε που ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση στην επικράτεια της χώρας, στα τέλη του περασμένου μήνα.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, ανακοίνωσαν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ότι η 98η Μεραρχία Πεζικού, πραγματοποίησε επιδρομή σε ένα αρχηγείο της Χεζμπολάχ «στην βορειότερη περιοχή που οι δυνάμεις των Ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων έχουν επιχειρήσει μέχρι στιγμής σε χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο. Οι μαχητές κάνουν επιδρομές σε τρομοκρατικές υποδομές και τις καταστρέφουν, εξοντώνουν τρομοκράτες και εντοπίζουν πολλά όπλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πρόσθεσε ότι τα στρατεύματα εισέβαλαν σε ένα αρχηγείο της Χεζμπολάχ και ένα παρατηρητήριο που επέβλεπε τους οικισμούς της Γαλιλαίας, και έχουν εντοπίσει και «καταστρέψει πυρομαχικά, όπλα και άλλα μέσα πληροφοριών του εχθρού».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός, κατέστρεψε σήραγγες που χρησιμοποιούσε η δύναμη «Ραντβάν» της Χεζμπολάχ, χρησιμοποιώντας «πάνω από 100 τόνους εκρηκτικών υλικών».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι χερσαίες δυνάμεις τους στο νότιο Λίβανο έχουν κατεδαφίσει πάνω από 50 φρεάτια σηράγγων και υπόγειες υποδομές «σε τζαμιά, σχολεία και άλλα κτίρια» και έχουν σκοτώσει «πολλούς τρομοκράτες».

Η εισβολή, την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ χαρακτήρισε την «επόμενη φάση» του πολέμου του με τη Χεζμπολάχ, σηματοδότησε την τέταρτη φορά που Ισραηλινοί στρατιώτες εισέρχονται δημόσια στο λιβανέζικο έδαφος εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

Παράλληλα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε πόλεις και χωριά στο νότιο Λίβανο.

Και αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην Βηρυτό

Lebanon Israel

Καπνός υψώνεται από το σημείο του ισραηλινού βοβμαρδισμού στην Νταχίγια στη νότια Βηρυτό, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024.

AP Photo/Hussein Malla

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα σε αποθήκες όπλων και σε κέντρο της υπηρεσίας πληροφοριών της Χεζμπολάχ στον νότιο τομέα της Βηρυτού, προπύργιο του λιβανέζικου ισλαμιστικού κινήματος.

«Η Πολεμική Αεροπορία διενήργησε πλήγματα εναντίον πολλών χώρων αποθήκευσης όπλων της Χεζμπολάχ και σε ένα κέντρο διοίκησης του αρχηγείου της υπηρεσίας πληροφοριών της Χεζμπολάχ» στον νότιο τομέα της πρωτεύουσας του Λιβάνου, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός.

Τέσσερις νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Ο δήμαρχος της πόλης Μπααλούλ στην κοιλάδα Beqaa είναι μεταξύ των τεσσάρων ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη του ανατολικού Λιβάνου, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας (NNA).

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων μετά από «επιδρομή του ισραηλινού εχθρού στη Μπααλούλ στη δυτική Μπεκάα» το Σάββατο, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα τον δήμαρχο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του NNA, ο αριθμός των νεκρών μετά την «αεροπορική επιδρομή σε διαμέρισμα κατοικίας» περιλαμβάνει και τον δήμαρχο της κοντινής πόλης Σοχμόρ, Χαϊντάρ Σάχλα.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονταν για τον εντοπισμό τμημάτων του σώματος και υπολειμμάτων που βρέθηκαν στα ερείπια, δήλωσε το υπουργείο Υγείας.

Νέα έκκληση από τις ΗΠΑ για «περιορισμό» των επιθέσεων στο Λίβανο

Και σήμερα, πάντως υπήρξαν εκκλήσεις από τις ΗΠΑ, για «περιορισμό» των επιθέσεων και κατάπαυση του πυρός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να δουν το Ισραήλ να περιορίζει μερικά από τα πλήγματά του στη Βηρυτό και γύρω από αυτήν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Αλλά και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε σήμερα πως η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, που θεωρείται ο ιθύνων νους της επίθεσης που προκάλεσε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. αποτελεί μια ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

Δεκάδες νεκροί σήμερα στην Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Στον απολογισμό, δεν περιλαμβάνονται οι 33 νεκροί, από τον χθεσινοβραδινό βομβαρδισμού εναντίον του καταυλισμού προσφύγων της Τζαμπάλια. Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας κατηγόρησαν τον ισραηλινό στρατό ότι περικύκλωσε και βομβάρδισε το ινδονησιακό νοσοκομείο στην Μπέιτ Λαχία, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, τραυματίζοντας περισσότερους από 40 ανθρώπους.

«Τα ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν πλήρως το νοσοκομείο, έκοψαν την ηλεκτροδότηση και άνοιξαν πυρ με οβίδες με στόχο τον δεύτερο και τον τρίτο όροφο», δήλωσε ο διευθυντής του ιδρύματος Μαρουάν Σουλτάν. «Αυτό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς», υπογράμμισε. Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανέφερε πως τα πλήγματα είχαν στόχο τους επάνω ορόφους του νοσοκομείου και πως «περισσότεροι από 40 ασθενείς» τραυματίσθηκαν, καθώς και ιατρικό προσωπικό.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε στις 6 Οκτωβρίου νέα επίθεση εναντίον της πόλης Τζαμπάλια, η οποία βρίσκεται δίπλα στο ινδονησιακό νοσοκομείο, αναφέροντας πως στοχοθετεί μαχητές της Χαμάς που ανασυντάσσονται.

Την ίδια ώρα και ο αρχηγός των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ντανιέλ Χαγκαρί, ξεκαθάρισε ότι «ότι ο θάνατος του αρχηγού της Χαμάς δεν σήμαινε ότι η σύγκρουση είχε τελειώσει».

Είπε ότι το Ισραήλ δεν θα ησυχάσει μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στην πατρίδα του, «με κάθε δυνατό μέσο».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-19 23:03:00

Back to top button