Κόσμος

Το Ιράν ελπίζει σε μια «ρεαλιστική προσέγγιση» από την κυβέρνηση Τραμπ

Το Ιράν ελπίζει ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια «ρεαλιστική προσέγγιση» προς την Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών μερικές ώρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ελπίζουμε ότι οι προσεγγίσεις και οι πολιτικές της μελλοντικής αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι ρεαλιστικές και θα βασίζονται στον σεβασμό των συμφερόντων … των κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του ιρανικού κράτους», δήλωσε ο Εσμπαΐλ Μπαγαΐ, στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Η δήλωση αυτή έγινε μερικές ώρες πριν επιστρέψει στην εξουσία στην Ουάσινγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ, αρχιτέκτονας μιας πολιτικής άσκησης «μέγιστης πίεσης» προς το Ιράν κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021).

Υπό την πρώτη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ αποχώρησαν το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που είχε συναφθεί τρία χρόνια νωρίτερα και προσέφερε στην Τεχεράνη χαλάρωση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον περιορισμό των πυρηνικών της φιλοδοξιών.

Σε αντίποινα για την απόσυρση της Ουάσινγκτον, που επέβαλε εκ νέου βαριές κυρώσεις, η Τεχεράνη αύξησε σημαντικά τα αποθέματά της σε ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 60%, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την κατασκευή ατομικού όπλου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Η Τεχεράνη, που έχει εκφράσει την ελπίδα να εκκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για να αναβιώσει η συμφωνία, υπερασπίζεται το δικαίωμα στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς και αρνείται ότι θέλει να αποκτήσει ατομικά όπλα, κάτι το οποίο υποψιάζονται οι χώρες της Δύσης ότι κάνει.

Το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επικύρωνε τη συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, λήγει τον Οκτώβριο του 2025.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες αναφέρθηκαν τον Δεκέμβριο σε πιθανή χρήση μηχανισμού που επιβάλλει εκ νέου κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για «να το εμποδίσουν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

«Εάν αυτός ο μοχλός χρησιμοποιηθεί με καταχρηστικό τρόπο για να ασκηθεί πίεση στο Ιράν ή για να εξασφαλιστούν παραχωρήσεις, η απάντησή μας θα είναι αντίστοιχη και ανάλογη», δήλωσε σήμερα ο Μπαγαΐ.

«Το Ιράν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι σε αυτή την περίπτωση, δεν θα υπάρχει πλέον λόγος για παραμονή σε ορισμένες συμφωνίες», πρόσθεσε, σε μια αναφορά στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT).

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν που είναι αρμόδιος για νομικά ζητήματα, ο Καζίμ Γκαριμπαμπαντί, είχε προειδοποιήσει τον Νοέμβριο ότι η χώρα του θα «αποσυρθεί» από τη συνθήκη εάν οι χώρες της Δύσης αποφασίσουν να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-20 13:27:00

Back to top button