Το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης έθεσε η Αθήνα στην Άγκυρα
Η νέα συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στη Ντόχα, σημειώθηκε λίγες ώρες μετά το νέο περιστατικό στα ανοιχτά της Κρήτης. Τουρκική κορβέτα παρακολουθεί τις εργασίες του ιταλικού ερευνητικού «Ievoli Relume» , το οποίο συνεπικουρείται από το «NG Worker» σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά του Αγίου Νικολάου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του τα ζητήματα σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται για την ηλεκτρική διασύνδεση.
Κατά το διεθνές δίκαιο, η πόντιση καλωδίων και η έρευνα για ηλεκτρική διασύνδεση, η πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου επί της επιφανείας προστατεύεται απολύτως. « Δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει αυτή την πόντιση, διότι θεωρείται ότι αυτού του τύπου η ηλεκτρική καλωδίωση είναι αναγκαία έτσι ώστε να παρέχονται ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες. Είναι απολύτως προστατευμένη από το διεθνές δίκαιο» , έχει δηλώσει κατά το παρελθόν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης .
Σύμφωνα με πληροφορίες , τα ερευνητικά πραγματοποιούν εργασίες σε διεθνή ύδατα , συνεπώς δεν προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας πώς πρέπει να υποβληθεί αίτηση για άδεια – όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα.
Οι έρευνες θα συνεχιστούν κανονικά όπως ορίζεται από τον προγραμματισμό χωρίς καμία πιθανότητα διακοπής ή αλλαγής σχεδίων δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος , Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επίσης πρόσθεσε πώς «το τουρκικό δεν βρίσκεται στα 7 ναυτικά μίλια ή δίπλα. Το παρακολουθούμε εννοείται με φρεγάτα αλλά και με σκάφος του Λιμενικού Σώματος».
Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.
Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, ώστε να διατηρηθεί το εποικοδομητικό κλίμα, μέσω του δομημένου διαλόγου, δηλαδή του Πολιτικού Διαλόγου, της Θετικής Ατζέντας, των ΜΟΕ.
Το χρονικό του νέου περιστατικού
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο περιστατικό σημειώθηκε μετά από NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού για «εργασίες προστασίας υποβρύχιου καλωδίου» από τα ιταλικά ερευνητικά πλοία «NG Worker» και «Ievoli Relume» , η οποία ανανεώθηκε έως 5/02 . Μια τουρκική κορβέτα πλέει σε απόσταση από τα ερευνητικά πλοία και σε ανοιχτή θάλασσα .
Κοντά στο σημείο βρίσκεται φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού η οποία παρακολουθεί τις εργασίες προστασίας του υποβρύχιου καλωδίου, όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχο περιστατικό κατά πάγια πρακτική.
« Τα “πιο ήρεμα νερά” είναι αλήθεια ότι συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων ενός “ατυχήματος”, το οποίο θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες. Όμως, για μια πραγματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται να εγκαταλείψει η Τουρκία μια σειρά από θέσεις και πρακτικές, όπως το παντελώς ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το casus belli» , δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Realnews.
Υπενθυμίζεται , πώς τον περασμένο Ιούλιο σημειώθηκε ακόμη ένα περιστατικό . Το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume» πραγματοποιούσε έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου (Great Sea Interconnector-GSI) . Η Άγκυρα αντιδρώντας έστειλε στην περιοχή 5 μονάδες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες ζήτησαν από το πλοίο να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εργασιών του καθώς πρόκειται για περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Στην περιοχή βρέθηκε η κανονιοφόρος «Αήττητος»,η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού.
Οι Τουρκικές Αρχές δήλωσαν ότι όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή «τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας» θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές.
Ακόμη ένα σκηνικό σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο όταν τέσσερα τουρκικά πλοία, ενώ κατευθύνονταν προς τη ναυτική βάση του Ακσάζ μετά από άσκηση , σταμάτησαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κάσου.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού, με τη δύναμη να ενισχύεται με μία ακόμη ελληνική φρεγάτα. Τελικά, τα τουρκικά πλοία αποχώρησαν. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο πώς δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα από ερευνητικό πλοίο, όπως συνέβη τον περασμένο Ιούλιο όπως με το «Ievoli Relume».
«Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων» έχει διαμηνύσει η Αθήνα .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-03 14:38:00