Κόσμος

Το διπλό χτύπημα που αποκάλυψε τα τρωτά σημεία της Χεζμπολάχ – Γιατί είναι μονόδρομος τα αντίποινα

 Η Χεζμπολάχ αποτελούσε για πολλά χρόνια την αιχμή του δόρατος του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή καθώς η εικόνα που έβγαινε προς τα έξω ήταν ότι επρόκειτο για μια οργάνωση καλά εξοπλισμένη, καλά εκπαιδευμένη, καλά καθοδηγούμενη, εξαιρετικά πειθαρχημένη την οποία περιέβαλε ένα πέπλο μυστικοπάθειας. 

Η εικόνα αυτή «κατέρρευσε» μετά από το φονικό κύμα επιθέσεων που συγκλόνισε το Λίβανο με χιλιάδες θύματα και έπληξε το γόητρο της.

Τον Μάιο του 2000, όπως αναφέρει το CNNi η Χεζμπολάχ κατάφερε να εκδιώξει το Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο. Έξι χρόνια αργότερα, βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ που κράτησε 34 ημέρες.

Έκτοτε, η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση έχει ενισχύσει το οπλοστάσιό της με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στη Συρία, τα στρατεύματά της πολέμησαν στο πλευρό του Ιράν και της Ρωσίας εναντίον της αντιπολίτευσης ξκαι υπέρ του καθεστώτος Άσαντ. Τους τελευταίους 11 μήνες, η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει σχεδόν καθημερινά πυρά με το Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων, αναγκάζοντας περισσότερους από 62.000 Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο βορρά. Αντίστοιχα περισσότεροι από 100.000 Λιβανέζοι έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές κοντά στα σύνορα.

Αλλά αυτό το καλοκαίρι, η «βιτρίνα» άρχισε να χαλάει. Το βράδυ της 30ης Ιουλίου, ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έριξε δύο πυραύλους σε ένα κτήριο κατοικιών στη νότια Βηρυτό, σκοτώνοντας τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ. Την Τρίτη (17/9) εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, βομβητές ανατινάχθηκαν σε περιοχές όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία, τραυματίζοντας σχεδόν 3.000 ανθρώπους και σκοτώνοντας τουλάχιστον 12.

Το απόγευμα της Τετάρτης (18/9), ένα νέο κύμα εκρήξεων συγκλόνισε τα νότια προάστια της Βηρυτού και πόλεις στα νότια της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι. Πολλοί από τους μηχανισμούς που πυροδοτήθηκαν ήταν ασύρματοι, όπως δείχνουν οι εικόνες.

Αν και η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ακριβείς αριθμούς, είναι σαφές ότι πολλά από τα στελέχη της τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις.

Στο σύνολό τους, η πυραυλική επίθεση και οι συσκευές που εξερράγησαν αντιπροσωπεύουν μια δραματική διείσδυση του Ισραήλ στα κρίσιμα δίκτυα διοίκησης και ελέγχου της οργάνωσης.

Ποτέ η ομάδα δεν ήταν τόσο ευάλωτη, ποτέ δεν είχε βρεθεί τόσο πολύ εκτεθειμένη.

Πώς μπορεί να απαντήσει η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση από το Ισραήλ. Η αξιοπιστία της εξαρτάται από αυτό. Αλλά ρεαλιστικά, τι μπορεί να κάνει;

Όχι πολλά, όπως δείχνει το πρόσφατο ιστορικό της.

Για να εκδικηθεί τη δολοφονία του Σουκρ, στις 25 Αυγούστου η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον στόχων στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων, όπως ισχυρίστηκε ο ηγέτης της ομάδας, Χασάν Νασράλα, το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ και η Μονάδα 8200, η μονάδα πληροφορικής του Ισραήλ. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι χτυπήθηκαν σημαντικοί στόχοι.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που μετέφεραν τους μηχανισμούς που εξερράγησαν ήταν πιθανότατα μέλη των τοπικών πυρήνων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των δυνάμεων της Χεζμπολάχ. Και τώρα, ίσως δύο χιλιάδες ή και περισσότεροι, έχουν τεθεί προσωρινά εκτός μάχης ή και χειρότερα.

Το δίκτυο επικοινωνιών του οποίου οι βομβητές και οι ασύρματοι αποτελούσαν βασικό κομμάτι για την οργάνωση είναι σχεδόν σίγουρα εκτός λειτουργίας.

Οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ πρέπει να προσπαθούν απεγνωσμένα να καταλάβουν πώς συνέβησαν όλα αυτά.

Ακόμα και αν ληφθεί απόφαση για αντίποινα κατά του Ισραήλ, πώς θα περάσει η εντολή στη γραμμή, και ποιος θα την εκτελέσει -ή ακόμα και ποιος μπορεί- να την εκτελέσει;

Ήδη η συνοριακή σύγκρουση έχει υψηλό κόστος για τη Χεζμπολάχ, η οποία παραδέχεται ότι έχει χάσει περισσότερους από 400 μαχητές από τον περασμένο Οκτώβριο, σε σύγκριση με περίπου 250 που σκοτώθηκαν στον πολύ πιο έντονο 34ήμερο πόλεμο με το Ισραήλ το 2006.

Η Χεζμπολάχ συνεχίζει να επιδεικνύει γενναίο πρόσωπο, υποσχόμενη να συνεχίσει να πλήττει ισραηλινούς στόχους όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα.

«Το ηθικό είναι υψηλό και οι τραυματίες θα επιστρέψουν στο μέτωπο», δήλωσε στο CNNi ένας άνδρας που περιέγραψε τον εαυτό του ως «υποστηρικτή της Χεζμπολάχ», καθώς περίμενε νέα για έναν τραυματισμένο φίλο του που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Το Ισραήλ δεν είναι πλέον πρόθυμο να ανεχθεί τον πόλεμο στα βόρεια σύνορά του και καταφεύγει σε όλο και πιο ακραία και δυνητικά κλιμακούμενα μέτρα. Η Χεζμπολάχ, πάλι δεν μπορεί να κάνει πολλά για να σταματήσει το Ισραήλ ή να ανταποδώσει.

Hezbollah’s credibility depends on revenge against Israel. But its weakness has been exposed




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 12:04:26

Back to top button