Το δέρμα, τα νύχια και τα μάτια ενός άνδρα έγιναν γκρι
Τι είναι η αργυρία, που οφείλεται και πώς εκδηλώνεται. Τι δεν βρήκαν οι γιατροί του ασθενούς.
Άφωνους άφησε τους γιατρούς ένας 84χρονος, ο οποίος πήγε σε νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ με σοβαρό πρόβλημα ούρησης. Ο άνδρας είχε μία εμφανώς γκρι χροιά στο δέρμα, τα μάτια και τα νύχια του, η οποία δεν είχε καμία σχέση με το ουρολογικό πρόβλημά του.
Μάλιστα η χροιά αυτή μόνο πρόσφατο σύμπτωμα δεν ήταν. Την είχε την τελευταία πενταετία, αλλά δεν είχε συμβουλευθεί γιατρό γι’ αυτήν.
Οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν τον ένοχο. Ήταν ο άργυρος (δηλαδή το ασήμι). Οι συγκεντρώσεις του ήταν 40 φορές υψηλότερες από το σύνηθες, με συνέπεια να δημιουργούνται μικροσκοπικοί, οξειδωμένοι κόκκοι στους ιδρωτοποιούς αδένες του δέρματός του και στα επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία του.
Η δερματοπάθεια αυτή λέγεται αργυρία. Στις ακραίες περιπτώσεις αντί για γκρι, προκαλεί έντονο μπλε χρώμα στο δέρμα. Εκτός από το δέρμα, τα νύχια και τα μάτια, καφέ-γκρι απόχρωση μπορεί να εμφανιστεί επίσης στα ούλα.
Εκτός από την γκρι ή μπλε απόχρωση, οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν και πρόσθετα συμπτώματα, όπως:
- Πόνο στην κοιλιά
- Κόπωση
- Πονοκέφαλος
- Βλάβες στους νεφρούς
- Αντοχή σε ορισμένα φάρμακα
- Ερεθισμό του δέρματος
- Σπασμούς
Πού οφείλεται
Ο άργυρος είναι ένα στοιχείο που βρίσκεται στον φλοιό της Γης. Έχει πολλές χρήσεις (π.χ. κατασκευή κοσμημάτων, μπαταριών, επιτραπέζιων σκευών κ.λπ.). Μικροσκοπικά σωματίδιά του υπάρχουν στον αέρα, τα τρόφιμα, το νερό, στα σφραγίσματα των δοντιών, σε ορισμένα φάρμακα, σε διατροφικά συμπληρώματα.
Ανά πάσα στιγμή έχουμε μικρές ποσότητες αργύρου στο σώμα μας. Όταν, όμως, τα επίπεδά του αυξηθούν, εκδηλώνονται τα συμπτώματα της αργυρίας. Αυτό μπορεί να συμβεί με την συχνή έκθεση σε μικροσκοπικές ενώσεις αργύρου, τις οποίες απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω:
- Του δέρματος
- Της εισπνοής
- Της κατάποσης
Οι πιο συχνές αιτίες της αργυρίας είναι η επαγγελματική έκθεση (π.χ. στην εξόρυξη αργύρου, την αργυροχοΐα) ή η έκθεση σε ιατρικά προϊόντα που περιέχουν άργυρο.
Τι συνέβη στον 84χρονο
Η περίπτωση του 84χρονου δεν εμπίπτει σε καμία από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις. Όπως γράφουν οι γιατροί του στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, δεν είχε παθήσεις για τις οποίες έπαιρνε φάρμακα με άργυρο.
Επιπλέον, ήταν συνταξιούχος σερβιτόρος, επομένως δεν είχε επαγγελματική έκθεση που να αιτιολογεί την γκρι χροιά στο δέρμα του. Ήταν επίσης απίθανο να έχει εκτεθεί στον άργυρο στο σπίτι όπου κατοικούσε επί δεκαετίες. Και αυτό διότι κανένας άλλος μέσα και γύρω από αυτό δεν είχε ανάλογα συμπτώματα.
Με άλλα λόγια, οι γιατροί δεν κατάφεραν να βρουν την πηγή της αργυρίας του 84χρονου. Τα καλά νέα είναι πως η αργυρία συνήθως αποτελεί καλοήθη κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, πέραν των αισθητικών συνεπειών. Εν τούτοις, είναι μη αναστρέψιμη, οπότε ο πάσχων μπορεί να απομείνει με γκρι χροιά σε μικρά ή μεγάλα τμήματα του σώματός του.
Ωστόσο υπάρχει περίπτωση ο άργυρος να αποδειχθεί τοξικός και να απειλήσει τη ζωή, εάν λάβει κανείς μεγάλες ποσότητες από συμπληρώματα που τον περιέχουν.
Φωτογραφία: iStock
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-21 08:43:00