Οικονομία

Το γκραν γκινιόλ του ΠΑΣΟΚ και οι εκπλήξεις του β’ γύρου, Στέφανος αλά …Τραμπ σε συνέδριο μέσω zoom, δυσαρέσκεια για Τσίπρα και από «τσιπρικούς», τα σενάρια για το νέο διοικητή της ΤτΕ, ο Γ. Γεραπετρίτης και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, όταν το κάρο μπαίνει μπροστά από το άλογο στην Κηφισίας και οι κινήσεις Λασκαρίδη πριν πάει στα … «Βόρεια»

Με το βλέμμα στις 13!

Καθαρή η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ στον α’ γύρο καθώς κατέγραψε προβάδισμα 10 μονάδων. Το γκραν γκινιόλ για την δεύτερη θέση ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο που τελικά έθεσε εκτός κούρσας τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η τέταρτη θέση της Άννας Διαμαντοπούλου που και εκείνη πλησίασε το 20%, στρέφει πλέον το ενδιαφέρον στην επόμενη Κυριακή 13, Οκτωβρίου οπότε θα αναμετρηθούν οι μονομάχοι στις κάλπες. Το προφίλ του εκλογικού ακροατηρίου θα δείξει εάν υπερίσχυσε ο κομματικός μηχανισμός ή προστέθηκαν νέοι ψηφοφόροι, γεγονός που θα δώσει μία νέα πνοή ανανέωσης, όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος. Τυχόν συμμαχίες στηρίξεις ή και θέσεις για ψήφο κατά συνείδηση από τους ηττημένους της κούρσας θα κρίνουν τον νικητή. Οι επόμενες μέρες θα έχουν πλούσιο παρασκήνιο. Πιθανόν να κρύβουν και εκπλήξεις όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες του site σήμερα.

Το 2021

Οι εκτιμήσεις για προσέλευση – ρεκόρ που θα ξεπερνούσε τις 320 – 350.000 έπεσαν έξω. Ελάχιστα αυξήθηκαν οι ψηφοφόροι σε σύγκριση με την προηγούμενη κούρσα. Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2021 στον α γύρο ψήφισαν 270.706 και στον β´ 207.658. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε στον α’ γύρο 99.120 ψήφους (36,88%) και ο Γιώργος Παπανδρέου 75.183 (27,97%). Στον β γύρο ο Ανδρουλάκης που εξελέγη και πρόεδρος 139.492 (67,17%) και ο Παπανδρέου 66.847 (32,19%}.

Συνέδριο με ZOOM!

Το πολύ πιθανό σενάριο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει υβριδικό με παρόντες αλλά και μεγάλο αριθμό συνέδρων μέσω ZOOM ανάβει νέες φωτιές στο δρόμο για την εκλογή ηγεσίας. Νέα διάσταση σύγκρουσης παίρνει ο εμφύλιος του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή αποφασίστηκε η αναβολή κατά μία εβδομάδα του έκτακτου συνεδρίου το οποίο ήταν να γίνει 1-3 Νοεμβρίου. Τώρα προγραμματίζεται για 8-10 Νοεμβρίου που όμως στην Αθήνα θα υπάρχει δυσκολία μετακινήσεων λόγω του Μαραθώνιου. Αποκλείεται νέα αναβολή διότι το επόμενο τριήμερο συμπίπτει με την επέτειο του Πολυτεχνείου (15-16/11).

Casus Belli

Ο λόγος της αναβολής του συνεδρίου ήταν ότι δεν βρέθηκε στην Αττική, για την αρχική ημερομηνία, μία αίθουσα που να μπορεί να χωράει γύρω στα 4-5000 άτομα που θα είναι οι σύνεδροι. Έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να κλειστεί μία μικρότερη και ένα μέρος των συνέδρων κυρίως από την επαρχία να συμμετέχουν μέσω ZOOM γεγονός που προκάλεσε την οργή των «Κασσελίστας» που κατήγγειλαν μεθοδεύσεις και κακή προετοιμασία. Αποχώρησαν από την Κεντρική Επιτροπή. Οι αποφάσεις πάρθηκαν από ένα σώμα που κυμαινόταν γύρω στο 15% των μελών της ΚΕ όπως υποστήριξε το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη χωρίς να μπαίνει θέμα μη νομιμότητας. Ο ίδιος κατέστησε όμως σαφές ότι ένα συνέδριο με περιορισμένο αριθμό συνέδρων που θα είναι παρόντες και με τους περισσότερους στο zoom θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

«Μπουκάρισμα»;

«Θα είμαστε εκεί, και αν δεν μας χωρέσει μέσα θα είμαστε έξω. Τέλος!» διεμήνυσε μιλώντας σε υποστηρικτές του στην περιοδεία που έκανε σε Ηράκλειο και Νέα Ιωνία την Κυριακή. Η δήλωση του εκλήφθηκε ως μία νέα απειλή η οποία παραπέμπει σε τακτικές Τραμπ, όπως έλεγαν στελέχη των «87». Είναι γεγονός πάντως ότι ένα σημαντικό κομμάτι των απλών μελών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από την περιφέρεια έχουν εξοργιστεί με όλα αυτά τα περί υβριδικού συνεδρίου και ήδη σε τοπικές οργανώσεις συζητούν το ενδεχόμενο να κατεβούν στην Αθήνα και να μπουκάρουν μέσα. Το κλίμα είναι εκρηκτικό και χρειάζονται πυροσβέστες που στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν.

Το παρασκήνιο για την αίθουσα

Οι πληροφορίες του site σήμερα από την πλευρά των «87» αναφέρουν ότι ο διευθυντής του κόμματος Χρήστος Μαυροκεφαλίδης ο οποίος έκανε την έρευνα για την αίθουσα χωρητικότητας 4-5.000 συνέδρων όπου θα μπορούσε να γίνει το συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου απέβη άκαρπη. Όσες υπάρχουν έχουν κλειστεί για άλλες διοργανώσεις. Εξετάστηκε και η λύση εκθεσιακού κέντρου που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, στο Metropolitan στο οποίο όμως επίσης θα γίνονται άλλες εκθέσεις. Ελήφθη υπόψιν και το γεγονός ότι κάποιοι σύνεδροι από την περιφέρεια δεν θα είχαν αντίρρηση για το zoom καθώς το κόστος της μετακίνησης και της διαμονής το πληρώνουν οι ίδιοι με τα σφιχτά οικονομικά δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ. Μία από τις λύσεις που έχει πέσει στο τραπέζι είναι και το   συνεδριακό κέντρο του Περιστερίου το οποίο έχει χωρητικότητα 2.500-3000 άτομα. Το θέμα μόλις άνοιξε…

Τέλος οι διαγραφές;

Έκτός απροόπτου φαίνεται ότι η θλιβερή ιστορία των διαγραφών με τελευταία την πρόταση που έγινε για τον πρώην πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη βγαίνει από το πεδίο της αντιπαράθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή δεοντολογίας έστειλε επιστολές ενημερώνοντας τα μέλη της ΚΕ ότι μέχρι την εκλογή προέδρου στις αρχές Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να συζητηθεί καμιά εισήγηση για παραπομπή συντρόφου με το αίτημα της διαγραφής. Όλες αυτές οι κινήσεις οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο τον Κασσελάκη, για πολλούς λειτουργούν υπέρ του και γυρνούν μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους.

«Μίλα»

Ο εμφύλιος που κλιμακώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ωθεί στα όρια τους και τα στελέχη τα οποία ενώ μέχρι τώρα σήκωναν ένα τείχος προστασίας γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τις τελευταίες ημέρες δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους -κάποια και την οργή τους- που παραμένει κλεισμένος στο Σούνιο. Το site σήμερα μίλησε με τρία στελέχη που συνομιλούν με τον Τσίπρα και κατέγραψε την ενόχλησή τους για την συνεχιζόμενη σιωπή του. Θεωρούν ότι θα έπρεπε να είχε επέμβει νωρίτερα και θα μπορούσε να το κάνει ακόμη και τώρα με στόχο όχι να βάλει ένα τέλος στην φρενήρη περιδίνηση γιατί πλέον είναι αργά, αλλά να ορίσει έστω κάποιους στοιχειώδεις κανόνες και να λειτουργήσει ως εγγυητής των διαδικασιών για να μην διαλυθεί το κόμμα που εκείνος οδήγησε στην εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας με την τακτική που ακολουθεί είναι ήδη αντιμέτωπος με τις ιστορικές του ευθύνες και κινδυνεύει να γκρεμιστεί βαρύγδουπα η προτομή του από το βάθρο.

Στο Da Capo

Στο γνωστό στέκι της πλατείας Κολωνακίου Da Capo εθεάθη ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Έκανε μία στάση για ένα καφέ πηγαίνοντας στη Βουλή. Η συζήτηση αφορούσε το γεγονός ότι το όνομα του παίζει για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο ίδιος κόβει κάθε κουβέντα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Ευαγγελάτο, στο LIVENEWS στο MEGA είπε ότι θα κάνει την πρόταση του τον Ιανουάριο του 2025 όταν θα λήγει η θητεία της νυν προέδρου κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και ο επόμενος πρόεδρος θα έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά.

Στις 15 Οκτωβρίου

Επιβεβαιώθηκε και μία ακόμη είδηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στο Νίκο Ευαγγελάτο ότι σύντομα θα δούμε μία επανεκκίνηση του κυπριακού. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει τριμερής συνάντηση σε κοινωνικό επίπεδο – ένα γεύμα – με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

Αρχισαν τα σενάρια για το νέο διοικητή της ΤτΕ

Η στήλη προσπαθεί πάντα να ξεχωρίσει τα σενάρια από τη (σκληρή) πραγματικότητα αλλά αδυνατούμε να αποφύγουμε τον πειρασμό της ονοματολογίας για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), καθώς η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει παράλληλα με την φημολογία ότι ο νυν διοικητής Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την κυβερνώσα παράταξη. Εδώ και μήνες κυκλοφορούν διάφορα ονόματα αλλά η τελευταία συγκομιδή έχει την αξία της. Ακούγεται, λοιπόν, πως πέρα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, που έχει ακουστεί κατά καιρούς, τη θέση θα ήθελε και ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας. Πάντα κατά την ίδια φημολογία που βρήκε χθες θέση και στις κυριακάτικες εφημερίδες, ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα επιθυμούσε να μετακομίσει στο μεγαρο τγς ΤτΕ, καθώς δεν φαίνεται να περνάει καλά στην οδό Αναστάσεως.

Ο Γ. Γεραπετρίτης για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

«Τα θαλάσσια πάρκα θα προχωρήσουν βάσει αρχικού σχεδιασμού τους. Θα υλοποιηθούν, όχι με γεωπολιτικά κριτήρια, αλλά με καθαρά περιβαλλοντικά κριτήρια. Και για τον λόγο αυτό εξελίσσεται σταδιακά η τεχνική μελέτη για τον καθορισμό των ορίων τους» δηλώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου με αφορμή το πρόσφατο ελληνοτουρκικό επεισόδιο στην Κάσσο. Είπε πως «η Ελλάδα δεν υπαναχωρεί σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό της» και πρόσθεσε ότι «αυτό που έπρεπε να εξασφαλιστεί ήταν η οικονομική βιωσιμότητα του έργου. Από τη στιγμή που οι αρμόδιες πολιτικές ηγεσίες συμφώνησαν επί των ουσιαστικών οικονομικών πτυχών του και οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου διευθέτησαν τα τελευταία ζητήματα,το έργο προχωρεί κανονικά».

Κηφισίας: Όταν το κάρο μπαίνει μπροστά από τα άλογα

Στην Λεωφόρο Κηφισίας, από το Υγεία μέχρι τη διασταύρωση με την Αγίου Κωνσταντίνου και στη στενή λωρίδα του Παραδείσου Αμαρουσίου κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια ή είναι υπό κατασκευή περισσότερα από 200.000 τετραγωνικά μέτρα νέων κτιρίων γραφείων. Ασχολήθηκε άραγε η Περιφέρεια Αττικής ή ο δήμος Αμαρουσίου με τα πρόσθετα έργα υποδομών και τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που χρειάζονται στην περιοχή προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που στεγάζονται σε αυτά τα νέα κτίρια; Υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο σχέδιο από τους υπευθύνους για τις ανάγκες στάθμευσης, έστω και αν τα περισσότερα νέα κτίρια έχουν μεγάλα πάρκιν; Εχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις από πρόσθετες επενδύσεις που σχεδιάζονται στην ίδια περιοχή; Το Λεκανοπέδιο βρίσκεται εδώ και χρόνια στον αυτόματο πιλότο, το ζουν κάτοικοι και επισκέπτες.

Οι κινήσεις Λασκαρίδη μέχρι να φτάσει … Βόρεια!

Μία από τις επενδύσεις που σχεδιάζονται σε αυτή τη ζώνη της Λεωφόρου Κηφισίας είναι και το «Βόρεια» της οικογένειας Λασκαρίδη που θα στεγάσει το Καζίνο της Πάρνηθας. Οι επενδυτές προωθούν τουλάχιστον και παρέμβαση στην Κηφισίας για βελτίωση της κυκλοφορίας. Μέχρι να προχωρήσει το «Βόρεια», ο ξενοδοχειακός βραχίονας της οικογένειας, η «Λάμψα» υλοποιεί νέες επενδύσεις με επίκεντρο το νέο boutique ξενοδοχείο στην οδό Ζαλοκώστα που θα στεγάσει 18 σουίτες και θα λειτουργήσει προς το τέλος της χρονιάς. Το νέο ξενοδοχείο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το «Athens Capital» στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου. Η «Λάμψα» έχει προχωρήσει και το σχεδιασμό για το «Elatos Resort» στον Παρνασσό που μάλλον θα λειτουργήσει στις αρχές του 2026.

Η κρίσιμη απόφαση ΣτΕ και η πιθανότητα αναβολής

Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) της γνωστής υπόθεσης με τα μπόνους σε ύψος και τετραγωνικά μέτρα που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) σε «πράσινα» κτίρια και έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από δημοτικές αρχές της Αττικής και όχι μόνο. Δήμαρχοι και εργολάβοι οικοδομών βρίσκονται σε θέσεις μάχης για τη συζήτηση της Παρασκευής αλλά δεν πρέπει να αποκλειστεί η αναβολή της δίκης με αίτημα του δημοσίου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν έχει λάβει ακόμα τη μελέτη που ανέθεσε πριν από δύο μήνες για τις βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στα κίνητρα δόμησης του ΝΟΚ ώστε να έχουμε περισσότερο «πράσινα» κτίρια. Οι εργολάβοι οικοδομών, ειδικά σε περιοχές που πρωτοστάτησαν κατά των κινήτρων, όπως τα Νότια Προάστια, η Κηφισιά, ο Χολαργός, ανησυχούν. Κυρίως γιατί έχουν προπωλήσει ορόφους που δεν θα μπορούν να κατασκευάσουν ή θα κληθούν να «διευθετήσουν» με κάποιο πρόστιμο.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-07 05:41:22

Back to top button